DOCUMENT Școlile se vor redeschide de luni / Liceele militare, alt regim / Ce se întâmplă cu practica la liceele tehnologice / Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2021, 16:01 Actualitate | Educatie


Clasa cu distantare intre elevi
Foto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images
Școlile din România vor fi redeschise începând de luni, când va începe semestrul al doilea, iar Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri decizia care include cele trei scenarii în baza cărora vor fi deschise unitățile de învățământ, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În cazul liceelor militare și celor de poliție nu se aplică aceleași scenarii, decizia privind funcționarea acestora fiind lăsată în responsabilitatea ministerelor Internelor și Apărării.
Regulile de funcționare, în contextul pandemiei de COVID, trebuie decise printr-un ordin comun al ministrilor Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu spunând că speră ca acest ordin să fie gata în această seară.

Hotărârea adoptată miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență:

Art.1 - (1) Se propune reluarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, după următoarele scenarii:
 • a) Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;
 • b) Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
 • c) Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.
 • (2) Se propune ca, indiferent de scenariile prevăzute la alin. (1), stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, să se desfășoare cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului Sănătății.
 • (3) Se propune ca decizia cu privire la modalitatea de desfășurate a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, se ia de către conducătorii acestora, în baza autonomiei universitare.
 • (4) La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.
 • (5) În situația modificării ratei de incidență cumulată, care determină încadrarea într-un alt scenariu din cele prevăzute la alin. (1), constatarea și modificarea scenariului se face în condițiile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și ale Ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului Sănătății.
Art.2 - Se propune ca activitățile ce presupun prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale să fie gestionate în funcție de analiza situației epidemiologice realizată la nivelul ministerelor din care fac parte și stabilite prin decizii ale conducătorilor acestora, fără a le fi aplicabile prevederile art. 1.

Art.3 - Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de luni pot merge la şcoală peste 2,4 milioane de elevi, din totalul de aproape 3 milioane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7428 vizualizari

 • +2 (18 voturi)    
  Asteptam comentariile (Miercuri, 3 februarie 2021, 17:02)

  doi si-un sfert [utilizator]

  celor care vor sa ne convinga ca nu pot incepe cursurile pentru ca e periculos.
  In acelasi timp aproape toti angajatii din economia reala (privata) au continuat sa mearga la servici de la inceputul pandemiei pana in prezent fara sa se preocupe cineva daca exista riscuri sau nu pentru ei...
  Ce s-ar fi intamplat de exemplu daca toate magazinele alimentare si supermarketurile ar fi fost inchise de la debutul pandemiei pentru ca este periculos pentru angajati ?
  • +3 (11 voturi)    
   iata comentariul (Miercuri, 3 februarie 2021, 18:08)

   Gladiator_Iasi [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   daca tot asteptai, iata si comentariul in consecinta: orice se poate face online, trebuie sa ramana online; de exemplu, scolile si elevii care au infrastructura necesara, sa ramana online.

   daca ceva merge, de ce sa schimbi/strici? daca invatamantul online functioneaza, de ce sa renunti la el?
   • +2 (8 voturi)    
    Atunci (Miercuri, 3 februarie 2021, 19:21)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Gladiator_Iasi

    Sa mentinem invatamantul doar online. Se poate face si spui ca functioneaza. Pandemie sau nu, facem tot ce se poate online. Abia astept sa ajungi pe masa de operatie a unui chirurg care a invatat online sau sa calci in cabina unui lift facut de un inginer care a invatat online si aprobat de un alt inginer, facut tot online, coleg cu primul.
    • -1 (3 voturi)    
     online doar in pandemie (Miercuri, 3 februarie 2021, 21:35)

     Gladiator_Iasi [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     evident, nu imi doresc sa continuam aceasta carantina la nesfarsit, ci doar pana cand exista o imunizare a populatiei (din calculele Min Sanatatii, se vor vaccina peste 50% din populatie in acest an)
   • +1 (1 vot)    
    nu functioneaza (Joi, 4 februarie 2021, 5:16)

    alecu-jilavu [utilizator] i-a raspuns lui Gladiator_Iasi

    > daca invatamantul online functioneaza, de ce sa renunti la el?

    Pentru ca nu functioneaza.
    Cel putin 500.000 de elevi n-au avut DELOC acces la asa-zisa "scoala online". Lor li se adauga alti aproape un milion care au avut acces precar.

    Lucrurile astea au fost descoperite de Salvati Copiii Romania si ulterior confirmate si de ministrul educatiei.

