Școlile de vară reprezintă o soluţie corectă pentru recuperarea orelor pierdute pe parcursul crizei sanitare, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii AUR.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Au fost propuse măsuri precum şcoli de vară, în care să poată fi recuperat într-o manieră sintetică cea mai mare parte din ce s-a pierdut pe parcursul crizei sanitare, pentru asta avem nevoie de concursul profesorilor în primul rând, dar avem nevoie şi de acoperire bugetară. (...)
  • A fost o propunere care a fost considerată corectă în setul de măsuri remediale. Şcolile de vară sunt o soluţie corectă, fiind nevoie de profesori, fiind nevoie de resurse financiare alocate în acest scop. De asemenea, ceea ce oricum am fi făcut, legătura cu universităţile pentru a avea înţelegere, flexibilitate pe parcursul examenului de admitere în universităţi", a spus Cîmpeanu, citat de Agerpres.

În opinia sa, acţiunile remediale sunt foarte importante şi ele trebuie să fie decise caz cu caz, în funcţie de ceea ce a asimilat elevul, şi nu în funcţie de ce a predat profesorul.

  • "Trebuie verificat tot ceea ce a asimilat fiecare elev şi trebuie intervenit personalizat cu acţiuni remediale. Este un set întreg de măsuri. Şcoala de vară este una dintre aceste măsuri.
  • (...) În măsura în care vom reuşi să începem cel de-al doilea semestru în format clasic, vom avea de recuperat pierderile suferite pe parcursul crizei sanitare", a arătat ministrul Educaţiei.

Guvernul adoptă, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență prin care învățământul online va fi prelungit până în 8 februarie, când va începe semestrul al doilea, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a spus că "speranța și dorința" este ca semestrul al doilea să fie organizat "într-o manieră clasică", adică să poată fi redeschise școlile.

Acum, elevii sunt în vacanța de iarnă, până în 11 ianuarie, când se vor întoarce la școala online. Vacanța intersemestrială va fi în perioada 30 ianuarie - 7 februarie, iar în 8 februarie începe semestrul al doilea.

Structura anului școlar 2020-2021

Anul școlar 2020-2021 are 34 de săptămâni:

  • Semestrul I - 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie - 29 ianuarie 2021)
  • Semestrul al II-lea - 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
  • Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învăţământul liceal - filiera teologică, cu excepţia claselor terminale şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel:

  • vacanţa de iarnă (23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021),
  • vacanța intersemestrială (30 ianuarie - 7 februarie 2021),
  • vacanţa de primăvară, Paştele Catolic (2 - 11 aprilie), Paştele Ortodox (30 aprilie - 9 mai),
  • vacanţa de vară (18 iunie 2021 - data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022).