Cu mască sau fără mască la orele de sport? Cum este în alte state europene

de I.H.     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 februarie 2021, 6:04 Actualitate | Educatie


sala de sport din scoala
Foto: Facebook
Elevii din România care s-au întors în bănci începând de luni trebuie să poarte masca în permanență cât sunt în școală, deci și la orele de sport. Care sunt reglementările în alte state europene? În multe dintre aceste țări, copiii pot face orele de educație fizică fără să mai poarte masca. În Franța, însă, organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, în timp ce în Cehia nu se fac orele de sport.

De luni, peste 10.000 de unități de învățământ din România funcționează fizic, iar aproximativ 2 milioane de copii merg la școală.

Conform reglementărilor actuale, copiii, cu excepția preșcolarilor, trebuie să poarte masca de protecție în permanență în timp ce se află în școală, implicit și la orele de sport.

 • "Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri. Sporturile de echipă se recomandă a fi evitate. Atunci când este posibil, se recomanda organizarea orelor de educație fizică doar în aer liber (nefiind obligatorie purtarea măștii). Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, precum și după finalizarea orei de educatie fizică".
Conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, propunerile vor fi strânse și adăugate, probabil săptămâna viitoare, în ordinul comun adoptat odată cu redeschiderea școlilor din România în format fizic.

Ce prevede acum ordinul comun cu privire la orele de sport:
 • "Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze;
 • În situația în care în aceeași sala cursurile sunt organizate în schimburi se va asigura un interval de minimum 1 oră între acestea;
 • Intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eşalonat astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim;
 • Organizarea activităţilor şi supravegherea în timpul pauzelor se realizează astfel încât să se evite formarea de grupuri de elevi din clase diferite. Elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadre didactice sau alte categorii de personal, pentru menținerea distanţării fizice. Orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi.
 • Jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei maxim posibile dintre elevi;
 • Elevii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.).
 • Se pot desfăşura doar jocurile sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber, dacă condițiile meteorologice permit;
 • Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente.
 • Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;
 • La începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor prin utilizarea unor dezinfectanti pe bază de alcool;
 • Se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;
 • Activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii".
Cum este în alte state europene?

Austria - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, dar poate fi recomandată în cazurile în care este necesar.

Belgia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Bulgaria - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

Cehia - nu se organizează ore de educație fizică.

Estonia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Finlanda - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Franța - organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.

Italia - regiunea Veneto: purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică este obligatorie pentru activitățile desfășurate în interior. Elevii pot renunța la mască numai dacă este menținută constant o distanță fizică de cel puțin 2 metri. Este așteptată o recomandare în acest sens din partea Ministerului Educației, iar regiunile vor decide asupra modalităților concrete în care aceasta va fi aplicată.

Luxemburg - purtarea măștii este obligatorie pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică.

Slovenia - purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. Sunt deschise doar școlile din învățământul primar.

Spania - legea stabilește excepția de a nu purta o mască atunci când se orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, ca urmare a naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive și stabilit propriile reglementări în acest sens.

Suedia - purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie. (Notă: Datele au fost centralizate de către Ministerul Educației).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5487 vizualizari

 • -5 (7 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 8:44)

  tirolez [utilizator]

  La fel ca in cazul distantarii din clase, recomandam distantarea la ora de sport "unde este posibil". Ce conteaza ca in unica sala de sport (unde exista) au ore simultan chiar si 3 clase.
 • +4 (12 voturi)    
  nu (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:05)

  albastrele [utilizator]

  Nu exista sport cu masca.
  Mai experimentam mult pe copiii nostri?
  Nicio competitie sportiva de pe planeta asta nu se desfasoara cu masca.
  Da-ti drumul la medicamente sa ne putem trata din timp.
  • +2 (10 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:37)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui albastrele

   Atunci sa nu faca deloc ora sau afara daca nu suntem in stare sa avem sali de sport decente.
   Ce treaba au competiile sportive "de pe planeta"? Oamenii aia sunt toti testati inainte sa li se permita participarea. Uneori stau si in carantina (vezi Australian Open).
   Astia ca tine oricum au alergie la cuvantul testare, le incalca convingerile.
   "Dati" drumul la medicamente :)
 • +4 (14 voturi)    
  Ați fetisizat (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 9:32)

