Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că 60 de mii de angajați din învățământ doresc să se vaccineze prioritar în următoarea săptămână în centre cu echipe mobile care se vor organiza în fiecare județ.

Sorin CimpeanuFoto: Captura video

„În cursul acestei dupa-amieze se va anunța decizia de organizare a centrelor prioritare pentru angajații din învățământ. Există o situație cu 60.000 de persoane - angajați din învățământ - care doresc să se vaccineze în următoarea săptămână și sunt convins că încă din această săptămână se va putea organiza la nivelul fiecărui județ un centru cu echipe mobile,” a afirmat Cîmpeanu.

„Este de peste 200 de mii de angajați din învățământ această cifră (a angajaților care și-au declarat disponbilitatea să fie vaccinați - n.r.); dintre acestea 42 mii s-au angajat deja, se adaugă circa 8000 care s-au vaccinat ca personal medical, la care se adaugă cei 60 mii care doresc sa se vaccineze în următoarea săptămână de către echipe mobile” a adăugat acesta.

O decizie se va lua în cursul zilei de mâine și va fi anunțată de CNCAV. Ministerul Educatiei apreciază în mod deosebit eforturile făcute de către CNCAV în acest sens”, a scris Sorin Cîmpeanu, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, pentru programare va trebui ca fiecare ISJ (inspectorat școlar județean) și fiecare universitate „să furnizeze cât mai rapid către DSP listele nominale cu personalul din învățământ care dorește să se vaccineze în aceste centre dedicate (grupat în funcție de vârstă, sub și peste 55 ani)”.

„Operațiunea va dura circa o săptămână. Locațiile centrelor locale de vaccinare prioritară a personalului din învățământ sunt deja cunoscute (spre exemplu, pentru București, se are în vedere organizarea a 22 de linii de vaccinare în complexul ROMEXPO)”, mai scria ministrul.

Potrivit ministrului Educației, până acum s-au vaccinat 42.000 angajați ai sistemului de învățământ, din care 21.000 au făcut și rapelul.

Acest număr nu include personalul din învățământul superior medical - personal care, deși este angajat în sistemul de învățământ, a fost înregistrat la vaccinare în categoria “personal medical”, explica ministrul.

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, a anunțat marți că vaccinarea cadrelor didactice s-ar putea face cu echipe mobile, în Casa Corpului Didactic din fiecare județ și în universități.

„Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ - tot personalul din creșe, grădinițe, școli, universități etc. Acestă etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, este, repet, un scenariu care nu este definitivat. Foarte probabil locația în care se va face vaccinarea cu echipe mobile este cea a corpului didactic unde se asigură vaccinarea personalului din învățământul preuniversitar și respectiv în cadrul universităților”, a declarat Gheorghiță marți, într-o conferință de presă.