Decizie fără precedent a instanței: Tribunalul Iași a decis că decizia de suspendare a cursurilor în municipiul Iași este nelegală

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2020, 15:45 Actualitate | Educatie


Fara cursuri
Foto: frwl/ Wikimedia Commons
Tribunalul Iași a decis, joi, că decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași a fost nelegală. Judecătorii au anulat, parțial, hotărârea din 4 noiembrie prin care autoritățile județene stabileau ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online, decizia nefiind definitivă. Demersul în instanță a fost inițiat de Asociația Școlilor Particulare.

Asociația Școlilor Particulare împreună cu unitățile școlare membre din municipiul Iași a solicitat instanței anularea parțială a Hotărârii nr.76/04.11.2020 a Comitetului pentru Situații de Urgență Iași și anularea articolelor care prevăd suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ.

Tribunalul Iași, Secția II Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal a admis cererea de anulare a articolelor 8 și 9 din hotărâre. Instanța a admis astfel ca fiind nelegală prevederea prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în unitățile de învățământ din municipiul Iași.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă și nu produce efecte directe, deoarece judecătorii nu au fost de acord cu suspendarea celor doua articole până la o decizie definitivă. Ulterior acelei hotărâri a Comitetului Județean, a fost emis un ordin de ministru prin care cursurile față în față au fost suspendate în toată țara, începând din 9 noiembrie.
 • "Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, ce se depune la Tribunalul Iaşi, în termen de 5 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de suspendare, respectiv de 15 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de anulare", este minuta instanției, publicată de Ziarul de Iași.
Asociația Școlilor Particulare a anunțat joi că în 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care a solicitat și anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate cursurile față în față în toate unitățile de învățământ din România.

"Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească", spune Christian Comșa, președintele Asociațaiei Școlilor Particulare, citat într-un comunicat de presă.

Argumentele din plângerile prealabile depuse în instanță de Asociația Școlilor Particluare:
 • "1. Hotărârile comitetelor pentru situații de urgență sunt nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate.
 • 2. Având în vedere faptul că hotărârile restrâng dreptul la educație garantat de Constituție și de legislația internațională, acest drept nu poate fi restrâs decât cu respectarea prevederilor constituționale: să fie prevăzută de o lege (a), să fie necesară într-o societate democratică (b), să fie proporţională cu scopul vizat (c) şi să nu fie aplicată în mod discriminatoriu (d). Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită.
 • 3. Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale. Art. 38 (1) Legea nr. 55/2020 (singura lege organică invocată ca temei al hotărârii) prevede următoarele - Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar
 • 4. Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.
 • 5. Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratică pentru protejarea sănătăţii publice.
 • 6. S-a dispus luarea celei mai drastice măsuri posibile fără ca aceasta să fie fundamentată prin raportare la existenţa transmiterii comunitare şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, dar şi a altor criterii de risc, astfel cum impune Ordinul comun. În schimb s-a folosit strict criteriul tehnic, reprezentat de rata incidenţei cumulate cu îmbolnăviri Covid-19, a cărui îndeplinire nu presupune luarea obligatorie a măsurii trecerii tuturor unităţilor de învăţământ în scenariul de funcţionare 3.
 • 7. De altfel Organizația Mondială a Sănătății a constatat într-un Ghid din 14 septembrie 2020 că:
 • Din perspectiva sănătății publice, decizia de a închide sau redeschide școlile ar trebui să fie ghidată de o abordare bazată pe riscuri, luând în considerare epidemiologia COVID19 la nivel local, capacitatea instituțiilor de învățământ de a-și adapta sistemul pentru a funcționa în condiții de siguranță; impactul închiderii școlilor asupra pierderilor educaționale, echității, sănătății generale și bunăstării copiilor; și gama de alte măsuri de sănătate publică implementate în afara școlii. Deciziile privind închiderea totală sau parțială sau redeschiderea ar trebui luate la un nivel administrativ local, pe baza nivelului local de transmitere a SARS-CoV-2 și a evaluării riscurilor locale, precum și în ce măsură redeschiderea setărilor educaționale ar putea crește transmiterea în comunitatea. Închiderea facilităților educaționale ar trebui luată în considerare numai atunci când nu există alte alternative.
 • Pe baza celor mai bune date disponibile, COVID-19 pare să aibă o povară directă limitată asupra sănătății copiilor, reprezentând aproximativ 8,5% din cazurile raportate la nivel global și foarte puține decese (vezi caseta Cercetări privind COVID-19 la copii și în școli pe pagina
 • 8). În schimb, închiderea școlilor are un impact negativ clar asupra sănătății copiilor, educației și dezvoltării, venitului familiei și economiei generale. Guvernele naționale și locale ar trebui să ia în considerare prioritizarea continuității educației prin investiții în măsuri cuprinzătoare, multistratificate pentru a preveni introducerea și răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 în medii educaționale, limitând totodată transmiterea în comunitatea mai largă.
 • 8. Emitentul actelor este cel care ar fi trebuit să justifice oportunitatea şi legalitatea acestei măsuri precum şi, să menționeze criteriile ce stau la baza examenului de proporționalitate în ingerința dreptului la educație al copiilor".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28994 vizualizari

