„În prezent, Uniunea Europeană este formată din 25 de state iar alte țări, printre care și România, sunt în curs de aderare” se specifică într-un fragment dintr-un manual de istorie de clasa XI-a, profilul real, semnalat pe Facebook de europarlamentarul Victor Negrescu. Potrivit acestuia, este vorba de un manual al editurii Niculescu ABC, folosit încă la clasă. Negrescu a anunțat că a înștiințat Ministerul Educației.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fragment din manualul de istorie - fotografia a fost publicată de Victor Negrescu pe Facebook:

„România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE. Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european” a scris marți Negrescu pe Facebook.

  • Potrivit site-ului ministerului educației, pentru anul școlar 2020-2021 sunt aprobate opt manuale de istorie la clasa a XI-a. Între acestea este și manualul de istorie al editurii Niculescu ABC, autori Magda Stan și Cristian Vornicu. Prima ediție a acestui manual a fost publicată în anul 2006, cu un an înainte de aderarea României:

Europarlamentarul PSD a declarat pentru HotNews.ro că problema apare în mai multe manuale.

„Am înțeles ulterior că sunt mai multe manuale care întâmpină problema asta, în cazul de față vorbim despre „Istorie - Manual pentru clasa a XI-a”, editura Niculescu ABC. Este un manual scris mai de mult și republicat, dar este în continuare aprobat și folosit de minister. Nu este vorba de o editură sau alta, se pare că este o constantă faptul că aderarea la Uniunea Europeană nu este încă realizată pentru anumite manuale distribuite în școli și aici trebuie o rectificare. Măcar aceste informații ar trebui să fie la zi, într-adevă profesorii fac eforturi de a le explica copiilor, dar în același timp și ceea ce este scris e oportun să fie actualizat”, a explicat pentru HotNews.ro Victor Negrescu, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

UPDATE El a precizat că a trimis o scrisoare către ministerul Educației în acest sens și că propune înființarea unei materii opționale de studiu al cetățeniei europene.

„Se trimite o scrisoare în sensul ăsta în care venim și cu o propunere alternativă despre cum putem actualiza aceste informații. UE publică materiale suport constant care pot fi puse la dispoziția statelor membre, gratuit. Asta ar fi primul pas, integrarea acestora în programa școlară, oferindu-le profesorilor posibilitatea să folosească aceste materiale. Și ulterior să construim ceea ce există ca și propunere la nivel european, un curs opțional despre cetățenie care să cuprindă inclusiv elemente relevante în ceea ce înseamnă drepturi, oportunitățile și obligațiile noastre la nivel european. S-a propus inclusiv crearea unei agenții europene care să discute despre acest subiect, sunt câteva proiecte pilot și poate ar fi bine să profităm de contextul acesta nefericit și să ne racordăm la dezbaterile europene și să venim cu o programă adaptată care pregătește tânăra generație pentru ceea ce înseamnă drepturile lor”, a spus Negrescu.

Citește aici adresa transmisă de Negrescu Ministerului Educației

În opinia lui, ministerul trebuie să reacționeze la această problemă și să profite de întârziere privind aprobarea și licitațiile pentru manuale pentru a avea unele actualizate.

„Sunt convins că ar trebui să fie o reacție la acest nivel (ministeru educației - n.r.), mai ales că am auzit recent în declarațiile publice ale ministerului că sunt întârzieri în ceea ce înseamnă publicarea unor manuale pentru anul viitor și poate ar fi oportun, dacă tot există aceste întârzieri, să ne asigurăm că avem materiale actualizate și adaptate. Totuși acolo nu aveam referințe nu doar la România, era și un număr greșit de state membre, nu aveam referințe la noile tratate europene, Tratatul de la Lisabona este ignorat”, a mai adaugăt eurodeputatul.

„Am profitat de context că există o dezbatere privind viitoarea programă școlară pentru a face această propunere. Și de îndată ce programa școlară va fi actualizată văd oportun să existe o astfel de opțională. Nu cred că este o problemă în a identifica profesori, avem foarte multe facultăți care au pregătit în România specialiști în studii europene. Dacă se integrează o astfel de opțională, se poate realiza foarte rapid”, a mai spus Negrescu referitor la propunerea sa de a fi inclus un curs opțional de cetățenie în liceu.

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007.

Fotografia în întregime postată pe Facebook: