UPDATE Lobby pentru ora de religie, la Parlament: Patriarhia cere păstrarea unei ore întregi la liceele tehnologice și profesionale

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:21 Actualitate | Educatie


Ora de religie
Foto: freepik.com
​Patriarhia Română a solicitat păstrarea unei ore întregi de religie pe săptămână în programa școlară și la liceele tehnologice și profesionale, așa cum se întâmplă la cele teoretice. Cerința a fost formulată miercuri, la Parlament, de către Episcopul Varlaam Ploieșteanul, care a participat la o dezbatere pe educație organizată de cele două comisii de învățământ.

Discuția a avut loc în contextul în care, până la sfârșitul lunii, se află în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu.

„Eu sunt aici prezent pentru a face o solicitare punctuală. Noi am văzut propunerile care au fost făcute în legătură cu planurile-cadru pentru învățământul preuniversitar (liceal - n.r.) și în ceea ce ne privește am fost bucuroși să constatăm că la filiera teoretică se păstrează pe mai departe aceeași realitate și anume o oră pe săptămână pe parcursul întregului an școlar. Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse, iar biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă, păstrarea unei ore întregi de religie și la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. Iar la filiera profesională de asemenea există trei variante, din păcate toate trei propun diminuarea orei de religie până la diminuarea ei - una dintre cele trei variante,” a spus reprezentantul Patriarhiei.

El a solicitat găsirea de „soluții încât să păstrăm și la aceste două filiere o oră întreagă, ținând cont de importanța acestei discipline pentru formarea tinerilor, pentru o societate modernă care nu înseamnă doar tehnologie ci înseamnă și cultură și spiritualitate.”

„Vă comunicăm faptul că și celelalte confesiuni din România, în primul rând Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, dar și confesiunile protestante au aceeași solicitare, unele dintre ele chiar puțin mai largi”, a adăugat acesta.

UPDATE Într-o intervenție online în cadrul dezbaterii, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, s-a adresat episcopului pentru a critica „resursa umană”.

„Sunt de acord cu ora de religie, sunt un creștin-ortodox convins. Aveti probleme la nivelul resursei umane. Din păcate majoritatea profesorior de religie au transformat această oră într-o pierdere de timp și nu se transmite ceea ce ne-am dori,” a afirmat acesta.

Planurile-cadru la liceu au intrat în dezbatere publică pe 5 ianuarie. Acestea pot fi descărcate aici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2030 vizualizari

 • -25 (33 voturi)    
  Ora de Religie este esențial în formarea valorilor (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:27)

  Evan1 [utilizator]

  "Religia transformă poporul într-o masă de oameni culți."
  "Fără credință, fără Dumnezeu, omul devine un animal rațional care vine de nicăieri și merge spre nicăieri."
  (Petre ȚUȚEA)
  • +9 (13 voturi)    
   Religia e doar o propraganda fara rost (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:42)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Evan1

   Religia trebuie sa fie o materie FACULTATIVA, cine vrea sa participe sa o poata face iar cine nu nu

   nu e normal dsa obligi un elev sa faca religie
  • +11 (15 voturi)    
   Valorile lui Tutea (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:11)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Evan1

   Valorile lui Tutea:
   „Am participat la sedintele de cuib, pe care le-am condus conform instructiunilor din Cărticica sefului de cuib. Sedintele s-au tinut în locuinta lui Traian Popescu, însă nu îmi reamintesc pe ce stradă locuia. Am plătit cotizatii si am participat la o excursie în pădurea Băneasa, unde s-au discutat diferite probleme cu caracter legionar. În calitatea mea de sef de cuib, am făcut un plan de activitate a cuibului în care prevedeam activitatea educativă a membrilor legionari din cuibul meu si care consta în lectura în cadrul cuibului a Bibliei si a întregii literaturi legionare, marsuri.” Petre Tutea A.C.N.S.A.S., fond Penal, dosar nr. 25.375, vol.3, f. 335
  • +9 (13 voturi)    
   usurel parinte ! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:22)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Evan1

   Religia, sau mai bine zis biserica, a aparut cand primul ticalos l-a intalnit pe primul prost (Voltaire). Cat priveste crestinismul, apostolii sarlatanii au inventat povestea cu inviatul pentru controlul maselor. A fost primul Fake News de manipulare a naivilor, pentru castigarea de adepti si acapararea puterii . In numele religiei au murit miliarde de oameni in evul mediu, arsi pe rug, exterminati in colonii samd si din pacate mai continua sa moara si in zilele noastre. Inclusiv datorita pozitiei anti vaccin si masurilor de protectie. Toate razboaiele din ultimii 20 -30 ani au fost religioase, vezi Iugoslavia, terorismul islamic etc.
   Tarile religioase din Europa au cea mai inechitabila distributie a bogatiei, nivel mai scazut de dezvoltare, Vezi cazuri ca Rusia, Polonia, Romania, cu peste 80% declarati credinciosi. Cele preponderent atee sau agnostice sunt cele mai dezvoltate, cu clasa de mijloc puternica, cu economie inovativa,
   La noi in 30 de ani de obscurantism religios s-au contruit mii de biserici de catre sarlatanii BOR, cu bani de la buget sau santajand politicul pentru voturi. Zeci de biserici au fost cumparate cu bani de la buget in Europa de Vest, in tari atee in care acestea sunt valorificate sau transformate in asezaminte sociale.
   Cu acesti bani se faceau zeci de spitale, proiecte de infrastructura, se finanta cercetarea, educatia.
   O armata de peste 15 000 popi sunt platiti de la buget, din banii nostri, ca sa aduca intuneric si indoctrinare in mintile copiilor si sa le sadeasca ura fata de progres.
   Biserica nu plateste taxe si are afaceri prospere in turism, zona forestier exploatarea lemnului, industrie alimentara, productie de Kitch-uri de artizanat si obiecte de cult.
   Eu nu v-as interzice pentru ca v-ati transforma in victime, ca in vremea comunismului, dar v-as lua ceea ce pretuiti mai mult, BANUL, finantarea de la bugetul tarii. Cine crede in fantasmagorii sa plateasca salarii popilor si temple. Si sa platiti taxe si impozite ca tot românul!
   • -4 (8 voturi)    
    Taxe si impoozite se platesc: (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:33)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    Biserica Ortodoxă Română este instituţia cu cea mai mare şi intensă activitate filantropică din tara,
    plăteşte impozit pe clădiri şi terenuri aflate în folosinţă, pe salariile angajaţilor (personal clerical şi neclerical), precum şi pe orice venit obţinut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcţionate către opere social-filantropice, educaţionale şi culturale. Toate contractele comerciale/economice încheiate de Biserică cu terţi sunt supuse impozitării, dacă surplusul de bani nu este direcţionat către repararea şi întreţinerea lăcaşurilor de cult sau către opere de natura celor menţionate.
    BOR, ca şi celelalte 17 culte religioase, este impozitată de către stat şi beneficiază de anumite facilităţi fiscale, exact ca orice altă organizaţie a societăţii civile(ONG-uri, partide politice, sindicate, universitati etc)
   • -2 (6 voturi)    
    Profetul Voltaire (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:40)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    In ce priveste viitorul credintei, Voltaire si-a manifestat darurile profetice prevazand ca in maxim o suta de ani credinta si Biblia vor disparea. La mai putin de 50 de ani de la moartea lui, casa filozofului a devenit tipografie de.. Biblii. Sa nu se mai spuna ca Divinitatea nu are simtul umorului..
    • +1 (5 voturi)    
     viitorul credintei ? (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:39)

     Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     casa lui Voltaire tipografie de biblii intr-o tara preponderent atee și agnostica. Sigur, luminarea nu vine peste noapte, mai exista ceva crestini minoritari in Franța. Si poate religia nu va disparea, dar crestinismul cu siguranta, asa cum au disparut si alte religii inaintea crestinismului. O parte a omenirii probabil se va inchina la alti zei poate peste 1000 de ani. Dar numarul celor ce cred in puterea fara limite a omului, in progres stiintific va creste.
     In Elvetia de exemplu, la nivelul anului 1970, procentele crestinilor erau ca in Romania de astazi, de peste 90 %. In prezent majoritari sunt ateii sau agnosticii, restul de aproape jumatate fiind reformati sau catolici .
     Si Catedrala Prostirii Neamului va ajunge asezamant social, si multe alte mii de biserici construite aiurea in tara in ultimii 30 de ani de obscurantism, ca in Olanda sau tarile scandinave. Sau vor fi transformate in spatii de locuit, asezaminte culturale.
     Asta nu poate Danny Scoboratorul din Mercedes si Neplatitorul de Taxe sa preintampine orice ar face, sau, cum ar zice incuiatii, poate sa faca si pe dracu in patru.
  • +3 (7 voturi)    
   Las deoparte evul mediu intunecat (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:26)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Evan1

   Dar zilele trecute intr-un documentar despre dictatorul Franco, ati fi vazut cum religia catolica din Spania a contribuit esential in ,,formarea valorilor" prin masacrarea celor care nu erau de aceiasi orientare politica.
   Si inca ceva, acum istoric, de ce Stefan cel Mare a construit doar biserici si manastiri dar nici o universitate ? Actualitatea socio-politica va da raspunsurile.
  • +6 (10 voturi)    
   30 de ani de obscurantism religios in Romania (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:28)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Evan1