 • -17 (63 voturi)    
  pai (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:50)

  cucuveauamov [utilizator]

  in toata tara e ilegala ...dar justificata pentru ca toti trebuie sa ajungem precum Anisie
  • +7 (31 voturi)    
   Ca Veorica. (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:10)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ca Șerbănică și Vanghelioane
    ()
  • -2 (22 voturi)    
   daca (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   era acu psd la guvernare fac pariu pe orice ca injurai decizia justitiei!
 • -8 (42 voturi)    
  Hopa (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:50)

  Alin Delin [utilizator]

  Mai avem si legi, ce chestie? Nu suntem China, Rusia sau RSR cu a sa Mare Adunare.
  • +10 (24 voturi)    
   mai (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   macar nicku ti se potriveste
 • +22 (76 voturi)    
  Iar bolnavii viitori vor fi lecuiti de judecatori? (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:54)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Cum poate Justitia sa decida asupra Medicinei ?
  Ne vindeca prin hotarare judecatoreasca ?!

  Scolile particulare pot sa faca ce vor, dar cu asumarea raspunderii. S-a infectat un elev, il vindec pe el si pe toti contactii lui bolnavi, daca nu, platesc daune. Le convine ?
  • +12 (30 voturi)    
   Si totusi.. (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:22)

   cilli [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   De cat timp sunt inchise scolile in Bucuresti?
   Cum a evoluat rata de infectare in Bucuresti?
   Ti se pare ca inchiderea scolilor a adus ceva bun?
   Ideea nu e de a le deschide pe toate, ci de a analiza punctual situatia fiecarei scoli si chiar a fiecarei clase in parte. Cei mici, din scoala primara, chiar respecta regulilie. Sunt chiar mai rigurosi decat adultii.
   Prezenta fizica a celor mici in scoala e foarte importanta.
   Spunea Base acum ceva vreme ca scoala romaneasca produce tampiti, iar rezultatele de la testele PISA ii cam confirma afirmatia.
   Dar daca Guvernul continua sa ia masuri care afecteaza in felul asta educatia, scoala romaneasca va produce DOAR tampiti.
    () () ()
  • +8 (16 voturi)    
   Te miri? (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:39)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Dar CCR nu a decis ca pensiile si alocatiile tre' dublate desi toata lumea le explica ca nu avem sustinere economica pentru masuri facute dupa ureche si sume din pix?

   Fiecare decide cum vrea cand stie ca nu e tras la raspundere... sectia speciala nu judeca masuri incompetente, ci doar masuri care "incurca" politicieni sau "prieteni" de-ai lor.

   In rest tot noi tragem greul.
    ()
  • +8 (10 voturi)    
   Aha, CSM isi face lege doar pentru el (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:19)

   Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=626b8719-d278-4a43-857f-33cc97b17a60|InfoCSM Procese vor fi doar Online dar scoala nu se poate pentru că cetățenii nu-s atât de egali în drepturi cum credeam noi.
  • +2 (10 voturi)    
   Corect (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:47)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Corect si nu stiu de ce se insisita atat de mult pe faptul ca avem orele online cand problemele sunt de alta natura cum ar fi:calitatea profesorilor,calitatea programei,orar foarte incarcat,etc,etc.Pana acum parinti au stat si nu au luat atitudine!
  • 0 (12 voturi)    
   Intrebarea corecta ar fi (Joi, 19 noiembrie 2020, 19:32)

   shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Cum poate Medicina sa decida in locul Justitiei?
   Asumarea raspunderii trebuie sa fie individuala, nu colectiva. Daca sunt raciti 0.5% din populatia Romaniei asta nu inseamna ca trebuie sa sufere si restul 99,5% !
   Mai pe intelesul tau, mai Ritzi Pitzi: te rog sa nu-mi faci bine cu forta! Daca vrea sa ma pazesc, ma pazesc si fara sa ma forteze cineva.
   Parerea mea.
    ()
  • 0 (0 voturi)    
   la fel cum a decis ccr prin vară că ar fi ilegală (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:09)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   carantina...
   iar acelaşi pnl care s-a scremut multe luni de zile (prin klaus) să o demită pe stalinista kovesi, de data asta s-a conformat imediat eliberând infectaţii la cerere, să îi contamineze pe ceilalţi...
 • +9 (29 voturi)    
  Poate ca... (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:54)

  Cataleya [utilizator]

  Daca iti formulezi reclamatia pe 10 presupuneri care incep toate cu "Poate ca...", atunci chiar poate ca bati campii sau joci alba neagra cu sanatatea oamenilor.
  Era mai simplu sa dati cu banul, in loc sa va faceti de ras cu acel "poate ca..."
  Dar, justitia e justitie.
  "Poate ca" judecatorii ieseni sunt cei mai corecti si mai inteligenti magistrati de pe planeta.
  Poate ca nu.
  • 0 (20 voturi)    
   Ne mai miram? (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:42)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Judecatorii aia sunt fostii studenti si actualii sustinatori al,,ilustrului´´ministru acum decan al facultatii de drept din Iasi! La ASA ,,profesor´´,ASA discipoli!Bravos natiune!Halal sa-ti fie!(Caragiale)Mare-i gradina lui Dumnezeu!!!!!!!
  • -1 (21 voturi)    
   poate ce (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:43)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   poate ca minte ta nu poate sa conceapa solutii sofisticate la problemele de zi cu zi... poate ca singurele solutii la care te poti gandi sunt doar cele primitive si brutale (batman batman/carantina carantina).

   Sau poate esti doar doar un hipster fara familie care sta toata ziua comentand pe facebook/tweeter mesaje motivationale cu ce bine e sa porti masca si cat de nashpa is toti cei care au orice fel de opiniie sau critica la adresa masurilor curente.

   Lucrurile sunt mai compleze prietene, poate ca te grabesti cu concluziile, nu crezi? Poate ca supararea ta ar trebui canalizata pe autoritati, care dupa un an de zile nu au fost in stare sa vina cu alta solutie decat promitivul lockdown/carantina.

   Tu stii cati copii nu pot sa faca scoala online acuma? ... in conditiile cand in Iasi de exemplu scolile sunt inchise pana in Ianuarie? Stii cati parinti trebuie sa stea acasa, dubland invatatorul, etc.
    ()
 • +12 (36 voturi)    
  Fix (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:54)

  vlad.pe [utilizator]

  Fix astazi cand Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a introdus noi restrictii in orasul Iasi.

  Aceasta este Justitia din Iasi care elibereaza violatori si pedofili pe banda rulanta, cu DNA Iasi care nu il ancheteaza pe Mihai Chirica sau Costel Alexe dar ii intercepteaza pe politistii care comanda pizza.

  Justitia in ROmania in timpul Guvernarii P N L a devenit o gluma
  • +7 (13 voturi)    
   mai de acord (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   cu o observatie... era mai buna in timpul psd justitia?!
    ()
 • -5 (33 voturi)    
  doar in est sau inchis scolile (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:54)

  Francisc 1 [utilizator]

  si mai nou in new york , se fac multe la hei-rup ca sa vada populatia agitatie si noi nu avem oxigen in spitale!
  • 0 (14 voturi)    
   Cred ca scolile.... (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:26)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   ......sunt inchise de foaaaaarte multa vreme...... Cam de cand ai incercat tu sa absolvi clasa a II-a.

   Altfel ai sti ca, in contextul de mai sus, corect se scrie
   " doar in est S-AU inchis scolile".
    ()
 • +10 (22 voturi)    
  bataie de joc... (Joi, 19 noiembrie 2020, 15:57)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  bataie de joc...
  • 0 (0 voturi)    
   Bataia de joc este in alta parte !! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:08)

   relu59 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   NU trageți in PIANIST !!!!!

