​​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că noile planuri-cadru pentru liceu - numărul de ore alocat fiecărei discipline la fiecare clasă - aflate în dezbatere publică din 5 ianuarie vor fi amânate, acesta fiind „răul cel mai mic”, întrucât există foarte multe propuneri de modificare a acestora, iar noile manuale pentru clasa a noua nu ar fi gata mai devreme de luna decembrie.

Sorin CimpeanuFoto: captura video cursdeguvernare.ro

„Ne îndreptăm către concluzia că e bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor cadru, știm bine că sub un procent de 25% cadrele didactice pot preda după vechile planuri cadru. Cei de clasa a noua ar fi trebuit să aibă manuale noi. Manualului i se acordă o importanță mai mare decât ar trebui în școala românească, esențial este cât de competente sunt cadrele didactice”, a declarat Cîmpeanu în cadrul unei dezbateri organizate de Cursdeguvernare.ro.

„Am spus că suntem în situația de a alege raul cel mai mic din păcate. Aceste planuri cadru au fost realizate și validate în cursul lunii august 2020. Când am preluat conducerea ministerului am spus că este impropbabil mergând pe aceeași legislație să ai lictiație pentru manuale mai repede de 7 luni... În decembrie am avea manual pe banca elevului de clasa a noua. O parte a răului ar fi să nu existe manuale, cel mai mare rău ar fi acela de a merge cu perseverența specifică celor care nu sunt, să spunem, din clasa superioară a inteligenței cu planuri cadru care să sacrifice patru generații. Peste o mie de propuneri de modificare avem”, a afirmat ulterior ministrul, răspunzând unei întrebări în acest sens.

„Pe filiera teoretică nu diferă mai deloc de vechile planuri cadru. Am spus, pentru cine a fost atent la nuanță, că ne indreptăm către concluzia amânării, înțelegând foarte bine consecința”, a concluzionat acesta.

Ministrul declarase pe 9 februarie că există 10 mii de propuneri de modificare.

„Poate ar fi cazul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic. Vreau să vă spun că am depășit 10.000 de propuneri de modificare”, afirma pe 9 februarie ministrul, la Realitatea Plus.

De asemenea, luna trecută, Cîmpeanu declara că nu este de acord cu planurile-cadru propuse pentru profilul teoretic la liceu: „Cei care le-au lucrat și cei care le-au validat înțeleg că nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personală - nici eu nu sunt de acord cu forma lor, cel putin pe filiera teoretică.”

Planurile-cadru la liceu au intrat în dezbatere publică pe 5 ianuarie. Acestea pot fi descărcate aici