Ministrul Educației: Vom insista ca elevii din clasele terminale să meargă la școală și în scenariul roșu

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Ca multi altii, tot ce vrei e sa-ti fie copilul plecat la scoala. Ce face acolo... D-zeu cu mila. Da' mana pe o carte sa-ti ajuti copilul nu ai pune. Asta e situatia. Cade pe parinti sa suplineasca niste lipsuri in perioada asta... as spune ca e o binecuvantare sa imparti cu propriul copil mai mult timp, dar nu... sa fie plecat dom'le. Daca e posibil sa fie cat mai mult timp plecat de acasa si cand e acasa sa fie in fata televizorului sau calculatorului ar fi perfect.... sa nu va mai streseze deloc.
Ma uitam la US Open si vedeam cum s-a oprit meciul lui Djokovic la 11:30 pm ora locala pentru ca lumea sa paraseasca sala intrucat la miezul noptii incepea lockdown-ul in provincia Victoria. Pentru ce ? Pentru 10 cazuri. Probabil australienii sunt cei mai tampiti dintre toti...
Asta se intampla cand urmaresti un singur post de televiziune si esti complet spalat pe creier ... you get tunnel vision.
Mai pune mana pe o carte, invata ce e empatia si intelege ca nu tot ce se intampla trebuie sa-ti pice tie bine. Mai traiesc si altii pe langa tine tinere Cioran.
Acum pune mana pe google si descifreaza mesajul meu. You might learn something.
Voi astia care sunteti de acord cu lockdownurile cred ca va imaginati ca mai e putin si trece, dar ce te faci daca nu mai trece? Esti pregatit sa traiesti asa la nesfarsit?
Trebuie sa fii spalat pe creier sa nu crezi in virus sau sa crezi ca cineva chiar isi doreste sa traiasca cu lockdownuri si alte restrictii...
Sunt sute de virusuri cu care traim zilnic. De asta exista vaccinuri. Sunt zeci de boli care au fost eradicate cu ajutorul vaccinurilor.
Mult a fost putin a ramas. Nu s-a pus niciodata problema sa fim in lockdown pentru 10 ani sau pentru totdeauna, daca virusul nu dispare. Intotdeauna s-a pus problema sa intelegem ce este, cum poate fi anihilat prin vaccin etc. pana atunci DA! trebuie sa facem ce trebuie ca sa moara cati mai putini.
Virusul poate suferi zeci de mutatii. E posibil sa nu dispara niciodata, dar in timp sa ajunga sa fie ca o gripa banala. Virusul tinde sa muteze pentru supravieturire, ceea ce de multe ori inseamna mortalitate din ce in ce mai scazuta. Sunt milioane de variante pentru urmatorii 10 ani. Cert este ca acum inca omoara cu o rata de aproximativ 2.5% ceea ce este imens.
Ce vezi tu acolo ca procent total de morti contine si cifrele de cand nu se faceau teste. Exemplu pt prosti: daca inante faceau 10 teste si mureau 2, ziceau ca mortalitatea e de 20%.
Vai de tara asta cu oameni ca voi.
Esti complet pe dinafara moncher si nu faci decat sa-mi intaresti punctul de vedere ca multi se duc la scoala degeaba. Cu tine in frunte.
Pune mana pe worldometer si calculeaza corect.
Un exemplu simplu ca sa pricepi. Ca la clasa a doua.
Ieri Romania avea 40.308 cazuri active. Azi raporteaza 2.830 de cazuri noi, 63 de decedati si 41.292 de cazuri active. Un calcul simplu ne arata ca de ieri pana azi s-au inchis 40.308+2.830-41.292 = 1.846 de cazuri din care 1.783 vindecati si 63 decedati => mortalitate de 3.41%.
Ce calculezi tu (numar de pacienti ATI raportat la cazuri active) este absolut inutil. Inchipuieti ca in fiecare zi ai 3.000 de cazuri noi, 300 intra la ATI si 300 ies de la ATI morti, alaturi de 2.700 vindecati. Indicatorul tau (complet aiurea pentru ca nu masoara nimic) ramane constant, dar mortalitatea e de 10%. Daca e prea greu sa-mi spui. Am exagerat si rotunjit numerele special ca sa iti fie mai usor.
Când calculezi ăia 0.4% cu boală gravă de ce elimini decedații din calcul? Ca să iasă doar 0.4%? Adună ăia cu forme ușoare, medii și asimptomatici cu decedații și cei cu forme grave apoi extrapolează cât vrei și vezi care e procentajul de decedați! Hint: sigur e mai mare de 0.4%, de câteva ori, fix 6!
Analfabet funcțional ce ești!
