UPDATE Se pot oferi mărțisoare și flori la școală de 1 martie? Ministrul Educației: „Nu am transmis nicio interdicție / Ministerul nu poate să schimbe valoarea de simbol a unei flori în obiect personal”

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 13:18 Actualitate | Educatie


Martisoare
Foto: USER UPLOADED
Ministerul educației nu se implică în chestiunea mărțișoarelor și florilor oferite la școală cadrelor didactice și elevelor, pe 1 și 8 martie, și nu a transmis nicio interdicție în acest sens către școli, nici nu o va face, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta admite însă că o floare nu este un „obiect personal”, ci un „simbol”.

Declarația a fost făcută în contextul în care ordinul comun privind regulile ce trebuie respectate în școli pe timp de pandemie de la deschiderea acestora pe 8 martie prevede ca este interzis schimbul de obiecte personale.

„Există un ordin comun care interzice schimbul de obiecte personale. Ministerul educației nu se implică, nu dorește și nici nu poate să schimbe valoare de simbol a unei flori în obiect personal, cu atât mai mult un mărțisor. Ministerul educației nu a transmis nicio interdicție, nici măcar cu titlu de recomandare pe subiectul unor simboluri precum flori sau mărțisoare. Putem noi să vrem orice dar nu putem noi să schimbăm acest obicei, este ipocrizie altfel. Ministerul nu se implică în niciun fel,” a explicat ministrul pentru HotNews.ro.

UPDATE 16.30 Ministerul educației a transmis și un comunicat de presă pe această temă. Redăm mai jos textul:

„Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 - II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.

***

„Nu o să ne apucăm să dam vreun ordin de ministru sau notă în școli, nu vrem să fim ridicoli, dar avem o precizare în ordinul comun care se interzice schimbul de obiecte personale. Dacă facem așa un pic de analiză pe text, elevul nu ar avea voie să dea nici lucrarea de control profesorului că poate fi considerat obiect personal”, a declarat la rândul său pentru HotNews.ro secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion.

Inspectorul general județean din Brăila a declarat pentru Mediafax că va atrage atenție directorilor de școli să respecte interdicția din școli când vine vorba de mărțisoare și flori.

„În ordinul comun al ministerelor există așa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat pentru Mediafax inspectorul școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș" a declarat la rândul său că trebuie să încercăm să reducem interacțiunile copiilor.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat Marinescu, pentru Europa Liberă.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10972 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Ca de obicei (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:45)

  fdaniel [utilizator]

  Ca de obicei, discuția unei probleme / situații adevărate este adusă în zona derizoriului și a ridicolului .

  Problema școlii NU este mărțișorul sau o floare oferită
  cu drag de un școlar ci condiționarea plății la fondul clasei, adunarea de bani de cadou pentru "doamna" (fost "tovarășa"), forțarea elevilor să ia meditații ca să ia note bune, etc.
  • +2 (2 voturi)    
   La modă e mărțișorul de haur (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:31)

   2mai [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   La grupa mică unde am piticul, părinții vor cheltui 1300 lei doar pentru cadourile educatoarei (1+8 martie).
   • +4 (4 voturi)    
    Și uite așa vom ajunge condusi (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:34)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

    De cei care au adus cele mai frumoase flori și cele mai bengoase mărțișoare în școală, și nu de cei mai competenți și inteligenți.
    Și uite așa creezi încă din școală o Românie a aparențelor, a falselor valori, a ipocriziei și nu a meritocrației.
  • 0 (4 voturi)    
   Ba e o problema (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:49)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Pentru ca produce segregare si discriminare.
   Copilul care aduce florile si martisorul cel mai frumos primeste o nota mai mare, este protejat de profesor, in timp ce ala mai sarac ce nu isi permite sa aduca ve fi persecutat de profesor, ceea ce n u este corect.
   Ar trebui eliminate aceste forme de departajare in scoala romaneasca, rationalul ar trebui sa dicteze, nu emotiile.
 • -3 (9 voturi)    
  abia astept (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:46)

  Alin Delin [utilizator]

  Sa ne zica ministrul sanatatii daca mai avem voie sa ne sarutam sotia si sa ne luam copiii in brate.
  • +1 (1 vot)    
   Nu e același lucru! (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:21)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   “Tradițiile” astea cu oferirea de mici “atenții” sunt cele care pun bazele unei societăți corupte! Cand primesti o “atenție” nu prea poti fi corect cu cel care ți-a oferit-o!
   • -1 (1 vot)    
    sa inteleg (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:25)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Cred ca nu esti casatorit(a), alfel nu nu stiu cum ai oferit o floare sotiei tale cand nu erai casatorit sau nu stiu cum ai acceptat o floare daca esti fata.
    • +1 (1 vot)    
     E vorba de scoala! (Joi, 25 februarie 2021, 8:26)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     Probabil esti autist! Scuze!
 • 0 (10 voturi)    
  In my opinion (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:53)

