Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, i-a prezentat miercuri viitorului său ministru al Educației, Miguel Cardona, un profesor de latină care va avea sarcina grea de a accelera redeschiderea școlilor americane care au fost încă des închise de la începutul pandemiei, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

„În acest moment crucial din istoria națiunii noastre, este esențial să avem un profesor ca ministru al educației”, a declarat viitorul președinte a cărui soție, Jill Biden, este ea însăși membră a facultății și titular al unui doctorat în științe ale educației.

Având părinți originari din Puerto Rico, fost profesor de școală publică care a devenit ministrul educației de stat din Connecticut, Miguel Cardona, în vârstă de 45 de ani, a spus că școala a fost un „ascensor social pentru el” și „că ar trebui să fie” pentru toată lumea.

„Dar pentru prea mulți studenți, locul de reședință și culoarea pielii sunt în continuare cel mai bun mod de a prezice oportunitățile pe care le veți avea de-a lungul vieții”, a declarat acesta în timpul unui scurt discurs alături de Joe Biden în Wilmington, Delaware.

Acest apărător al școlilor publice, a cărui numire trebuie confirmată de Senat, oferă un profil opus lui Betsy DeVos, miliardara foarte controversat din fruntea Educației sub Donald Trump, care a pledat cauza școlilor private.

Feși Trump a pledat în favoarea redeschiderii școlilor în ciuda crizei de sănătate, guvernul său este criticat pentru că nu a făcut nimic pentru a le ajuta, în special din punct de vedere logistic și financiar. Și multe școli din țară rămân în modul virtual 100%, la nouă luni de la închidere, cu riscul extinderii inegalităților.

„Deschiderea în siguranță a școlilor va fi o prioritate națională”, a reafirmat miercuri Joe Biden. El s-a angajat să prezinte Congresului un plan de strângere de fonduri „pentru a îndeplini obiectivul ambițios, dar realist, de a redeschide în siguranță majoritatea școlilor înainte de sfârșitul primelor 100 de zile” ale mandatului său, începând cu 20 ianuarie.

Miguel Cardona va trebui, de asemenea, să rezolve alte promisiuni emblematice ale candidatului Biden: să șteargă o parte din datoria colosală acumulată de studenții americani pentru a le finanța studiile universitaree, dar și pentru a face învățământul superior mai accesibil și grădinița „universală”.

Viitorul ministru, care s-a prezentat ca „bilingv și bicultural”, va fi, dacă va fi confirmat, al treilea membru latino al guvernului președintelui ales, care a promis „cea mai largă diversitate” din istoria americană.