Au luat numarul de la ATI si l-au impartit la cazurile active si din punctul lor de vedere aia e rata maxima a mortalitatii de acu incolo.
Ai dreptate: analfabeti functionali. Stiu sa citeasca cuvintele, doar intelesul le scapa. La fel si cu numerele. Pare ca stiu sa citeasca numere, dar nu le pricep semnificatia.
Si culmea ignorantei, se mai si baga sa cometeze pe un subiect cum este educatia.... adica tocmai ce le lipseste.
Au si ei Arafatii lor, dar culmea e ca acolo unde lumea e mai educata si are mai multa empatie pricepe de ce sunt luate masurile. Li se explica si de ce si ce urmeaza si ce se pierde si ce se castiga. Si Arafatii lor beneficiaza de sustinere.
In marea majoritate insa acesti elevi au si parinti tineri care au probabilitate mica de a face o forma grava. DAR in cazul in care parintii impart casa cu bunici sau au ei insisi grad mare de vulnerabilitate, ca si mai inainte, sa poata decide daca isi lasa copilul la scoala sau nu (deci sa isi asume consecintele).
Daca insa nu impart casa cu oameni cu vulnerabilitati, este de datoria parintilor sa nu ii viziteze pe bunicii cu probleme de sanatate (care insa au probabilitate MARE sa fie deja vaccinati si deci imuni). Sunt oameni maturi care stiu ce inseamna viata si respect pentru sanatatea oamenilor dragi.
Cat despre profesori, de asemenea, daca sunt vaccinati si imunizati - la ore, nu vad care e motivul sa nu poata veni la ore. Daca nu sunt si nu au probleme de sanatate - protectie. Oricum elevi in anii terminali sunt putini comparativ cu restul elevilor. Daca nu sunt si au vulnerabilitati - vaccinati de urgenta.
Au studiat sute de mii de cazuri . La propriu. Si au ajuns la concluzia ca scoala este factor principal pentru raspandirea virusului.
Chestia asta cu are sau nu are copilul un bunic in casa e absolut degeaba. Cand virusul capata viteza prin superspreaderi deja ATI-ul e plin si sistemul medical e pe butuci.
Tu crezi ca atunci cand ai focar in scoli cu copii ce nu dezvolta simptome, persoanele vulnerabile sunt protejate daca nu traiesc cu respectiuvul in casa ?
Ai metroul plin, autobuzele pline, toate vitrinele din magazine etc etc. O sa ai virusul pe toate suprafetele posibile. Astia vulnerabili ce sa faca ? Provizie de conserve de fasole pentru 6 luni ca se deschid scolile si pe orice vor pune mana va fi infectat ?
Daca treci de un anumit numar, the tipping point.... e aleluia. Nu-i mai faci fata si nu-l mai controlezi decat ca in China. Sudezi usile blocurilor. Chiar trebuie sa ajungem asa ?
Eram in Paris in Septembrie cand inteligentii de francezi au deschis larg portile scolilor. I-am vazut pe elevi. Toti cu masca la gura fumau si mancau in gasca. Guess what? O luna mai tarziu au ajuns la 85.000 de cazuri pe zi.
Vaccinarea merge. O sa mai dureze cateva luni pana cand va fi vaccinata majoritatea persoanelor vulnerabile. Dupa aia, step by step relaxare. Ce e heirupismul asta acu.... pe ultima suta de metri ? Chiar nu pricep.
Toti expertii ne spun ca va trebui vaccin anual, ca nu pleaca virusul asa usor dintre noi. Nici 25% din populatie nu o sa fie vaccinata anu asta si deja trebuie vaccin din nou! Nu tinem pasul cu virusul.
Tari precum germania si uk deja au comandat milioane de doze de vaccin pentru 2022 si 2023! Despre ce vorbesti aici??
Care ultima suta de metri?
Iar daca autobuzele sunt pline, inseamna ca acela e locul in care se imbolnavesc, nu scoala. Si deci ar trebui inchis TOT, nu doar scoala.
Suntem la un an de pandemie si avem tratamente, proceduri si vaccin. Scoala est imperativ sa ramana deschisa si sa-si urmeze cursul firesc caci altfel, tu fara scoala nu ajungeai sa calatoresti in pandemie.
Pe de alta parte este trist ca nu stii ca empatia nu se invata din carti ci face parte din inteligenta emotionala pe care un individ o poate avea sau nu.
