Inspectoratul Școlar Municipal București a transmis marți un comunicat de presă în care afirmă că numirea directorilor de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost făcută legal, amintind de cele două procese aflate pe rol în acest caz legate de evacuarea cerută de Primăria Sector 4 și relocarea colegiului, în scopul lucărilor de consolidare.

Elevi la C.N. Ghe. ȘincaiFoto: Hotnews

„Referitor la numirea directorilor unităţii de învăţământ, din data de 08.02.2021, aceasta s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 2541 alin. (1), art. 258 alin. (7) si alin. (8) si art. 284 alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 83 alin. (1) din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2020-2021, aprobat prin OMEC nr. 5259/2019, cu modificările şi completările ulterioare” se arată în comunicat.

Marți dimineață, treizeci de profesori - jumătate din totalul acestora - au protestat față de intenția de evacuare a Colegiului Șincai și față de numirea noii echipe de directori de către Inspectoratul Școlar (ISMB), acuzând faptul că, deși consiliul profesoral votase o propunere de echipă de directori și o trimisese către inspectorat, instituția a numit pe altcineva.

Actuala directoare a Colegiului este Luminiția Gheorghiu, numită după demisia Marietei Popa, la rândul său numită pe 4 ianuarie în această funcție, care, din informațiile Hotnews.ro, a vorbit despre faptul că este „expert în relocare”.

Primăria Sectorului 4 a depus pe 4 februarie o cerere în instanță pentru o ordonanță președințială de evacuare a colegiului Șincai, care urmează să fie discutată de către Judecătoria Sectorului 4 pe 16 februarie.

Pe rolul instanței se află un alt proces, intentat după ce Consiliul de Administrație a refuzat relocarea colegiului cerută de primăria condusă de Daniel Băluță. Primul termen al procesului va fi în 15 martie.

Redăm integral comunicatul ISMB:

”Cu privire la evacuarea Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, respectiv la emiterea acordului pentru eliberarea şi predarea amplasamentului, precum şi pentru relocarea activităţii educaţionale în vederea demarării în regim de urgenţă a lucrărilor ce se impun a fi efectuate cu privire la clădirea unităţii de învăţământ, vă comunicăm faptul că pe rolul Tribunalului Bucureşti se află dosarul nr. 26759/3/2020, reclamanţi fiind Direcţia de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Sector 4 şi Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti. Precizăm faptul că primul termen de judecată al dosarului va fi în data 15.03.2021.

În ceea ce priveşte ordonanţa preşedinţială ce are ca obiect evacuarea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, vă menţionăm faptul că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti are cunoştinţă de existenţa acestui dosar doar de pe portalul instanţelor judecătoreşti. Primul termen de judecată va fi în data de 16.02.2021.

Referitor la numirea directorilor unităţii de învăţământ, din data de 08.02.2021, aceasta s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 2541 alin. (1), art. 258 alin. (7) si alin. (8) si art. 284 alin. (8) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/ 2011, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile art. 83 alin. (1) din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2020-2021, aprobat prin OMEC nr. 5259/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a implicat în acest scandal. Acesta a avut marți o întâlnire cu o parte dintre profesori și, din sursele noastre, urmează să aibă o întâlnire și cu primarul Sectorului 4 până vineri.

Cîmpeanu a declarat că nu va fi pusă în aplicare în acest an școlar ordonanța președințială de evacuare a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” și a susținut că va fi găsită o soluție fără să fie nevoie de instanță.

"Deși există ordonanță președințială de evacuare, aceasta nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an școlar. Doi - nu s-a luat o decizie de relocare”, a declarat Cîmpeanu la Digi24, după o întâlnire avută cu șase profesori de la Șincai, în contextul protestului organizat dimineață de către jumătate dintre cadrele didactice.

El susține că toate aceste lucruri vor fi discutate și se declară "convins" că se va găsi o soluție astfel încât problemele să fie rezolvate în sistemul de educație, nu în instanță.

"Există disponibilitate de dialog din partea profesorilor și sunt convins că și din celelalte părți există disponibilitate la dialog. Există mai multe variante de relocare care vor fi stabilite de comun acord între școală - inspectorat- primărie - părinți - minister”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că va merge în vizită la Șincai până la finalul săptămânii.

Complicatul caz de la Gheorghe Șincai

Mai mulți părinți, urmați de o parte dintre profesorii de la Șincai au transmis petiții luna trecută pentru a se opri relocarea solicitată de primăria Sectorului 4.

Atât părinții, cât și profesorii pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află Șincai, a cărei construcție a fost finalizată în 1928, ar avea un risc seismic de gradul II și acuză primăria condusă de Daniel Băluță de lipsă de transparență.

„Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie”, arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui României cei 26 de profesori semnatari.

Reprezentanții Primăriei Sector 4 au declarat atunci pentru HotNews.ro că nu doresc să comenteze speța deoarece este pe rol un proces cu Consiliul de Administrație al liceului în ceea ce privește mutarea elevilor temporar în altă locație.

Citește mai multe despre problema relocării Colegiului Șincai aici