   Vinovat pentru toate aceste decizii judecătorești este Presedintele Romaniei care, din motive electorale ( care pe accesai logica – vor fi INVALIDATE ) NU a instituit „STAREA DE URGENTA”

   - STAREA DE URGENTA, este SINGURA situație in care pot fi restrânse, (pe peroade strict limitate ) - DREPTURI CONSTITUȚIONALE


   Starea de alertă permite autorităților să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situații de urgenţă.

   NU SE RESTRÂNG ÎNSĂ DREPTURILE CONSTITUȚIONALE ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, așa cum se întâmplă în cazul stării de urgenta.

   Ce este situaţia de urgenţă?
   Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, situaţia de urgenţă reprezintă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
   Ce este starea de alertă?
   Vezi link:
   https://legestart.ro/afla-care-este-diferenta-dintre-starea-de-alerta-si-starea-de-urgenta/
 • +6 (38 voturi)    
  doar nu credeati ca numai CCR (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:03)

  catelu [utilizator]

  Credeați că CCR e singura bandă de bășinoși antisociali? Nici pe departe!
  • -2 (20 voturi)    
   E și guvernul, nu? (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:11)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui catelu

   E și peneleaua!
 • -4 (42 voturi)    
  Ia uite ce sar cei fara copii (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:08)

  panda_rosu [utilizator]

  Sa zica ca scolile trebuie sa stea inchise, sa ne batem joc de o generatie de copii, ca sa nu cumva sa le imbolnaveasca lor fundurile!
  • +4 (12 voturi)    
   citam din hotnews? am copii ! (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:22)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24429482-seful-oms-europa-cere-scolile-ramana-deschise-trebuie-asiguram-educatia-pentru-copiii-nostri.htm
    ()
  • -3 (17 voturi)    
   da, plin de hispteri pe aici (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:45)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   copchii fara obligatii, familie, etc dar care se sunt justitiarii zilelor de astazi.

   Generatia care se uita la barna de parca ar fi salvatorul politicii romanesti...
  • +2 (22 voturi)    
   Niste putori demente asistate (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:59)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   Care habar nu au ce inseamna sa inchizi economia, sa inchizi scolile, sa inchizi oamenii in case!!!
    ()
  • -8 (24 voturi)    
   ia zi tu,pe bune (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:15)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   deci fara misto .
   care e diferenta dintre mersul fizic la scoala si orele online?in afara de faptul ca isi sufla unul in ceafa altuia si in afra de vrajeala''socializeaza''..din punct de vedere al educatiei,care este diferenta,si ce lipsuri sunt in educatia copilului daca face online,cand CADRELE DIDACTICE URMEAZA EXACT aceeasi programa...DECI..CE PIERDE COPILUL?
    () () ()
 • +1 (35 voturi)    
  Pai atunci... (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:12)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  ...propunem ca judecatori si asocitatia scolilor particulare sa faca anchete epidemiologice si sa stea la capul bolnavilro de Covid_19...Este evident ca pentru bani, prefera sa riste sanatatea oamenilor...
 • +9 (25 voturi)    
  Sper (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:13)

  fdaniel [utilizator]

  Sper că “oamenii legii” vorbesc în cunoștință de cauză și au cu toții copii sau nepoți pe care deabia așteaptă să-i trimită la școală.
  • +5 (19 voturi)    
   am copil (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:19)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Si is deacord sa ii trimit la scoala. E alegerea mea, e riscul meu.
   Dar cred ca riscul COVID e mult mai mic decat un an scoalar pierdut.
   Intotdeauna priotar au fost ce lasam generatilor viitoare, nu generatile trecute.
    () () ()
 • -4 (12 voturi)    
  subiect de inteles (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:16)

  vangall [utilizator]

  inteleg asa, guvernul dispune Comitetuului de Urgenta local, Acesta pe temei de sanatate publica suspenda cursurile in format fizic (atentie, fizic!)
  Scolile private contesta decizia pe motiv ca se ingradeste/restringe accesul la educatie stabilit prin Constitutie. Atentie din nou: activitatea scolara nu este inchisa sau suspendata, doar formatul in care se desfasoara, difera. Scoala se face in continuare, la fel de prost ca si inainte; ei zic ca se ingradeste accesul, pentru ca nu este fizic. Eu ca parinte trebuie sa aleg: nenorocesc copilul poate pe viata: nu stiu daca covidul asta nu da forme cronice sau, nu stiu; Mie persoan imi convine scolala on-line; eu am birou acasa, copilul in camera lui birou acasa; Nu simt ingradierea. Pe de alta parte, eu nu sunt de acord sa-mi trmit in plina pandemie copilul la scoala, si poate dau si eu in judecata, pe cineva - nu stiu poate comitetul de urgenta? poate pe acestia cu scolile?
  • +1 (11 voturi)    
   spune asta (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:03)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   Spune asta copiiilor care nu au cum sa faca scoala on-line. Te roga cauta-i si spune-le in fata.
  • +3 (13 voturi)    
   Nu te obliga nimeni (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:04)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   sa iti trimiti copilul la scoala. Dar cei care vor au tot dreptul sa poata sa ii trimita.