Anxietatea ta nu se va rezolva prin a-i acuza pe altii ca scapa de copii la scoala. Probabil n-ai copii si de ai, vai de steaua lor. Omul e un animal social iar in cazul copiilor este imperativ sa existe un mediu in care sa se dezvolte. Basca ca sunt si licee ce inca mai tin laboratoare de biologie sau chimie desi unii pe aici zic ca nu. Eu in Bucuresti la un liceu teoretic de cartier la Uman pe bilingv am avut laboratoqre inclusiv oana la clasa a 10-a si era nasol daca nu te prezentai.
Nici n-are rost sa-ti explic ce bucurie a fost pe elevi sa se intoarca la scoala si ce efect pozitiv a avut pentru ei. Tu nu vei intelege asta desi scrii de empatie ca si cum o prinzi din carti.
In alta ordine de idei, poti sa intru pe worldmeter sa vezi ca la ora actuala doar 0.4% sunt in stare critica in toata lumea si luand in considerare declaratiile premierului Spaniol sau testele facute in India, se detecteaza doar o parte din cazuri.
Asadar la un an de zile dupa, boala s-a consumat in mare parte iar numarul celor de la ATI a scazut si este in scadere.
Sa stii si tu ca lockdown, carantina sau izolarea, este o ultima optiune. Desi in Australia sau Noua Zeelanda au aplicat asta ca masura de preventie. Desigur si prin restu'umii a mai fost asa dar nimic nu e mai penibil ca prim ministra Zellandei care iese la cateva luni sa declare ca a invina covid-ul.
O alta chestie de care nu stii. Covid-ul asta a afectat multe industrii. In Romania vreo 600 000 de angajati in mod direct si indirect inca pe atat. Iar elevii afectati de situatia cu covidul ajunge la ceva milioane.
Pune mana pe worldometer si calculeaza corect.
Un exemplu simplu ca sa pricepi. Ca la clasa a doua.
Ieri Romania avea 40.308 cazuri active. Azi raporteaza 2.830 de cazuri noi, 63 de decedati si 41.292 de cazuri active. Un calcul simplu ne arata ca de ieri pana azi s-au inchis 40.308+2.830-41.292 = 1.846 de cazuri din care 1.783 vindecati si 63 decedati => mortalitate de 3.41%.
Ce calculezi tu (numar de pacienti ATI raportat la cazuri active) este absolut inutil. Inchipuieti ca in fiecare zi ai 3.000 de cazuri noi, 300 intra la ATI si 300 ies de la ATI morti, alaturi de 2.700 vindecati. Indicatorul tau (complet aiurea pentru ca nu masoara nimic) ramane constant, dar mortalitatea e de 10%. Daca e prea greu sa-mi spui. Am exagerat si rotunjit numerele special ca sa iti fie mai usor.
In ce priveste plecarea mea in Franta, am plecat din Romania intr-o tara cu numere mai mici ca ale Romaniei la momentul respectiv. Care e exact problema ? Sa compari plecarea mea in Franta cu faptul ca fi-mea are 35 de colegi si stau 36 de copii in 40 de metri patrati ca sardinele denota faptul ca nu ai nici notiunea cuvintelor pe care le folosesti? Unde e exact ipocrizia de care vorbesti?
Ca si concluzie, angoasa si empatia mea vin din faptul ca stiu sa calculez. Relaxarea ta vine dintr-o ignoranta pura. Si ca tine sunt multi in tara asta. Voi astia care ati fost la scoala.
PS: Probabil la Sf. Sava, unde am facut eu liceul, se invata ceva mai multa matematica.
Unde-i beneficiu/risk?
Sunt profesor si stau acasa de la finele lui feb 2020, pe salariul intreg. Dar tu ai paria educatia copilului tau incredintandu-mi-l mie ca sa ti-l educ in acest fel in an terminal si stiind ca va avea cateva examene dificile de dat anul acesta? Fii si tu sincer, eu am fost. Iar daca raspunsul este tot negativ, ce vei face? Pun pariu ca ti-l vei incredinta unuia care e capabil sa ti-l educe corespunzator pentru succesul carierei lui. Pai exact despre asta scriam si eu.
Ce faci cu acei profesori? Eu le-as spune: daca nu vrei sa faceti vaccinul si va imbolnaviti, nu primiti concediu medical si nici asigurarea nu va plateste tratamentul. Cand refuzi preventia, reparatia o faci din buzunar. Cand bei la volan asiguratorul nu te despagubeste, chiar daca aveai asigurare de raspundere civila pentru ca ai refuzat preventia.
Iar daca nu vreti nici vaccinati si nici sa veniti la ore, contractul de munca desfacut.
Pana acum copiii (cei mai putini vulnerabili) au pierdut un an de educatie pentru a-i proteja pe cei in varsta si vulnerabili. Odata vaccinati cei in varsta si vulnerabili nu mai exista nici un temei nici moral si nici legal pentru a li se refuza elevilor ceea ce ei au ca drept fundamental: educatia.
