„Federaţia Naţională a Părinţilor – EDUPART ȋşi exprimă îngrijorarea față de modalitatea în care elevii din actuala generație de clasa a VIII-a s-au putut pregăti eficient pentru a susține examenul de Evaluare Naţională în condiții optime. Ţinând cont atât de modalitatea desfăşurării efective a activităţilor de predare-evaluare ȋncontextul epidemiologic actual ȋn care ne aflăm de aproape un an cât şi problemele apărute pe parcursul anilor de studii, vă ȋnaintăm, spre analiză, opiniile grupuluide lucrudin cadrul Departamentului ȋnvăţământ gimnazial al federaţiei, format, preponderent, din profesori de limba şi literatura română, din mediul urban şi rural”, se arată în adresa formulată.
Ce propune federația să se elimine din programa pentru examen:
„- Tipuri de texte: textul dramatic şi arta spectacolului (autor, personaj dramatic; rolul indicaţiilor scenice; rolul dialogului; actori, decor, costume, lumini, muzică)
- Tipare textuale de structurare a ideilor: explicative
- Pronumele posesiv şi adjectivul pronominal posesiv. Folosirea corectă a pronumelor şi a adjectivelor pronominale: nehotărât, a adjectivului pronominal de întărire. Pronumele şi adjectivul pronominal negativ şi negaţia în propoziţie.
- Realizări propoziţionale ale unor funcţii sintactice: completiva indirectă şi opoziţională, circumstanţiala de loc, de timp, de mod, cauzală, finală.”
Ce vor să fie modificat la itemii din subiectele pentru Evaluarea națională:
„* Subiectul 1 A: - Fiecare dintre itemii pentru exercițiile 1, 2, 3, 4, 5 să facă referire doar la unuldintre cele două texte-suport, întrucât căutarea informațiilor în ambele texte este mare consumatoare de timp (după cum am observat din aplicarea testului la clasă)
-La itemul 9, solicitarea asocierii fragmentului de text-suport cu un alt text literar studiat sau citit ca lectură suplimentară să fie însoțită de posibilitatea asocierii cu o experiență de viață trăită de elev. Profesorii au dificultăți în a pregăti chiar elevii care sunt cititori deoarece programa nu prevede o listă de lecturi suplimentare grupate pe teme ce ar putea fi abordate la examen.
*Subiectul 1 B: - Limitarea pe cât posibil a itemilor care vizează operarea cu noile conținuturi și cu noua terminologie gramaticală;
- Precizarea prin explicație suplimentară a noii terminologii cu terminologia veche (exemplu: clitic/ neaccentuat)
* Subiectul 2: - Editarea subiectului într-un format care să țină cont de particularitățile grafice ale scrisului de mână ale unui copil de 14 –15 ani;
- Formularea clară a baremului, astfel încât cele 12 puncte acordate pentru conținut să aibă o explicație clară. Majoritatea erorilor de la evaluare provin din insuficienta detaliere a baremului și din lipsa unor precizări privind abordarea subiectului-Revizuirea baremului, astfel încât cele 8 puncte acordate să nu conțină formulări reluate sau ambigue.”
„De asemenea, elevii noștri își exprimă îngrijorarea că nu se vor încadra fix în spațiul prevăzut. Sugerăm să existe precizarea că pot finaliza un răspuns la finalul testului, în cazul în care nu se încadrează în limita de spațiu”, se mai arată în adresă.
Ce solicită părinții, începând cu semestrul al doilea al acestui an școlar:
„a. publicarea săptămânală a câte unui set de minim trei subiecte - model pentru Evaluarea Națională, care să conțină o diversitate de itemi care să acopere întreaga programă de Evaluare;
b. Organizarea unei simulări a Evaluării Naționale în luna martie a acestui an școlar
c. Emisiuni TELEȘCOALA
d. Un compendiu de gramatică pentru uzul școlar (disponibil online)”
A doua cerință la subiectul I la română la Evaluare Națională 2020 a constat în redactarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic a textului dat.
La al doilea dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2020 elevii au primit alt text, despre viața lui Traian Vuia, pe baza căruia au avut de rezolvat alte 6 cerințe, precum și să redacteze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.
De la generatia 83 sau 84 au tot fost experimente si cine a reusit, s-a adaptat si a luat examenele cu brio sau "abia" dar le-a luat. Nu existau victimizari la televizor, nu sarea nimeni ca nu e clar sau ca e prea mutla gramatica. Tin minte ca era prima oara cu mate grila si ma intrebam ce ar face copiii, dar au reusit. Cine a invatat, s-a descurcat.
Apoi veneau scuze de genul ca nu stiu copiii sa interpreteze un tabel, un triunghi, de ce e si literatura si gramatica, de ce trebuie demonstratii, de ce trebuie analiza pe text etc.
... iar cand vor ajunge la munca si vor trebui sa inteleaga cerintele de la locul de munca, sarcini in cadrul unui proiect, brainstorming si alte cele, sa vedeti atunci teatru si drama ca viata e grea, munca e grea, nimeni nu explica, ei nu pricep, nu inteleg cum altii stiu etc etc etc. Iar parintii care in loc sa spuna adevarul copiiilor ii vrajesc ca-s cei mai buni din lume desi vin cu note de 5 si 6 acasa vor avea soc cand nu le va angaja nimeni copiii.
Desigur, nu insinuez ca scoala sau liceul sau facultatea te pot pregati 100% pentru munca sau ca notele fac totul. Spun doar ca parintii care se intereseaza de copil vor arata copilului cum sa invete, sa inteleaga, le explica ce e neclar si ii ajuta in masura posibilitatilor (sau meditatii). Sau prieteni sau parintii prietenilor. Frati mai mari etc.
Daca esti un parinte de-ti lasi copilul sa fie crescut de Internet sau care ia teme de pe net, normal ca nu intelegi de da cu capu-n stalpi
toata lumea fericita?!
DOISPREZECEA ",precum si multe altele de acest fel.
Odraslele lor si asa nu sunt capabile sa povesteasca o carte sau un film.Vai de biata limba romana.Daca isi vor pierde si limba,dupa ce si-au pierdut istoria nationala,va fi vai de mama lor !
Dar e vb de fapt de un sindicat PSD-ist menit sa faca greutati oricarui guvern din care nu face parte si PSD.
Nise sefi de sindicat si cateva sosoaice semidocte se ocupa de redactarea acestor ineptii cu care defileaza pe la TV si ameninta cu proteste.
Si din pacate multi parinti care cotizeaza la analfabetismul odraselelor lor si la cel al acestor profesori
Romania imbecila asta isi doresc ei???
Pentru nota 6 se cere recunoașterea pronumelui posesiv și a adjectivului pronominal-posesiv utilizate în propozițiile anterioare.
Dacă nu reușiți, nu este o problemă, dealtfel, oricine primește un 5 de milă.
P.S. Vae victis!
Avem doar (vezi si "decat") 45-50% analfabeti functional, acum trebuie sa-i scoatem direct analfabeti cu diploma, macar sa stim o treaba.
Este ca si cum la serviciu te duci la sefu si il rogi sa iti dea mai putin de lucru decat o face si sa astepti aceeasi bani daca nu cumva chiar Mai mult si sa il vezi si pe sefu fericit tare de cerere ta!!!!!
Oare unde se ascunde raul cel mare?
la parinti, la profesori, la parinti+profesori sau la elev/ student???