Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate la transportul pe calea ferată, dar vor avea o reducere de 50%, a anunțat premierul Florin Cîțu, miercuri, la finalul ședinței de guvern.

Cu trenul in vremuri de Covid 19Foto: OBB
  • "Se revine la 50% reducere la transportul cu trenul pentru studenți. Nu văd aici un capăt de țară", a declarat premierul.

El a spus că țări dezvoltate, precum Austria sau Franța, nu au gratuitate la transportul cu trenul pentru studenți, ci doar reduceri de 50 sau 60%.

Tot miercuri, liderul PNL, Ludovic Orban, a susținut că va fi menţinută gratuitatea transportului pentru studenţi, însă doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi cea în care îşi fac studiile.

Întrebat despre declarațiile liderului PNL, Florin Cîțu a răspuns: "Ne uităm și la această variantă, sunt mai multe variante, dar eu vă zic ce vedem în Uniunea Europeană. România este cam singura țară unde se dau astfel de gratuități. Am fi noi cei mai generoși și nu suntem cei mai bogați".

Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Până la hotărârea de guvern dată de guvernul PSD condus la acea vreme de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017 - aceeași zi cu celebra OUG 13 -, studenții au beneficiat de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.