O decizie privind posibilitatea ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care localitatea intră în scenariul roșu va fi luată "cât mai curând", susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. "Sistemul de educație din România prevede ca examenele naționale să se deruleze cu subiecte unice, nediferențiate, cu prezența fizică a elevilor fără diferențe între scenariul verde, galben sau roșu", a declarat Cîmpeanu, duminică seară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat de HotNews.ro despre oportunitatea unei astfel de decizii, în condițiile în care în multe localități rata cazurilor de COVID-19 crește, Sorin Cîmpeanu a susținut că va fi făcută o "analiză amănunțită și responsabilă".

  • "Sistemul de educație din România prevede ca examenele naționale să se deruleze cu subiecte unice, nediferențiate, cu prezența fizică a elevilor fără diferențe între scenariul verde, galben sau roșu. Aceste examene sunt definitorii pentru viitorul elevilor. În acest context, Ministerul Educației va analiza responsabil orice propunere care poate fi făcuta pentru asigurarea unei bune pregătiri a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a în condiții de siguranță. Ne dorim ca elevii să poată merge la școală", a spus Sorin Cîmpeanu.

El a invocat această posibilitate, pentru prima dată, sâmbătă seară. "Pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată să meargă la școală pentru că vor avea examene naționale. Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți”, a spus Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

Consiliul Naţional al Elevilor a reacționat spunând că ar fi iresponsabilă o eventuală decizie ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să meargă fizic la şcoală chiar și în situația în care localitatea ar fi în scenariul roșu.

Consiliul Național al Elevilor arată, într-un comunicat de presă, că, potrivit rezultatelor ultimei consultări în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate corespunzător.

  • "Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ. Fireşte, este esenţial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital. În astfel de situaţii, măsurile care uniformizează nu sunt doar inutile, ci chiar periculoase”, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu.