Florin Cîţu a declarat luni că marţi, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi luată decizia cu privire la redeschiderea școlilor din 8 februarie. Premierul a spus că marți autoritățile vor avea toate informaţiile privind evoluția cazurilor de COVID-19 în România pentru a putea lua o hotărâre în acest sens.

Scoala din BucurestiFoto: Agerpres

"Din ce vedem, evoluţia (epidemiologică -n.r.) este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire", a afirmat Cîțu.

Tot luni, la finalul ședinței conducerii PNL, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că în Europa, din cele 27 de state, doar 3 - Germania, Danemarca și Portugalia - nu au deschise cel putin grădinițele și învățământul primar sau nu au în curs o astfel de decizie.

"Ne concentrăm atenția pentru redeschiderea școlilor. În eventualitatea unei decizii favorabile mâine, aceasta va fi confirmată prin hotărâre a CNSU și apoi ordin al ministrului Educației", a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că vor fi 4 situații în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

  • Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  • Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  • Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.

În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 8 februarie, majoritatea şcolilor ar urma să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată în 2 februarie. El spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.