Si pentru ca acest lucru nu se poate, momentan discutam doar de anii terminali la care lipsa educatiei are impactul cel mai mare. Mai vedem in toamna ce facem cu restul.
PS: odata vaccinata populatia eu as face scoala in vara lui 2022 si 2023 pentru ceilalti - pentru recuperarea anului pierdut.
Uite ca unii la facultatea de fizica , Universitatea Colorado pot face.
https://phet.colorado.edu/
Se si faceau la modul serios laboratoarele alea la fizica si chimie. In cazurile fericite se uitau cum facea laborantul ceva. Nu puneti mana ca: nu avem substante, e periculos, uitati-va la mine etc.
Grecii au 6000 de morti si li se pare enorm, iau masuri, inchid si scolile fara atatea filosofii
Noi la nici dublul populatiei lor am depasit 20.000 cu gratie. Si nu dam vreun semn ca ne-ar pasa.
Cimpeanu ce crede, ca daca ajunge sistemul sanitar pe butuci cu un numar mare la ATI scapa de Voiculescu?
O minciuna sfruntată inventata fr inspectorat :
Nu se prea fac ore “fizic” la a-XIi-a pentru ca profii au scutiri și nu au chef. Dacă vrea cineva dovezi eu am una semnată de ISMB.
Școala la clasele “terminale” , punctul culminant al învățământului românesc e clasa “terminala’’ nu se face, elevii au fost Terminați mai devreme.
Discutam discuții . Cinematografele s-au deschis in bucuresti de multe săptămâni : in afara de vreo 4 Sali toate cinematografele rămân închise.
Școala “fata in fata” e sublima dar lipsește cu desăvârșire la clasa a XII
Așa ca nu știu de ce va agitati, mult zgomot pentru nimic.
Eu zic sa mearga elevii la scoala si cand e localitatea in carantina, poate sa fie si indice 10+. Cat mai multi inghesuiti in aceeasi sala la ora de sport si sa nu uite sa dea cat mai multe martisoare. Model Nelu Lupu.
Asta are actiuni la paracetamol sau la ce se mai in covid de e asa disperat sa avem cat mai curand un val 3?
Macar in toamna vor fi mai multi oameni vaccinati.
Dacă vreau să știu care e acum nivelul copilului la școală, dacă sunt noțiuni neconsolidate sau nepredate, va trebui ca.el, copilul, să dea un examen în privat pentru a putea afla.
Se aude și la.primaria capitalei? Că ea e beneficiara viitorilor oameni care vor aduce sau nu valoare adăugată. Nu ne putem permite să o scăldăm aici așa cum o scaldă ministrul la nivel național.
Invatamantul online e f limitat...
Stie domnul ministru ca la scoala vin copii bolnavi si nu sunt trimisi in sala de izolare?
Chiar daca nu era pandemie nu e in regula sa trimiti copilul racit la scoala. Unele institutii chiar controleaza copii cu asitenta si ii trimit acasa pe cei cu simptome si asta inainte de pandemie. E o nesimtire sa iti trimiti copilul racit la scoala sa imbolnaveasca si pe altii. O mare mizerie care se tot perpetueaza in ideea ca nu conteaza restul ci mie sa imi fie bine.
Gandesti si tu ca cei din Israel care au organizat concert cu cei vaccinati (dupa imunizare) cu MASTI si DISTANTARE. Pai daca functioneaza vaccinul, pentru ce masca si distantarea INTRE EI, cei vaccinati?!?!? Deci ceva nu se leaga...
2. Daca totusi este un copil sanatos, cu ce drept ii interzici accesul la educatie?
3. Daca totusi te temi, nu inteleg de ce TU si ceilalti care se tem iti lasi copilul la scoala. Eu nu am zis in nici un fel sa iti fie interzis tie dreptul de a-ti tine copilul acasa. Eu am zis ca nu este normal sa ii interzici si celui care vrea sa mearga. Deci discutam in ambele variante de decizia strict personala. Deci TU sa ai DREPTUL sa il tii acasa dar cel care vrea sa mearga sa AIBA DREPTUL sa mearga.
Libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea mea. E simplu ca dreptul roman vechi de mii de ani.
Am incercat sa imi fac meseria nu ai vrut. Capishi?
Si libertatea ta se opreste unde incepe a mea. Eu nu am fost platit sa stau pe scaun cu orele la calculator. Iar cand mi se termina orele de program, putin imi pasa ce face fi'tu. De fapt putin imi pasa ce face fi'tu: daca vrea sa invete invata, daca nu nu.
Ti se pare normala abordarea?