   Prefer 2 saptamani de covid la un copil sanatos decat un an si mai bine facut varza si cu implicatii psihologice si psihice serioase pe termen lung
    () ()
  • -1 (1 vot)    
   Problea a aparut datorita alegerilor . (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:12)

   relu59 [utilizator] i-a raspuns lui vangall

   Vinovat pentru toate aceste decizii judecătorești este Presedintele Romaniei care, din motive electorale ( care pe accesai logica – vor fi INVALIDATE ) NU a instituit „STAREA DE URGENTA”

   - STAREA DE URGENTA, este SINGURA situație in care pot fi restrânse, (pe peroade strict limitate ) - DREPTURI CONSTITUȚIONALE


   Starea de alertă permite autorităților să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situații de urgenţă.

   NU SE RESTRÂNG ÎNSĂ DREPTURILE CONSTITUȚIONALE ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, așa cum se întâmplă în cazul stării de urgenta.

   Ce este situaţia de urgenţă?
   Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, situaţia de urgenţă reprezintă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
   Ce este starea de alertă?
   Vezi link:
   https://legestart.ro/afla-care-este-diferenta-dintre-starea-de-alerta-si-starea-de-urgenta/
 • +1 (11 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:20)

  PetricaGhezea [utilizator]

  La scoala, nu la intins mana, ca asa se nasc viitori asistati sociali
 • 0 (12 voturi)    
  Trebuie (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:23)

  PetricaGhezea [utilizator]

  sa respectam deciziile justitiei independente
 • -6 (14 voturi)    
  Problema e (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:38)

  ACP [utilizator]

  ca s-au inchis scolile particulare. De acolo a pornit procesul. Vad ca si cei cu mai multa educatie nu sunt mai breji decat BOR. Si acolo disperarea dupa bani e mai mare decat grija pentru sanatatea clientilor. Inca odata se demonstreaza ca lacomia si ipocrizia nu au limite.
  • +3 (11 voturi)    
   Dimpotriva (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:06)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Scolile particulare inteleg mai bine ce inseamna un proces educational corect si cum se face. Mai mult, au posibilitatea de a face ceva.

   O scoala de stat chiar daca ar vrea sa se deschida nu poate da in judecata pe nimeni.....

   Nu are nicio legatura cu lacomia. Ei isi iau in continuare banii, dac orele online mult mai bine decat scolile de stat, dar vad si ce inseamna scoala in acest moment. In plus, parintii vor ca aceste scoli sa se deschida
    ()
 • -1 (17 voturi)    
  Au dreptate (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:39)

  PrivireCritica [utilizator]

  Restrangerea libertatilor si drepturilor individuale este ilegala. Dreptul la educatie e prevazut in constitutie. Suntem o tara europeana nu islamista dupa cum ar vrea Arafat. Nu mai inghititi pe nemestecate toate aberatiile arabului ... masca e ineficienta ... carantina e solutie medievala tot ineficienta ... luati exemplul Suediei care are libere paturile de ATI ... Arabul si restul clicii lui de lingai au ruinat economia romaneasca fara vreun efect, dupa 9 luni de restrictii nu s-a obtinut nimic, doar o economie tandari, bani aruncati aiurea si comandantul suprem Arafat monstop la televiziuni
  • -5 (17 voturi)    
   Nu au dreptate (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:08)

   bgd20 [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Spune-mi si mie ce drepturi si libertati ti-au fost restranse? La cateva din ele se schimba modul de exercitare, dar nu dreptul in sine.

