Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizează că nu poate fi permisă nicio greșeală odată cu redeschiderea școlilor, din 8 februarie, întrucât costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a cadrelor didactice. Sindicatele cer, între altele, asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate școlile, vaccinarea cu prioritate a personalului din educaţie, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin, stabilirea unei linii suport în școli pentru elevii care vor avea probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă şi asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online.

Pregatiri scoalaFoto: Agerpres / Digi 24

Școlile ar urma să fie redeschise din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. Situația ar urma să fie reevalută în 2 februarie.

Cele patru situații în care elevii sau profesorii vor putea face ore online după redeschiderea școlilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, duminică seară, la Digi 24, că vor fi 4 situații în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid:

 • 1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
 • 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
 • 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
 • 4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.

FSLI: Atenție mare la redeschiderea școlilor, nu ne permitem nicio greșeală!

Redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație, dar totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate, avertizează federația Sindicatelor Libere din Învățământ

Solicitările sindicaliştilor din educaţie:

 • 1. Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;
 • 2. Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;
 • 3. Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;
 • 4. Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor , dar și a personalului didactic;
 • 5. Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă;
 • 6. Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;
 • 7. Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online;
 • 8. Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;
 • 9. Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;
 • 10. Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;
 • 11. Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online.

"Am învățat foarte multe lucruri în această perioadă de când învățământul a funcționat în condiții speciale. Este necesară redeschiderea școlilor, respectând cu strictețe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităților de învățământ, a cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. Subliniem că rolul părinților este foarte important dacă se deschid școlile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învățământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinților, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu și dacă le au, să nu-i trimită la școală.

Nu avem voie să greșim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor și nici cu sănătatea angajaților din învățământ. De asemenea, fac apel la factorii de decizie ca, în acest context, să nu trateze cu indiferență nevoile sistemului de educație și să aloce sprijin, precum și resursele financiare necesare ca să se poată reveni cât mai repede la o stare de normalitate în învățământ. Guvernul României trebuie să înțeleagă, urmând exemplul din alte țări că, în perioade de criză, așa cum este cea pe care o traversăm acum, educația trebuie tratată responsabil, suplimentându-i fondurile și nu înghețându-le cum intenționează", a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.