Cadrele didactice, responsabile de triajul elevilor. Dacă au simptome, elevii pot fi testați rapid, cu acordul scris al părinților / În ce condiții se suspendă cursurile într-o clasă sau într-o școală

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 4 februarie 2021, 9:43 Actualitate | Educatie


Test rapid Covid-19
Foto: Piroschka van de Wouw / AFP / Profimedia
Cadrele didactice vor face "triajul observațional al preșcolarilor și al elevilor pe tot parcursul activităților școlare”, potrivit draftului ordinului cu regulile pentru redeschiderea școlilor. În cazul în care în timpul orelor elevii fac febră sau au alte simptome specifice COVID, se aplică protocolul de izolare, iar copiii pot fi testați cu teste rapide antigen dacă există consimțământul scris al părinților.

Documentul a fost transmis de Ministrul Educaţiei, care precizează că a încercat "să surprindă toate aspectele convenite în foarte buna colaborare cu Ministerul Sănătăţii, într-o manieră constructivă". Documentul cu regulile propuse ar urma să fie validat de Ministerul Sănătății.
Ce prevede documentul cu regulile pentru redeschiderea școlilor:
 • a) Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare.
 • b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
 • În cazul in care exista un consimtamant informat si semnat al parintilor cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian in vederea testarii elevilor simptomatici, acestia vor putea fi testati, intr-o prima faza, cu teste antigen rapide, in cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate in cabinetul medical scolar de la nivelul unitatii de invatamant vor fi raportate catre DSP/DSPMB. Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori.
 • c) Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical;
 • d) Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de catre conducerea unităţii de învăţământ.
Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19
Se aplică în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie specifica COVID-19 (febră, tuse, dificultăţi respiratorii, vărsături, mialgii, stare generală modificată.....) și constă în:
 • a. Anunţarea imediata a părinţilor/reprezentanţilor legali şi, după caz, a personalului cabinetului medical şcolar;
 • b. Izolarea imediată a elevului. Elevul va purta mască, va fi separat de restul grupei/clasei şi va fi supravegheat până când va fi preluat şi va părăsi unitatea de învăţământ însoţit. Măsurile de protecţie individuală vor fi respectate cu stricteţe;
 • c. Dacă pe perioada izolării, elevul care a prezentat simptome foloseşte grupul sanitar, acesta trebuie curăţat şi dezinfectat, folosind produse de curăţare avizate, înainte de a fi folosit de oricine altcineva;
 • d. Nu se va transporta elevul până la sosirea părinţilor/reprezentanţilor legali la medicul de familie, farmacie, serviciul de urgenţă sau spital, decât în situaţia în care simptomele/semnele sunt severe, caz în care se va apela serviciul de urgenţă 112;
 • e. Persoana care ajută elevul izolat trebuie să poarte mască şi se va spăla bine pe mâini timp de minimum 20 de secunde;
 • f. Igienizarea încăperii se face cu dezinfectanti avizati, după ce elevul a plecat, pentru a reduce riscul de a transmite infecţia la alte persoane;
 • g. Elevul va reveni la şcoală cu adeverinţă medicală, eliberată de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului.
De asemenea, documentul prevede și condițiile în care pot fi suspendate cursurile într-o clasă sau în școală:
 • (1) Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:
 • a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
 • b) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional si postliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
 • În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), procesul de învățământ continuă în sistem online. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020.
 • (2) DSP/DSPMB va efectua anchete epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora si va decide împreună cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune carantinarea. În situațiile prevăzute la alin (1) lit. a) și b) se aplică dispozițiile prevăzute la punctul VI.4 din anexa la prezentul ordin.
 • (3) La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora si va decide împreună cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune carantinarea.
 • (4) Decizia de suspendare a activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se dispune prin hotărâre a senatului universitar, în raport cu numărul de îmbolnăviri şi cu rezultatul anchetei epidemiologice realizate, cu avizul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 • (5) Criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul ordin nu se aplică și unităților de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform eegulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.
 • (6) Activitățile ce presupun prezența fizică din unitățile de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne vor fi gestionate în funcție de analiza situației epidemiologice realizate la nivelul ministerelor din care fac parte și stabilite prin decizie a conducătorilor acestora și nu se supun dispozițiilor prezentului ordin.
 • (7) Stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu respectarea procedurilor privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic.
Documentul nu prevede deocamdată și ce se întâmplă în situația unor cazuri de COVID în rândul angajaților din școli, ministrul Educației spunând că urmează să fie lămurite și aceste situații.

În perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:
 • a) curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor;
 • b) dezinfecţia generala si nebulizarea spaţiilor unităţii/instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete.
 • Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa/unitatea/structura de învăţământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii acestora, după consultarea DSP/DSPMB.
 • Reluarea activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor, suspendată temporar, se dispune prin hotărârea senatului universitar, după consultarea si avizul DSP/DSPMB.
 • DSP/DSPMB au obligaţia să informeze unitatea/instituția conexă/instituţia de învăţământ superior şi cabinetul medical din cadrul acestora despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi/studenţi/personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ.
 • Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ:
 • a) cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu;
 • b) cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, sau aflaţi în perioada de carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată.
 • c) cei care asteapta sa fie testati sau au fost testati si asteapta rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata si care asteapta rezultatele.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4625 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  ... (Joi, 4 februarie 2021, 9:54)

  tirolez [utilizator]

  Astia gandesc? La cei mici se suspenda cursurile la un singur caz, dar la cei mari la 2? Tocmai cei de liceu etc au parinti mai in varsta, deci mai vulnerabili. Nu mai zic ca in ambele cazuri clasa din schimbul urmator merge in continuare la scoala. Dupa ce s-a aerisit 10' si a dat femeia de serviciu cu o carpa pe banci.
  Un singur caz era suficient si toate normele astea trebuiau stiute pentru a putea fi discutate, unele sunt ilogice.
 • +5 (9 voturi)    
  incredibil (Joi, 4 februarie 2021, 10:10)

  rmos [utilizator]

  "a) Cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare." deci nu pot sa cred asa ceva .... mai nou cadrele didactice sunt si medici .... incredibil. tare sunt curios ce inseamna "triajul observational" in mintea acestor guvernanti habarnisti. cu tot respectul, cadrele didactice nu pot sa faca asa ceva, nu au calificarea si experienta necesara pentru asa ceva. cititul unei liste cu simptome nu implica faptul ca persoana respectiva poate sa identifice corect acele simptome. cel mult pot sa-si dea cu parerea.
  • -1 (5 voturi)    
   Hai sa nu ne mai facem ca nu pricepem... (Joi, 4 februarie 2021, 12:24)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui rmos

   Li se cere un lucru simplu, sa nu mai "inchida ochii" atunci cand parintii isi trimit copiii "usor raciti" la scoala. Atat si nimic mai mult.
   Observau si pana acum cand cel mic tuseste / isi sufla nasul / nu este in apele lui, dar se faceau ca nu vad.
   • +3 (3 voturi)    
    si ce va face profesorul? punctual. (Joi, 4 februarie 2021, 13:13)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Il scoate afara pe elev? Cheama DSP?
   • +1 (5 voturi)    
    exact de asta vorbeam (Joi, 4 februarie 2021, 13:33)

    rmos [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    de habarnisti ca tine, care confunda "raceala" cu covid. mai omule, uite ce zic la punctul b:
    b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
    intelegi conceptul "simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2"? nu e vorba de "cel mic tuseste / isi sufla nasul / nu este in apele lui". si profesorii o sa faca exact ca tine. o sa confunde simptomele unei viroze banale cu simptomele covid. oricum, iti multumesc ca tocmai ai demonstrat ce am spus mai sus, oamenii fara pregatire medicala, inclusiv profesorii, nu pot sa verifice aceste simptome. problema locuitorilor acestei tarisoare, frumoase de altfel, este ca ei cred ca se pricep la orice. orice romanas e ultra-calificat sa lucreze in absolut toate domeniile, de la fizica cuantica, medicina, etc. pana la economie.
    • -1 (3 voturi)    
     Ma lasi cu limbajul asta de lemn? (Joi, 4 februarie 2021, 16:24)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui rmos

     Scrii juma' de pagina ca sa spui nimic...
     Ma faci pe mine habarnist, dar tu fix asta esti. Ai avut pe coneva bolnav de covid, ai vorbit cu el? Eu da. Si fix astea erau simptomele, ca la o viroza: nas infundat, voce ragusita si nazalizata, tuse usoara, ochii injectati (plus durere, dar asta sigur ca nu o observi din exterior). Asa ca nu e greu sa le observi, indiferent daca ai studii medicale sau nu.
     Si, mai citeste o data, eu nu am zis nicaieri ca profesorul trebuie sa decida daca simptomele sunt de gripa, viroza sau covid, ci sa nu primeasca la ore elevi cu acest tip de simptome.
  • -3 (3 voturi)    
   las că au calificare paznicii de la Kaufland (Joi, 4 februarie 2021, 12:26)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui rmos

   sau nu mai îi cu termoscanere?...să vină paznicii de la Kaufland, ăia au deja un an experiență, se pot angaja pidemiologi
 • +3 (3 voturi)    
  Acord testare rapida (Joi, 4 februarie 2021, 10:12)

  Dodel540 [utilizator]

  Asta este o prostie care nu va merge
  "Daca parintele/tutorele legal nu isi exprima acordul pentru testare, in cazul existentei unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie in vederea stabilirii pasilor urmatori."