  Mazeta [utilizator]

  Mărțișorul nu poate transmite covidu, dar poate transmite tradiții. În opinia mea, trebuie interzis împreună cu strângerea mâinii, icoanele și alte vestigii ale trecutului.

  https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30561-2/fulltext
  • +5 (5 voturi)    
   Absolut de acord (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:26)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Insa trebuie interzisa si puparea mainii si mai ales posteriorului, pentru posterioritate.
   • +1 (1 vot)    
    .... (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:23)

    Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

    E ridicol asa ceva. Da' ce, colo cand se face vaccin, cum se da cu vata cu spirt si apoi se baga acul?
    Ce, cand vine vorba sa pupi, nu poti sa dai mai intai cu dezinfectant si apoi sa pupi? Si pupi si cu masca ca sa fie si mai ok.
    • 0 (0 voturi)    
     Sunt unele locuri (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:23)

     Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

     Unde nu poti pupa nici cu masca. Dar unora le place si fara.
 • -1 (3 voturi)    
  se poate trai si fara martisor sau o floare (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:02)

  ..13 [utilizator]

  Pentru o perioada de timp.

  O cheltuiala in minus pentru parinti si pentru cei care obisnuiesc numai cu aceste prilejuri de a face o atentie celor din jurul lor.

  Se va ajunge la momentul in care floarea sau martisorul vor putea sa fie daruite din nou.

  Dar sa nu ne grabim si nu pentru ca ar fi purtatoare de virusi ci din simplul motiv ca de cele mai multe ori nu sunt daruite din suflet
 • +1 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:06)

  stoenec1 [utilizator]

  Am uitat ce s-a intamplat acum 1 an cand acel individ venit din Israel a oferit martisoare colegelor care apoi s-au imbolnavit? Poti oferi un martisor si pastra distanta. Eu zic sa mai avem rabdare pana ne vaccinam.
 • +5 (5 voturi)    
  Mintea/memoria scurta indica prostie! (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:13)

  Alui [utilizator]

  https://www.g4media.ro/surse-barbatul-cu-coronavirus-internat-la-gerota-este-angajat-la-adp-sector-4-unde-a-impartit-martisoare-de-1-martie-120-de-angajati-au-fost-trimisi-acasa-sa-se-izoleze-ancheta-epidemiologica-es.html
  • -2 (2 voturi)    
   omul ala (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:25)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Omul ala avea frisoane, febra plus ca a imbratisat ,pupat colegele.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:08)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Si copiii cum fac, nu o imbratiseaza pe doamna, mai ales cei de gradinita, dar si cei de 0-4? Doamna ii pupa etc.
 • +1 (3 voturi)    
  Ehh... (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:32)

  Ion Popa [utilizator]

  Domnule organ al administratiei publice centrale la noi, dimpotriva, trebuie transformat obiectul personal in floare.
  Am platit ani de zile perdele, covoare, excursii si chiar mobila pentru "doamna".
  Era aproape o datorie. Si daca sa zicem ca ai fi refuzat, te expuneai pe tine si pe copilul tau oprobiului public.
  Un fel de bullying care lasa sechele si te invata ca e mai bine sa fii corupt.
  Scoala asa cum a ajuns azi, e mult mai mult decat un clan mafiot.
  De aceea si ziua de maine arata ca azi. Pentru ca asta le aratam copiilor nostri.
  Pentru tara asta si pentru putinele generatii ce se vor mai naste aici, as face o importanta schimbare in programa scolara in ideea de a -i invata pe copii toleranta, bunul simt, onestitatea, corectitudinea, spiritul de echipa si toate lucrurile care il definesc pe om ca fiinta sociala.
  As alege mai putina matematica, mai putina chimie sau fizica. Astea se aleg oricum de placere.
  Comentariile alea semidocte despre lucrari literare cu crime, violuri, sinucideri care se "studiaza" pentru bac reprezinta o mare bataie de joc.
  In termeni juridici, este o agresiune psihica constanta la adresa acestor copii si practic asa ii invatam sa devina infractori.
  Asa e de 30 de ani.
  Ma tem ca singurul dvs. scop dle ministru este venitul la servici si verificarea contului.Toti au facut la fel.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by