Aproximativ 110.000 de angajați din învățământ sunt programați să se vaccineze împotriva COVID-19, iar puțin peste 27.000 au reușit să se vaccineze, ceea ce înseamnă 14% dintre cei 193.573 de angajaţi din educație care și-au exprimat intenția de a se vaccina, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță. El a precizat că programările persoanelor din categoriile considerate esențiale, din care fac parte și cadrele didactice, vor putea fi făcute în februarie, în funcție de locurile libere, doar pentru vaccinul AstraZeneca.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Medicul militar a spus, marți, într-o conferință de presă, că s-au vaccinat împotriva COVID-19 peste 27.000 de angajați din educație, iar circa 110.000 de persoane sunt programate pentru vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a spus că programările pentru cadrele didactice pot fi făcute în luna februarie, în funcție de locurile libere existente, pentru vaccinare cu vaccinul AstraZeneca, deoarece dozele Pfizer și Moderna sunt alocate programărilor deja făcute și pentru rapel.

"Referitor la programarea persoanelor în februarie, dozele de la Pfizer si Moderna sunt alocate pentru asigurarea rapelului și asigurarea persoanelor deja programate pentru doza 1. Referitor la numărul de cabinete care vor fi deschise după 15 februarie, sunt disponibile pentru vaccinări cu doze de la AstraZeneca și tocmai ce am menționat faptul că datele de eficacitate sunt până la vârsta de 55 de ani. Vom lua o decizie în această săptămână referitoare la persoanele eligibile în perioada următoare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că 180 de noi centre de vaccinare vor fi deschise pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca și că, în funcție de deciza luată, vor fi disponibile noi sloturi pentru programare la vaccinare.

De la AstraZeneca, România ar urma să primească în februarie și martie 1,3 milioane de doze.

Reamintim că autoritățile au anunțat vineri că vor fi amânate la vaccinare cele 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea primei doze de vaccin. Este vorba despre pacienți cu boli cronice și angajați din categoriile considerate esențiale, adică și angajații din învățământ, care erau programați între 30 ianuarie și 11 februarie și vor fi reprogramați începând cu 16 februarie.

De asemenea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă, că toate locurile noi care vor apărea în platforma de programare în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

Ministerul Educației a anunțat luni seară că 193.573 de angajaţi din sistemul de învăţământ, adică 50,3%, îşi declară disponibilitatea de vaccinare, față de 167.977 în urmă cu două săptămâni.

Școlile ar urma să fie redeschise din 8 februarie, însă decizia finală va fi anunțată marți, după o ședință convocată de Klaus Iohannis, de la ora 15.00.