   Si daca tot vorbim de drepturi mai este unul peste care treci cu usurinta: dreptul la ocrotirea sanatatii.
   Pe asta nu il iei in calcul?
    ()
  • 0 (12 voturi)    
   drepturile vin si cu responsabilitati (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:24)

   dasa [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   si dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat de constitutie.
   Dreptul tau individual nu trebuie sa incalce dreptul altcuiva, ca asa maine si infractorii spun ca li se ingradeste dreptul la libertate.
    ()
  • +2 (6 voturi)    
   Hai lasa-ne cu demagogia cu drepturi (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:57)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   Daca mori, cam ce drept iti mai ramane ?
  • -2 (2 voturi)    
   Sunt satul.... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 9:33)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui PrivireCritica

   .....de obraznicia imbecilului roman care isi imagineaza ca are dreptul sa imprastie boala cui, cat si unde vrea el.
   Exista o formula despre care imbecilul crede ca e magica si ca ii subliniaza inaltul nivel de inteligenta si cuprindere intelectuala : DREPTURI SI LIBERTATI FUNDAMENTALE. Abuzand de ea, incearca sa isi explice lui, in primul rand, cum de e lumea asa de-a dracului de nu-l lasa pe el la bere si gratar, cand are el chef !
   Nu sunt jurist si nici nu vreau sa fiu. Dar exista on line suficienta informatie privitoare la mantra imbecililor. Asa ca am cautat pe : www.apador-ch.org si www.drepturicivile.ro
   In primul rand, Manualul Drepturilor Omului, redactat de APADOR-CH.

   La rubrica 2.3 CONDITII GENERALE IN CARE EXERCITIUL DREPTURILOR RELATIVE POATE FI RESTRANS 

   - la Punctul 1 (paginile 25, 26) : CEDO accepta ca in domeniile tehnice , recursul la consilieri poate fi necesar
        Puteti intelege de ce exista, in vremuri de pandemie, medici care consiliaza Guvernul

   - la Punctul 2) (pagina 26) se mentioneaza explicit : " protejarea sanatatii si a moralei, protejarea drepturilor si libertatilor altora ".
   DA ! Pentru asa ceva, se ingradesc drepturile relative.

   Si mai interesant este pe www.drepturicivile.ro 

   1) La DREPTUL LA LIBERTATE SI SIGURANTA : " intr-o cauza nepenala , se poate dispune detentia legala a unei persoane SUSCEPTIBILE sa transmita o boala contagioasa"... Asadar, nu trebuie certitudine.

   2) drepturile mai pot fi restranse si " ca masura necesara..... pentru protejarea sanatatii, sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora"

    Aceasta formulare este folosita cu privire la urmatoarele drepturi si libertati :

   a) Dreptul la respectarea vietii private si de familie

   b) Libertatea de gandire, de constiinta si de religie

   c) Libertatea de exprimare

   d) Libertatea de intrunire si asociere

   e) Libertatea de circulatie

   Altfel spus, in conditii legale si in situatii exceptionale, toate aceste drepturi pot fi restranse !
 • -1 (11 voturi)    
  decizia inchiderii a fost motivata politic... (Joi, 19 noiembrie 2020, 16:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ...de deficitul structural al Germaniei de culegatori de sparanghel.
 • -6 (18 voturi)    
  cateva intrebari (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:00)

  liviu_ [utilizator]

  1 - judecatorii au cerut si parerile unor epidemiologi, sau "ei e cei mai dastepti si le stie pe toate"?!
  2 - d c e ilegal sa inchizi scolile intr-o situatie de genul asta?!
  3 - nu e ilegal sa raspandesti boli?! d c inchisul scolilor e "mai ilegal" decat sa le lasi deschise si ssa contribui cu buna stiinta la raspandirea covid?!
  4 - cine raspunde de aceste decizii?! categoric NU judecatorii. aia pot face numai tampenii si nimeni nu ii trage la raspundere! toti injura procurorii , dar de fapt judecatorii sunt aia care pot sa dea orice sentinta si nu ai cum sa-i tragi la raspundere practic in nici o situatie oricat de multe tampenii ar face!
  • -1 (7 voturi)    
   .. (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:42)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   pidemiologii mai cer și părerea unot psihologi? Cre că nu, pidemiologii sînt semizeii acestor zile, închideți tăt și purtați cîrpe pă mecle, așa veți fi salvați...poate că nu vrem să fim salvați în felu ăsta, asta nu mai îi viață...dăcît că merem la comandantu acțiunii pt eutanasiere...da cre că nici asta nu-i voie, dăcît să plătim taxe și pensii speciale...asta îi voie
 • +1 (17 voturi)    
  Asociația Școlilor Particulare. Am inteles. (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:14)

  ARCDA [utilizator]

  Asociația Școlilor Particulare. Am inteles.
  Money, Money, Money.
  Bai afaceristilor, numa' bani aveti in cap. Romania nu-i Anglia. Huuuuoooooooooooooooo!
  • +2 (18 voturi)    
   Nu ai inteles nimic (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:09)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui ARCDA

   scolile particulare fac scoala online din aprilie, in timp ce la stat nici macar nu s epunea problema de asa ceva.

