Proiect de lege PSD: Educația financiară să se predea la învățământul primar și gimnazial
Proiectul de modificare a Legii educaţiei naţionale prevede că, pe lângă alte competenţe, curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial (art. 68 din lege) să cuprindă şi competenţe financiare.
De asemenea, prin modificarea art. 344 din lege, se propune ca printre atribuţiile centrelor comunitare de învăţare permanentă la nivel local va fi şi aceea de a oferi servicii educaţionale pentru copii, tineri şi adulţi prin programe de educaţie antreprenorială şi financiară.
Potrivit proiectului, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Educaţiei va elabora programa şcolară conform acestor prevederi.
"Iniţiativa legislativă are drept scop introducerea educaţiei financiare în învăţământul preuniversitar, alături de educaţia antreprenorială. Introducerea educaţiei antreprenoriale în şcoli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede. Stimularea educaţiei antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuşi, trebuie să recunoaştem că nu toţi absolvenţii vor deveni antreprenori, dar toţi vor avea nevoie de cunoştinţe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu. De aceea, propunem introducerea, alături de educaţia antreprenorială, a educaţiei financiare", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Iniţiatorii susţin că "orice elev trebuie să cunoască la finalul celor 12 clase care este diferenţa dintre un activ şi un pasiv, cum funcţionează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasing-ul), care este diferenţa dintre un card de credit şi un card de debit, ce înseamnă un IFN şi cum funcţionează creditele acordate pe termen scurt".
De asemenea, elevii ar trebui să cunoască care este importanţa economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă, mai consideră iniţiatorii.
Într-o conferinţă organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi DC Media Group, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că există absolvenţi de Psihologie care nu au competenţe specifice pe consiliere şcolară, "ceea ce nu este în regulă", și în aceeaşi situaţie suntem şi pentru cei care ar urma să predea Educaţie financiară.

VIDEO Autostrada la care se lucrează de peste șase ani / „Ritmul de lucru este descurajant. Perspectiva să se circule în 2021, tot mai puțin probabilă”
Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
manuale.edu.ro pentru cine nu crede.
Pai PSD a pus nenumarati ministri, ba chiar si un premier, care nu stie chestiile astea...
Ia spune Ciolacule, stii diferenta dintre un activ si un pasiv? Normal ca nu, daca e rost de furat, la bun vreo diferenta...
mai puneți și voi!