Mai puțin de 10.000 din cei 126.000 de angajați din învățământ care intră în contact direct cu elevii și despre care ministrul Educației susținea că vor avea prioritate la vaccinare înainte de începerea școlii au fost vaccinați până acum. Vaccinarea cadrelor didactice, care nu erau oricum prioritizate în fața altor categorii de angajați, se amână, în condițiile în care este amânată cu 10 zile vaccinarea persoanelor din categoriile de personal considerate esențiale. Vor face excepție angajații cu vârsta peste 65 de ani și cei cu boli cronice, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Pregatiri scoalaFoto: Agerpres / Digi 24

Medicul a spus că vaccinarea cadrelor didactice va depinde de momentul în care în România vor ajunge noi tranşe de vaccin.

  • ”Am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare. Aveam prevăzut inclusiv opţiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cu prioritate a personalului din învăţământ, însă am avut de ales între a amâna persoane cu boli cronice, persoane cu vârsta peste 65 de ani şi a decala persoanele care deservesc activităţi esenţiale.
  • Din punct de vedere medical, am considerat, alături de colegii mei, că este cel mai înţelept să decalăm cu 10 zile persoanele care deservesc activităţi esenţiale, unde riscul medical propriu-zis pentru persoana în cauză nu este semnificativ. Vaccinarea personalului din învăţământ, în momentul acesta, depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri, aşa cum s-a menţionat, de la Astra Zeneca, vor ajunge în România după ce se obţine autorizarea de punere pe piaţă şi în momentul acela vom putea deschide noi centre de vaccinare în care să se poată programa inclusiv personalul din învăţământ”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul Valeriu Gheorghiţă.

El a subliniat că deschiderea şcolilor, începând cu 8 februarie, nu este condiţionată de vaccinare, fiind "o decizie interministerială care depinde de situaţia epidemiologică".

Răspunzând unei întrebări, medicul a spus că până acum s-au vaccinat mai puțin de 10.000 de angajați din învățământ din cei 126.000 care intră în contact direct cu elevii și despre care ministrul Educației susținea că vor avea prioritate la vaccinare înainte de începerea școlii.

În condițiile în care este amânată cu 10 zile vaccinarea persoanelor din categoriile de personal considerate esențiale, din cauza lipsei vaccinului, implicit este amânată și vaccinarea cadrelor didactice.

Medicul Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică, a precizat că vor face excepție cei cu vârsta de peste 65 de ani și cei cu boli cronice.

  • "Au fost extrase din lista categoriilor esențiale amânate toate persoanele cu vârsa peste 65 de ani și cele cu boli cronice. S-au făcut verificări în baza de date", au susținut, într-o conferință de presă, autoritățile implicate în campania de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: