​Medicul Adrian Wiener, deputat USR-PLUS, a declarat la RFI că școlile s-ar putea deschide mai degrabă la jumătatea lunii martie, după ce o masă semnificativă a profesorilor și chiar a elevilor de peste 16 ani se va vaccina anti-Covid-19. Potrivit deputatului, nu este posibilă deschiderea școlilor din 8 februarie, așa cum este luat în calcul, odată cu începerea semestrului al doilea.

Adrian WienerFoto: Arhiva personala

„Nu cred că este posibil. Trebuie luat în calcul indicele de reproducere al acestui virus, în contextul în care presupunem deja că noua tulpină din Marea Britanie într-o oarecare măsură a înlocuit vechea tulpină și în România și contagiozitatea și riscul sunt foarte mari. Eu cred că pentru a reveni în siguranță în școli, ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor și de ce nu și a elevilor peste 16 ani, bineînțeles, doar cei care doresc. Ideal ar fi să dorească cât mai mulți dintre ei, dar cred că încă și nu e vorba doar de activitățile din interiorul școlii, e vorba de mijloacele de transport până și dinspre școală, de aglomerările pe care în general școala le produce în mod natural, în mod firesc”, a afirmat Wiener, potrivit RFI.ro.

În opinia deputatului, școlile ar putea fi redeschise „mai degrabă, undeva pe la jumătatea lunii martie. Cred că până atunci, măcar cadrele didactice să ajungă și la cea de-a doua vaccinare la rapel”.

O decizie privind revenirea la școală în sălile de clasă ar putea fi luată până la finalul lunii. Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a declarat în mai multe rânduri că nu este exclus niciun scenariu legat de redeschiderea școlilor.