​Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar dorește să se vaccineze împotriva coronavirusului, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu miercuri seară, la Antena 3. În mediul universitar, procentul este de circa 60%.

Sorin Cimpeanu la Antena3Foto: Captura ecran Antena3

Interogarea angajaților din sistemul de învățământ se încheie vineri la ora 16.00.

„Am lansat o întrebare cu privire la disponibilitatea de vaccinare - așteptăm răspunsul final în data de 15 ianuarie, după-amiază. Aproape 50% din personalul din învățământul preuniversitar dorește vaccinare. Aproape... Și deja sistemul universitar a ajuns la 60%, excluzând cadrele didactice care sunt și medici și care s-au vaccinat deja", a declarat ministrul.

„Aceste răspunsuri pe care le dorim de la cei 340.000 de angajați din sistemul de învățământ nu reprezintă o obligație legală de vaccinare, dar ne interesează pentru a putea planifica numărul de doze necesare pentru vaccinare”, a mai spus acesta.

Legat de deschiderea școlilor, Cîmpeanu a repetat faptul că Guvernul dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor și că nu este exclus niciun scenariu în acest sens.

„Guvernul României își dorește deschiderea cât mai grabnică a școlilor. Această deschidere se va face sub rezerva analizei evoluției situației epidemiologice, principalul parametru, și bineînțeles să avem și campania de vaccinare. Am lansat o interogare în tot sistemul de educație, către toți cei 340.000 de angajați ai sistemului de învățământ cu privire la disponibilitatea de vaccinare. Nu ne sunt indiferente măsurile luate de alte state care se confruntă cu această situație. (...)

Pentru a putea fi recuperate pierderile generate de procesul de predare online, evident, trebuie să fii la școală. Nu poți să recuperezi ceva pierdut în online, tot în online. Ca să fii la școală trebuie să ai școlile deschise.

De aceea, am spus că niciun scenariu nu va fi exclus, nici acela al deschiderii prioritare în zonele cu rată scăzută de infectare, nici acela al deschiderii prioritare în școli primare și grădinițe, nici prioritate acordată elevilor de clasa a opta și a douăsprezecea, nici alte scenarii, nici o combinație dintre acestea”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul educației declarase marți că datele parțiale arată că sunt multe școli unde circa 66% dintre angajați doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului, însă există și școli unde intenția este mai scăzută.