    A afirma ca asa-zisul "invatamant online" functioneaza e pur si simplu o minciuna. Nu functioneaza! Distrugem generatii intregi de copii cu acest chin completamente inutil. Caci, sa ne reamintim: focarele de chinavirus sunt in orasele mari unde nu prea sunt bunici. Iar copiii n-au absolut nimic de la acest virus (ca norma statistica, evident).
  • -4 (10 voturi)    
   covrigu parșiv (Miercuri, 3 februarie 2021, 18:16)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   nu atacă malluri, alimentare, brutării, măcelării, nu, covrigu ucigaș ne lasă să muncim și să ne hrănim, da cam atît...n-avem voie la cîrciumi, restaurante, ieșiri noaptea-n parc, nu, aici pîndește covrigu ucigaș...și se pare că cel mai dur atacă în școli, conform unor studii îi tulpina educată din România educată
   • 0 (0 voturi)    
    e discutabila inchiderea la tara (Miercuri, 3 februarie 2021, 19:45)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    in locurile unde nu exista incidenta.
    Dar in rest, la supermarket nu sufla 30-35 suflete deodata intr-o camaruta, ore intregi. Copii mici respecta, dar cei mari ii preiei de la poarta ca sa se imbratiseze dupa ce ies.
    In toate celelalte tari cu care cica ne comparam, nu sunt atat de multi elevi intr-o clasa.
    Interactiunea de la magazin se rezuma la cateva minute. Iar daca se intampla infectarea, masca pusa incorect sau la misto, manipularea banilor - fiecare isi asuma.
  • +8 (8 voturi)    
   sunt de acord. ... (Miercuri, 3 februarie 2021, 18:31)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   Profesorii trebuie sa mearga la serviciu. Iar faptul ca cei cu boli cronice pot sa predea de acasa este un avantaj de care profesorii care au boli cronice ar fi bine sa profite (spun asta din experienta unuia care a trecut prin boala!).

   Dar normal trebuiau sa lase parintii sa aleaga intre online sau la scoala. Daca intr-o familie apare un deces nu stiu cat va suferi d-l ministru. Daca parintele considera ca, copilul poate invata si online nu vad care este problema.
 • +9 (15 voturi)    
  Scolile au fost inchise cand erau 1500 cazuri/zi (Miercuri, 3 februarie 2021, 17:09)

  Kivek [utilizator]

  acum cand sunt 2000 cazuri pe zi scolile se deschid.

  e din aceiasi logica cu 'purtati masca' si 'stati in casa'
  • -8 (14 voturi)    
   Logica (Miercuri, 3 februarie 2021, 17:52)

   ala_mic [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   nu prea are legatura cu tine. Cand s-au inchis scolile NU exista nici un vaccin si se stiau mult mai putine despre SARS Cov-2. Acum, e cu totul alta situatie....logic, NU?....ah....tu si logica "no love"....
   • +3 (7 voturi)    
    Degeaba există vaccin... (Miercuri, 3 februarie 2021, 18:50)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui ala_mic

    ...dacă nu sunt doze suficiente pentru cei care doresc să se vaccineze. Asta nu înțelegeți voi și nici Câmpeanu, în comparație cu care Anisie era practic o savantă.
   • +3 (7 voturi)    
    vaccinul exista dar nu e disponibil, e logic? (Miercuri, 3 februarie 2021, 19:31)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui ala_mic

    se deschid scolile inainte sa fie vaccinati elevii si profesorii, e logic

    deci ce relevanta are vaccinul in cazul asta
 • +5 (9 voturi)    
  iarasi exceptii (Miercuri, 3 februarie 2021, 18:24)

  zambara [utilizator]

  Astia nu pot respira daca nu propun intodeauna cate o exceptie de la regula.
  Nici daca le tai o mana nu se pot abtine de la reflexul cu specialii care trebuie exceptati de la reguli.

  "....Se propune ca activitățile ... din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale .... fără a le fi aplicabile prevederile art. 1...."
  • +1 (5 voturi)    
   aia sunt SPECIALI si ESENTIALI (Miercuri, 3 februarie 2021, 19:32)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui zambara

   aia tot timpul au fost si vor fi exceptii
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 februarie 2021, 23:25)

  tirolez [utilizator]

  In Australia au anulat TOATE meciurile de tenis de azi(4.02 la ei) pentru un singur caz indentificat la un angajat al unui hotel unde erau cazati jucatori. Toti din hotel sunt izolati.
  La noi trebuie 2 teste pozitive (pe banii cui?) intr-o clasa ca sa treaca respectivii in online. Daca e doar un caz confirmat restul pot risipi linistiti prin scoala/metrou etc.
  Cimpeanu asta e groparul pnl. Poate au impresia ca il sapa pe Voiculescu, dar din pacate pentru ei au bolovanul de gat impreuna. Cu tot cu Iohannis , ca el a iesit mandru sa anunte prostia cu deschiderea , aparent fara sa aiba habar ca astia nu sunt de acord intre ei cu masurile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by