La începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar, când s-au redeschis majoritatea școlilor din România, 4.000 de unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu și doar 6.000 - din cele peste 17.800 -au un sistem propriu de pază, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Scoala din BucurestiFoto: Agerpres

Lucian Bode a spus, luni, la finalul primei zile a celui de-al doilea semestru din anul şcolar, că Ministerul de Interne a făcut, prin structurile implicate, propria analiză cu privire la condiţiile în care se reiau cursurile.

Potrivit acestuia, vineri existau 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional, iar luni a fost anunțat că, acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, s-a decis susținerea cursurilor online.

Peste 500 de microbuze și autobuze școlare nefuncționale

De asemenea, au fost verificate mijloacele de transport şcolar - 4.762 de microbuze și autobuze şcolare -, iar 538 dintre acestea sunt nefuncţionale. Acestea nu au circulat luni pentru că li s-a transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să îşi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pună în circulaţie, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

4.000 de școli fără autorizație de securitate la incendiu

Ministrul de Interne a menţionat că există 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 de clădiri în care funcţionează unităţi didactice, care nu au început procedura de autorizare la incendiu.

  • "Suntem în următoarea situație: din 25.500 de clădiri, 15 la sută au autorizație, 20 la sută sunt în curs de obținere a autorizației. 4.000, (reprezentând 15 la sută) nu au demarat încă această procedură - și este responsabilitatea autorităților locale, și 50 la sută nu au nevoie de autorizație, pentru că, după lege, autorizația se obține când apar modificări la clădirea respectivă”, a explicat ministrul.

Doar 6.000 de școli au "o formă” de pază

De asemenea, conform ministrului de Interne, dintre cele peste 17.800 de unităţi de învățământ din ţară, doar 6.000 au "o formă” de pază - sistem propriu, contract cu o firmă de pază sau sistem mixt, în timp ce în cazul altora este vorba doar de supraveghere video. "Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a precizat Lucian Bode.