Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că accidentele în urma folosirii lămpilor cu raze ultraviolete sunt tot mai frecvente în școli și transmite că metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în unitățile de învățământ.

Lampa UV-CFoto: Profimedia Images / Eduardo Sanz/ContactoPhoto
  • "Întrucât accidentele survenite utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă, de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție.
  • Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi", arată reprezentanții INSP, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie făcută numai de către persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere. În caz contrar, persoanele expuse pot avea reacții la nivel ocular ( conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).

Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică mai spun că "măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute atât în recomandările naționale, cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative".

  • "Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19. În concluzie, metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli", adaugă reprezentanții INSP.

Săptămâna trecută, 14 elevi de clasa a IV-a şi învăţătoarea lor s-au ales cu afecţiuni oculare de la aparatul cu raze ultraviolete (UV) din sala de curs, care pe timpul orelor ar fi trebuit să fie închis. Trei dintre ei au ajuns la spital. Incidentul s-a produs la Liceul "Emil Racoviţă" din Galaţi, unde elevii şi învăţătoarea de la Şcoala Gimnazială nr. 13 fac cursuri pe perioada în care şcoala lor este în renovare.