  Sunt foarte curios ce parinte "responsabil" va semna asa ceva stiind ca daca rezultatul copilului va iesi pozitiv, acesta se va raporta la DSP si toata familia va intra in izolare la domiciliu timp de 14 zile sau mai mult...
 • +7 (7 voturi)    
  gluma proasta (Joi, 4 februarie 2021, 10:35)

  catelu [utilizator]

  Profesorii vor face "triajul observational" al elevilor. Adica, pe tot parcursul orelor de curs, profesorii vor observa continuu elevii si la fiecare grup de peste trei virusi care misuna pe un elev va chema parintele, ca sa semneze un acord scris pentru testare.
  In timpul ramas, profesorii vor preda.
  Cred ca producatorii de instrumente medicale de laborator vor da in curand faliment daca profesorii romani lsi intra in mana.
 • +5 (5 voturi)    
  frectie la picior de lemn (Joi, 4 februarie 2021, 10:57)

  martel55 [utilizator]

  acest triaj, problema nu sunt cei cu simptome, in cele mai multe cazuri acestia vor sta acas, problema e cu cei care nu au (inca) simptome, ei sunt vectorii principali de transmitere pentru ca nici macr nu stiu ca au si nici nu sunt identificati ca si contacti pentur ca n se mai fac anchete epidemiologice....problema e in continuare la DSP-uri si la decizia poltiica de a ascunde realitatea prin limitarea definitiei de caz care impune testare si prin renuntarea la anchetele epiedemiologice
  • +1 (1 vot)    
   de testare aleatorie nu au auzit ? (Joi, 4 februarie 2021, 13:37)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Majoritatea copiilor sunt asimptomatici in fata infectiei cu COVID. Are fix aceeasi eficitate ca termometrul de la intrarea in Mall....

   M-am saturat de masuri din astea, ieftine, de fatzada, sa para ca fac ceva pentru noi... Daca tot vor sa faca, nu s-ar putea face o testare aleatorie cu kit-uri rapide, gen 1 copil / clasa / zi?

   Insa 30 kituri pe o clasa inseamna, la 35 lei testul, vreo 1000 lei/luna pe clasa. Cum sa dea statul banii astia? Vor spune ca ce, ca oricum nu sunt autorizate, nu sunt PCR, blabla....

   Nu mai zic de parintii care vor spune ca li se "incalca drepturile" de a nu fi testati fiindca asa vrea muschiu' lor...
 • +6 (6 voturi)    
  Elevii pot fi sau nu fi testati rapid. Au cu ce??? (Joi, 4 februarie 2021, 11:43)

  Kivek [utilizator]

  eu sunt sigur ca nu toate scolile au cu ce sa testeze rapid elevii. astea sunt povesti, minciuni politice

  daca il vede profa pe unu ca stranuta il trimite acasa, il doare capu iar acasa. restul e vrajeala cu testele

  ei nu sunt in stare sa testeze romanii de rand desi au o armata de oameni angajata si platita cu salarii duble si sporuri pt asta
  • +1 (1 vot)    
   In plus, pentru a testa un elev (Joi, 4 februarie 2021, 13:10)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Este nevoie ca elevul sa isi dea jos masca, cadrul didactic va trebui sa stea aproape de el, anuland doua din nivelele de protectie. Cum se compenseaza ele la un spital? Simplu: protectie sporita la cel care testeaza. Adica daca un elev stranuta, cadrul didactiv isi va pune masca cu filtru PPF3 si viziera, manusi si se duce sa il testeze. Sau intruim elevii sa se testeze singuri. Si nu mai e nevoie de acordul parintilor :)
 • +2 (4 voturi)    
  Excelenta idee (Joi, 4 februarie 2021, 12:36)

  MAGArusul [utilizator]

  In plus cadrele didactice sa fie instruite nu numai sa poata sa ii testeze pe elevi la inceputul zilei ci in plus fiecare scoala sa fie dotata cu un laborator pentru analize complete. In cazul in care copilul iese pozitiv la test sa poata merge cu profesorul de geografie sau sport sa i se preleveze sange si sa i se faca o investigatie mai amanuntita.

  Mai mult, as recomanda ca orice scoala sa aiba 1-2 paturi ATI. In pauza, profesorul sa se poata duce sa ii ingrijasca pe 1-2 pacienti cu forme mai grave. In felul acesta se poate degreva presiunea pusa pe spitale.

  Concluzia: niste idei excelente.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Joi, 4 februarie 2021, 14:35)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Generam hartii si reguli fara cap si coada.
  Da na' trebuie sa ne facem ca muncim....

  Niste incompetenti, copiati naibi ce fac alti... sau
  nici asta nu sunteti capabili?

  Cum ramane cu regula de inchidere a scoli, ca vad
  ca se discuta doar la nivel de clasa? Copii aia vor circula, si nu e suficient la aparitia catorva cazuri
  sa inchizi doar clasa si sa te faci ca arzi o dezinfectie
  de ochi lumi, asa cu jma de ora inainte de ceilalti sa
  intre :)...

  Ati vazut ce au facut finlandezii? Cei mai avansati
  din Europa pe educatie? Academic break anul asta
  incapabililor....
  Da noi nu mai stim ce e aia educatie, avem ministru
  care termina facultatea in 11 ani si aparat
  administrativ capusat cu tot felul de bautori de cafele
  si impingatori de hartii......

  Cum era aia? Romania lucrului bine facut?....
  Serios?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by