   Nu are legatura nici cu banii, dar are legatura cu faptul ca parintii si profesorii vor sa isi faca treaba bine si corect, spre interesul major si pe termen lung al copiilor

   La un copil sanatos, daca are un minim de simptome covid, intr-o saptamana este sanatos. Afectarea psihologica a copiilor in aceste luni se va resimti pt o perioada mult mai lunga, daca nu ani
    () ()
 • -4 (20 voturi)    
  Niste judecatori iresponsabili ! (Joi, 19 noiembrie 2020, 17:25)

  Idealistu [utilizator]

  Este clar ca isi depasesc atributiile. Nu poti sa te pronunti in cauze in care nu ai competente, doar pentru ca exista acte normative care reglementeaza o situatie medicala de urgenta. In mod normal, domnii.doamnele judecatori care au luat o astfel de decizie trebuie sanctionati sau chiar dati afara in din magistratura. Raspunderea sociala a actului judiciar este neinteleasa de acesti indivizi.
  • +1 (17 voturi)    
   oms (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:02)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   https://www.g4media.ro/oms-pledeaza-pentru-mentinerea-deschisa-a-scolilor-si-crede-ca-izolarea-poate-fi-evitata-trebuie-sa-asiguram-educatia-pentru-copiii-nostri.html
    ()
 • +3 (19 voturi)    
  Judecătorii au intrat în campanie alături de PSD. (Joi, 19 noiembrie 2020, 18:49)

  rectificare [utilizator]

  Când ningea un pic în București și duamna de la PSD închidea școlile, nu s-a găsit nici un judecător să spună că este nelegal.
 • 0 (6 voturi)    
  Dubiii (Joi, 19 noiembrie 2020, 19:08)

  spirache [utilizator]

  Aia cand au luat decizia închiderii școlilor au făcut-o in baza unei legi care nu are vicii de constituționalitate cunoscute. O instanță nu judeca in baza legii? Ca asa orice instanță poate anula orice. Doar in America era circul asta: dădea Trump un ordin executiv privitor la migrația ilegala( ordin bazat pe legile de migrație pe care Congresul lor le-a adoptat) si venea un judecător federal și suspenda ordinul respectiv. Democrații făceau circ la TV, dar nu modificau legile cu pricine, facandu-le mai laxe. Unde mai e echilibrul puterilor in stat? Autoritățile din Iași nu au avut juriști cand au luat măsura asta? Ma îndoiesc. Sunt curios cum va arăta motivarea. Asta înseamnă ca orice judecător poate decide orice, pe lege, pe lângă lege, fara lege.
 • +1 (1 vot)    
  Sectii (Vineri, 20 noiembrie 2020, 8:08)

  Zagura [utilizator]

  Școlile s-au închis deoarece marea lor majoritate sunt secții de votare care (coroborat cu interzicerea circulației pe timp de noapte) trebuie ”amenajate” conform cerințelor. Să vă fie rușine dacă vă gândiți la prostiile la care mă gândesc și eu.
 • -1 (1 vot)    
  NU trageți in PIANIST !!!!! (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:17)

  relu59 [utilizator]

  NU trageți in PIANIST !!!!!

  Vinovat pentru toate aceste decizii judecătorești este Presedintele Romaniei care, din motive electorale ( care pe accesai logica – vor fi INVALIDATE ) NU a instituit „STAREA DE URGENTA”

  - STAREA DE URGENTA, este SINGURA situație in care pot fi restrânse, (pe peroade strict limitate ) - DREPTURI CONSTITUȚIONALE


  Starea de alertă permite autorităților să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situații de urgenţă.

  NU SE RESTRÂNG ÎNSĂ DREPTURILE CONSTITUȚIONALE ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, așa cum se întâmplă în cazul stării de urgenta.

  Ce este situaţia de urgenţă?
  Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, situaţia de urgenţă reprezintă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate.
  Ce este starea de alertă?
  Vezi link:
  https://legestart.ro/afla-care-este-diferenta-dintre-starea-de-alerta-si-starea-de-urgenta/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by