  Alex2016 [utilizator]

  Masca aia împuțită. Ați ridicat - o la nivel de obsesie bolnava. Sport cu mască - o timpenie enorma, care depășește și absurdul măștii în aer liber pe strada. O ora de sport aduce prin întărirea organismului și a metabolismului mai multe beneficii sistemului imunitar decit purtatul asta obsedat și paranoic de masca. Dacă chiar ar vrea sa protejeze copii, ministerul trebuia sa introducă minim o ora de sport oigatorie pe zi, ca să compenseze efectele nocive ale statului în casa cu lunile a copiilor. Creștem o generație de cocosati, grasi, miopi, alergici și dependenți de ecrane și apoi ii "protejam" cu botnita în timpul sportului.
  • -1 (9 voturi)    
   generații dependente de big farma (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:41)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   botnițe și vaccinuri, fără imunitate naturală, fără sport, fără ieșit în parc,fără nimic...stai în casă cu botnița pe meclă, ieși numa la lucru, alimentară și farmacie să cumperi botnițe...am văzut birturi închise și în loc au apărut farmacii, farmacii la tot pasu...păi alea tre să vîndă ca să reziste pe piață și uite că vînd,n-a dat una faliment...amu vedem cît mai suportă oamenii mizeria asta, io cre că nu mult...asta a încercat și Ceaușescu,diktatură și nu i-a reușit, o sfîrși prost...cu tătă miliția și seku pe lîngă el
 • +3 (9 voturi)    
  se strange latul (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 11:44)

  Cumulus [utilizator]

  hai ca mai e putin si se sparge buba, tot mai multi oameni dintre noi, pricep ca vreti sa ne prostiti. CUM SA FACI MISCARE, ORICE FEL DE MISCARE, CU BOTNITA PE FATA?????
 • -4 (4 voturi)    
  Nu văd rolul disciplinei sport din școli (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:44)

  Nyk1 [utilizator]

  Ce folos să faci sport dacă după ora respectivă te îndopi cu un big mec, cu cola și fumezi și o țigară?

  Sportul este ceva ce ține de sănătatea fiecăruia, dar tot așa cum nu interzicem fumatul și mâncarea nesănătoasă, trebuie lăsată la latitudinea fiecăruia libertatea de a-l face sau nu.

  Oricum peste 50% dintre actualii elevi vor ajunge șoareci de birou și nu vor putea face sport la locul de muncă, ci tot în timpul lor liber. Așa cum sportul nu e obligatoriu pentru adulți, nu văd de ce ar fi pentru copii, care oricum sunt mai sănătoși datorită vârstei. Dacă e să facem sportul obligatoriu, hai să-l facem în primul rând pentru toată populația activă în câmpul muncii!
 • +2 (4 voturi)    
  Mai avem (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 22:04)

  Costi888 [utilizator]

  Sa dormim cu masca..
  • -1 (1 vot)    
   Nesimțirea poate duce și la așa ceva. (Duminică, 14 februarie 2021, 8:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Per scurt, toate bolile se întâmplă de la lipsa igienei personale, colective, comunitare. Noi aruncăm gunoiul pe unde nimerim, autoritățile nu gospodăresc și nu sancționează. Autoritățile sanitare au uitat că unitățile sanitare sunt posibile focare, oamenii merg acolo pentru-că au diferite boli, personalul medical nu se protejează, nu se dezinfectează suficient spațiile (episodul Hexipharma nu-i uitat) și mergi acolo cu o boală și pleci cu mai multe boli. Chiar nu văd bine inconștiența unora de a fi internați în spital. Consider că ar trebui schimbat modul de acordare a asistenței medicale, reducându-se internările pentru-că multe afecțiuni pot fi tratate la domiciliu și, așa s-ar crea condiții pentru igienizarea mai intensă a spațiilor din unitățile sanitare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by