   Religia, sau mai bine zis biserica, a aparut cand primul ticalos l-a intalnit pe primul prost (Voltaire). Cat priveste crestinismul, apostolii sarlatanii au inventat povestea cu inviatul pentru controlul maselor. A fost primul Fake News de manipulare a naivilor, pentru castigarea de adepti si acapararea puterii . In numele religiei au murit miliarde de oameni in evul mediu, arsi pe rug, exterminati in colonii samd si din pacate mai continua sa moara si in zilele noastre. Inclusiv datorita pozitiei anti vaccin si masurilor de protectie. Toate razboaiele din ultimii 20 -30 ani au fost religioase, vezi Iugoslavia, terorismul islamic etc.
   Tarile religioase din Europa au cea mai inechitabila distributie a bogatiei, nivel mai scazut de dezvoltare, cum ar fi Rusia, Polonia, Romania, cu peste 80% declarati credinciosi. Cele preponderent atee sau agnostice sunt cele mai dezvoltate, cu clasa de mijloc puternica, cu economie inovativa,
   La noi in 30 de ani de obscurantism religios s-au contruit mii de biserici de catre sarlatanii BOR, cu bani de la buget sau santajand politicul pentru voturi. Zeci de biserici au fost cumparate cu bani de la buget in Europa de Vest, in tari atee in care acestea sunt valorificate sau transformate in asezaminte sociale.
   Cu acesti bani se faceau zeci de spitale, proiecte de infrastructura, se finanta cercetarea, educatia.
   O armata de peste 15 000 popi sunt platiti de la buget, din banii nostri, ca sa aduca intuneric si indoctrinare in mintile copiilor si sa le sadeasca ura fata de progres.
   Biserica nu plateste taxe si are afaceri prospere in turism, zona forestier exploatarea lemnului, industrie alimentara, productie de Kitch-uri de artizanat si obiecte de cult.
   Eu nu v-as interzice pentru ca v-ati transforma in victime, ca in vremea comunismului, dar v-as lua ceea ce pretuiti mai mult, BANUL, finantarea de la bugetul tarii. Cine crede in fantasmagorii sa plateasca salarii popilor si temple. Si sa platiti taxe si impozite ca tot românul!
 • +17 (21 voturi)    
  dar sa le dea cineva niste statistici (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:28)

  Captain Obvious [utilizator]

  habotnicia nu se invata in scoala.
  in plus popa baga mana in buzunar si celui invatat si celui neinvatat la inmormantari/nunti/botezuri.
  asa ca ar trebui sa le fie totuna.
  • -7 (9 voturi)    
   Ar trebui sa le fie indiferent (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:17)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Ateilor, liber-cugetatorilor, neomarxistilor ar trebui sa le fie indiferent subiectul: ora de religia nu e obligatorie si nici mersul la biserica. Cat despre botezuri, cununii, inmormantari religioase, nici atat. Asa ca ar trebui sa le fie totuna.
   • +4 (8 voturi)    
    greseala este alta (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 16:48)

    CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Nu este ora de religie in adevaratul sens al cuvantului (nu se studiaza RELIGIA), se studiaza habotnicia crestina, indoctrinarea intr-un dumnezeu mort de mult (daca traia nu avea cum sa lase o groaza de atrocitati sa se intample, pornind de la holocaust, gulaguri si alte minunatii). Asa ca religia trebuie sa fie bagata intr-o grupa de optionale: teatru, indoctrinare crestina, abilitati de comunica, informatica, si sa-i lasam sa aleaga ce doresc sa faca. Procentul celor ce vor alege indoctrinarea va fi mult mai mic. Stiu ca esti unul care crede si nu gandeste, nu incerc sa schimb asta, dar nu am cum sa nu taxez obraznicia cu care incerci sa-ti etalezi prietenii imaginari.
    • -1 (5 voturi)    
     grupa optionale: (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:22)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

     Legea invatamantului(Religia nu mai este obligatorie in scoala incepand din 2014), care"cu obraznicie crede si nu gandeste" despre libertatea de constiinta, Articolul 3:
     "Parintii/tutorii legal instituiti ai elevilor minori, respectiv elevii majori care doresc sa isi exercite dreptul de a participa la ora de Religie isi exprima optiunea in scris, intr-o cerere adresata unitatii de invatamant, in care precizeaza si numele cultului solicitat."
     • 0 (4 voturi)    
      in teorie (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:56)

      CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Asa este, in teorie, doar ca s-a revenit la decizie si esti inscris "automat" la acest optional. Trebuie sa faci cerere sa nu faci "indobitocire crestina" aka religie in scoala.
      • -1 (5 voturi)    
       "Indobitocirea" (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 19:31)

       Altiro [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

       este la indemana parintelui/tutorelui in cazul minorilor si la optinea majorului. Nimeni si nimic nu te obliga. Cat despre exprimarile tale, cred ca mai intai ar trebui sa vorbesti cu cei apropiati(parinti, bunici, unchi, matusi etc), sa-i convingi ca a fost o "obraznicie" ca te-au botezat, ca au vrut cununii, botezuri si inmormantari religioase, acceptand "indobitocirea"in familie. Apoi vino si te da ateu viteaz pe net.
   • +1 (3 voturi)    
    nu mi-e indiferent (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:42)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    atata timp cat sarlatanii, propagatorii de fake news privind invierea unui mort dupa 3 zile la 40 grade C, sunt platiti din banii mei, de la bugetul statului. Cica ar fi mers si pe apa. Ar trebui ca incuiatii sa le suporte salariiile si sa plateasca taxe si impozite.
 • +29 (33 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:29)

  samuraijack [utilizator]

  Asta nu e oră de religie, e ora de îndoctrinare.

  La o oră de religie normală înveți despre toate religiile, despre părțiile bune și mai puțin bune din fiecare religie.
  La o oră de îndoctrinare care se vrea de religie, ești convins că mergi în iad sau rai în funcție de ce spune preotul.

  Aceste ore ar trebui făcute duminica la biserică cum se face în alte țări, unde să participe cine dorește, nu să fie forțați copii să participe pentru că nu sunt alternative.
 • +23 (29 voturi)    
  Aha (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 13:31)

  ipolitic [utilizator]

  Acum am inteles. Eu, fara ore de religie, subeducat in anii '70, am ramas incult si nespiritual. Subcult si antispiritual. Ce bine de tinerii de azi...
 • +10 (14 voturi)    
  MESERII (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:15)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  la liceul tehnologic trebuie să înveţi o meserie care să te hrănescă, nu îndoctrinări fără rost
  de eşti credincios mergi la biserică şi e de aajuns
 • -7 (11 voturi)    
  "UPDATE"!? (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:27)

  Altiro [utilizator]

  Episcopul Varlaam:"în ceea ce ne privește am fost bucuroși să constatăm că filiera teoretică se păstrează pe mai departe. Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse, iar biserica agreează pe cea dintâi". Ce-o fi asa de alarmant pt 'HN' în contextul în care, până la sfârșitul lunii, se află în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu?
 • -6 (10 voturi)    
  Crestin ortodox convins (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:54)

  Setalcott [utilizator]

  Un crestin ortodox convins nu isi denigreaza fratii intru Hristos, profesorii de religie, in public, fara dovezi. Majoritatea nu inseamna cazurile tabloidizate trambitate de presa atee pentru a distruge biserica. Resursa umana e o problema a invatamantului in general, dar nu cerem renuntarea la matematica pentru ca un profesor suplinitor e nu stiu cum.
 • -2 (6 voturi)    
  Un pic prea mult. (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:28)

  mdalacu [utilizator]

  Nu consider ca e caul la liceele cu profil tehnic sa fie religia materie obligatorie.
  • +3 (5 voturi)    
   culmea (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 17:09)

   adieu [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   Le dai un deget ( filiera teoretica ) si ei vor toata mana ! ( inclusiv filiera tehnologica )

   Fara indoctrinare religioasa in scoli !

   N-au decat sa organizeze cursuri de religie in biserici,sambata sau duminica ,si sa se duca cine vrea !
   • -3 (7 voturi)    
    Esti in eroare (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 19:00)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui adieu

    Nu te "indoctrineaza" nimeni-ora de religie e optionala. Daca esti major, nu te inscrii, daca esti minor, iti convingi parintii sa nu te inscrie. Credinta nu e doctrina ca la partid. Nimeni si nimic nu te poate face sa crezi ceva daca esti impotriva.
 • +1 (3 voturi)    
  nu este ora de religie (Joi, 28 ianuarie 2021, 6:59)

  Francisc 1 [utilizator]

  e ora de catehism ( in general ortodox ) , nu are nicio legatura cu educatia !
 • 0 (0 voturi)    
  O simpla actiune. (Joi, 28 ianuarie 2021, 11:45)

  ABBV [utilizator]

  ar rezolva toate problemele astea .... Un referendum care sa intrebe natiunea daca mai vrea sau nu sa finanteze cultele de la bugetul de stat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by