Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și sindicatelor, că toată lumea a fost de acord ca școlile să fie redeschise din 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

El a spus că una dintre concluzii a fost ca semestrul al doilea să înceapă în format clasic, cu prezența fizică la școală, "înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a profesorilor și elevilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale".

O altă concluzie este legată de recuperarea materiei pierdute în această perioadă, în special în cazul elevilor care în acest an susțin examenele naționale, Cîmpeanu afirmând că recuperarea materiei va fi posibilă "doar prin devotamentul fiecărui cadru didactic".

Cîmpeanu s-a întâlnit joi cu reprezentanții FSLI și ai federațiilor Spiru Haret și Alma Mater, ai Consiliului Național al Elevilor, ai asociațiilor studențești și ai părinților.

Cele mai importante declarații / Concluziile discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor:

  • Măsurile agreate cu cele 3 federații sindicale: S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului II în data de 8 februarie sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor şi a necesităţii organizării unor activităţi remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare.
  • Se susţine elaborarea unei tematici care să fie conformă cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale - o tematică corelată cu cee ce s-a predat şi ceea ce s-a asimilat de către elevi.
  • S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar.
  • Importanţa finanţării cercetării la nivel instituţional în universităţi şi asigurarea resurselor financiare pentru universităţi în vedere continuării investiţiilor şi a derulării activităţilor universitare în condiţii de siguranţă a fost o solicitare Alma Mater.
  • Ultima, susţinerea unei informări corecte şi complete asupra actului de vaccinare, fără a exista obligativitatea vaccinării.

Concluziile discuțiilor cu reprezentanții elevilor:

  • Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au susţinut importanţa burselor destinate elevilor. Ministerul Educaţiei susţine, de asemenea, importanţa burselor elevilor.
  • S-a luat în considerare transportul elevilor. Pentru operaţionalizarea prevederilor legale, este vorba îndeosebi de Legea 226. Soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin ANRSC - Autoritatea naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare, astfel încât acea parte de transport nereglementată (...) să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă reglementări pentru ca transportul elevilor să poată fi decontat şi legea să poată fi aplicabilă.
  • S-a reiterat interesul elevilor în dezbaterea planurilor cadru de liceu.
  • Elevii au afirmat că doresc derularea examenelor naţionale cu prezenţă fizică, care să aibă loc la datele planificate, pe baza unor tematici adaptate şi corelate cu materia predată, precum şi susţinerea unor evaluări premergătoare examenelor naţionale, astfel încât să existe suficient de mult timp pentru acţiuni remediale.
  • Am agreat cu elevii că nu vom exclude niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize responsabile, profesioniste făcute de cei în drept în cea de-a doua parte a lunii ianuarie referitor la deschiderea celui de-al doilea semestru.

Concluziile discuțiilor cu reprezentanții părinților:

  • O susţinere prioritară - creșterea costului standard per-elev, componenta destinată cheltuielilor materiale. Este o solicitare a Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
  • Se doreşte consolidarea cadrului legal care să faciliteze un dialog între şcoală şi societatea civilă.
  • S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului doi pe 8 februarie, aşa cum au dorit şi elevii şi sindicatele profesorilor, tot sub rezerva evoluţiei epidemiologice, tot înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor.