"Fir-ați ai dracu’ de țigani!” - ar fi spus un inspector general școlar în Direcția de Minorități și Relația cu Parlamentul din Ministerul Educației, înaintea unei video-conferințe organizate pentru a celabra minoritățile naționale din Româniaa, afirmă sociologul Gelu Duminică. El spune că este vorba despre o inspectoare care a avut probleme cu conectarea și s-ar fi enervat și a înjurat neștiind că este auzită.

Rusu Mina MariaFoto: Hotnews

Gelu Duminică relatează că în 18 decembrie Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher, a organizat o video-conferință pentru a celebra minoritățile naționale din România, la care au participat în jur 50 de invitați.

Potrivit acestuia, Mina Maria Rusu, inspector general în Direcția de Minorități și Relația cu Parlamentul din Ministerul Educației, a avut probleme tehnice cu conectarea, motiv pentru care s-a enervat.

"Fără să-și dea seama că era deja conectată și că toată lumea o poate auzi, scoate un <>. Clar și fără putință de tăgadă. Acum nu sțiu de ce trebuia să fim <>, însă știu că toată lumea s-a simțit super jignită, mai ales reprezentanții minorității romilor care au prezenți la acea video-conferință. Doamna în cauză s-a scuzat și în timpul întâlnirii și după (motivând că a fost nervoasă și că ea nu este o persoană rasistă), însă vorbele și atitudinea sa mizerabilă rămân", relatează Gelu Duminică.

El spune că au fost formulate plângeri la toate instituțiile statului, iar Ministerul Educației "trebuie să reacționeze imediat arătând tuturor că există toleranță zero la orice formă de discriminare".

"Doar îmi imaginez cum poate trata un inspector cu o astfel de atitudine multiplele probleme ale minorității romilor din educație și cât de dispusă este să înțeleagă cazurile de inechitate, discriminare, lipsa elementelor de identitate culturală și clasele/școlile segregate la care acești elevi deseori trebuie să facă față. Așa că cel mai bine este ca domnia sa să-și prezinte demisia, sau să fie demisă. Urgent!", adaugă sociologul.