Consiliul Național al Elevilor critică faptul că structura noului an școlar a fost decisă și publicată în Monitorul Oficial fără a se ține cont de opiniile celor implicați și propune un calendar alternativ, potrivit cărui școala să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie și să încheie pe 3 iunie, nu pe 10 iunie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Motivul acestei propuneri îl constituie faptul că nu există aer condiționat în școli.

„Criticăm cu fermitate decizia Ministerului Educației privind structura anului școlar 2021-2022. Aprobând o astfel de structură, ministerul își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, iar, la acel moment, atât elevii, cât și părinții și profesorii s-au poziționat puternic împotriva unei astfel de inițiative. Solicităm ministrului educației să acționeze cu responsabilitate și să nu amâne începerea anului școlar în mod nenecesar”, afirmă Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.

„La momentul de față, majoritatea unităților de învățământ preuniversitar din România nu dispun de unități de aer condiționat. Astfel, organizarea cursurilor până la mijlocul lunii iunie (începutul lunii iulie, pentru elevii din învățământul profesional și tehnic) afectează în mod direct calitatea actului educațional, elevii și profesorii fiind nevoiți să participe la cursuri în condiții de disconfort termic semnificativ. De aceea, este absolut necesar ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie 2021, astfel încât cursurile, sesiunile practice din învățământul tehnic, profesional și vocațional, dar și examenele naționale să se desfășoare în condiții optime”, mai spun elevii.

CNE declară că, deși susține decizia ca semestrul I să se încheie înainte de începerea vacanței de iarnă, atrage atenția „asupra unei structuri inegale și dezechilibrate a semestrelor, întrucât semestrul I este compus din 14 săptămâni de cursuri, iar, cel de-al II-lea, din 20 de săptămâni.”

Calendarul propus de Consiliul Elevilor:

Semestrul I - 16 săptămâni, după cum urmează:

o Cursuri: luni, 16 septembrie 2021 - miercuri, 22 decembrie 2021;

o Vacanță pentru grădinițe și clasele primare: sâmbătă, 23 octombrie 2021 - duminică, 31 octombrie 2022.

Vacanță de iarnă/intersemestrială: joi, 23 decembrie 2021 - duminică, 9 ianuarie 2022;

Semestrul al II-lea - 18 săptămâni, după cum urmează:

o Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 - joi, 14 aprilie 2022;

o Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 - duminică, 1 mai 2022;

o Cursuri: luni, 2 mai 2022 - vineri, 3 iunie 2022;

Vacanță de vară: sâmbătă, 4 iunie 2022 - data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

De asemenea, CNE propune ca, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar să aibă 32 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 20 mai 2022, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar să aibă 33 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 27 mai 2022.