Rectori pe viață. Inițiatorul amendamentului: Dacă e ales, de ce trebuie să-l limităm? / Ce spun studenții / Ce spune rectorul Universității București

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2020, 16:58 Actualitate | Educatie


Universitatea Bucuresti
Foto: Facebook
Rectorii universităților și-ar putea păstra funcțiile pe viață, potrivit unui amendament votat miercuri de Senat, legea mergând la promulgare la președinte. Studenții consideră "absolut incalificabil ca acum, în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanţă, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educaţiei" și îi cer lui Iohannis să trimită actul normativ la reexaminare. Rectorul Universității București, Marian Preda, a reacționat și el, apreciind că decizia ”încalcă principiile democraţiei şi a fost adoptată fără consultare publică”.

Amendamentul la Legea Educației a fost depus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu și prevede: "Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit". Senatul este camera decizională pe acest proiect (PLX 306/2020), astfel că legea merge la promulgare la președintele Iohannis.

Situația a fost semnalată pe Facebook de senatorul USR Vlad Alexandrescu: "Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că "se pregătește ceva" au venit încă din luna iulie".

Potrivit USR, amendamentul a fost adus în Comisia de Apărare, "ascuns într-o inițiativă legislativă a Guvernului care se referea la admiterea în cadrul institutelor de învățământ superior militar, fără examen, a absolvenților de licee militare, doar pe baza notelor din liceu".

Acum, legea Educației Naționale prevede: "Durata mandatului de rector este de patru ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate, succesive, complete".

Inițiatorul: "Dacă el este ales, îl alege majoritatea, de ce trebuie să-l limităm?!"

Inițiatorul, deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, susține că numărul de mandate nu ar trebui limitat, pentru că funcția de rector este una aleasă.
 • "Este un principiu democratic care stă la baza acestei modificări legislative.
 • Să fie clar pentru toată lumea aici. Vorbim despre o funcție aleasă și singura funcție aleasă care este limitată la numărul de mandate este funcția președintelui și a rectorului. Dacă el este ales, dacă îl alege majoritatea, de ce trebuie să-l limităm?!”, a susținut, joi, la Digi 24, Tit-Liviu Brăiloiu.
El a mai susținut că nu au existat voturi împotrivă, pentru proiect votând și parlamentari din PNL și din USR: “Chiar nu au fost voturi împotrivă, au fost doar niște abțineri din partea USR. În plenul Senatului au votat și membrii PNL și unii dintre membrii USR. Adică toată lumea a fost de acord cu așa ceva. Comisiile de educație și învățământ din Parlament, din Cameră și Senat, au avut timp să analizeze. Acolo sunt specialiști, sunt profesori universitari și dumnealor au votat”.

Reacția studenților: "Absolut incalificabil"

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România îi cere președintelui să trimită la reexaminare legea, arătând că votul acordat de Senat în favoarea numărului nelimitat de mandate ale rectorilor "dovedeşte încă o dată că prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităţilor, nu îmbunătăţirea unui sistem de învăţământ oricum slăbit de multele modificări incoerente şi oportuniste".
 • "Suntem nevoiţi să solicităm din nou, în decurs de câteva luni, preşedintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar preşedinţilor partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă formaţiunile pe care le conduc îşi doresc un învăţământ superior având drept principiu buna guvernanţă sau orientat după interese personale conjuncturale", spun reprezentanții studenților, într-un comunicat de presă.
Ei consideră "absolut incalificabil ca acum, în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanţă, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educaţiei".

ANOSR mai apreciază că "este absolut revoltător că astfel de alterări legislative ce modifică o întreagă viziune asupra democraţiei universitare sunt hotărâte fără o dezbatere publică prealabilă, cu implicarea tuturor actorilor sociali interesaţi, ba chiar fără implicarea ambelor Camere ale Parlamentului".

Reprezentanții studenților cer reintroducerea limitei de 8 ani, indiferent de numărul de mandate avute sau de durata acestora.

Rectorul Universității București: Sper că societatea românească s-a maturizat suficient pentru a reacționa ferm în fața unor asemenea derapaje

Rectorul Universității București, Marian Preda, își exprimă dezacordul față de decizia de miercuri a Parlamentului care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, spunând că încalcă principiile democrației și a fost adoptată fără consultare publică.

 • "Orice modificare legislativă cu impact național trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toți actorii și cu toate comunitățile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educației Naționale, fără consultarea comunităților academice din universități, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiție a legislației europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci și o regulă esențială a oricărei democrații reale.
 • Pe de altă parte, pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcție de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, așa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri și dictaturi.
 • De altfel, Universitatea din București, prin voința comunității academice de practicare a unei democrații reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcția de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanțele acestora.
 • În orice instituție, autoritatea și puterea care îi sunt transferate conducătorului prin votul majorității trebuie să fie exercitate nemijlocit pe o perioadă limitată de timp, după care acesta este obligat să restituie comunității puterea primită, pentru a putea fi apoi transferată mai departe următorului lider.
 • Sper că societatea românească s-a maturizat suficient pentru a reacționa ferm în fața unor asemenea derapaje. Am încredere că principiul care conduce la limitarea numărului de mandate pentru cea mai înaltă funcție în stat, alături de reacția societății românești, vor fi fundamentele pe baza cărora Președintele României va acționa pentru a respinge aceste măsuri antidemocratice".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8369 vizualizari

 • +18 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 octombrie 2020, 17:08)

  [anonim]

  • -3 (13 voturi)    
   pai nu e rector "pe viata" (Joi, 22 octombrie 2020, 19:27)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca nu le place de el, pot sa NU il realeaga!
   • +3 (7 voturi)    
    Exact asa... (Joi, 22 octombrie 2020, 22:03)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    ...zic si dictatorii de tip Lukashenko, Putin, Ceausescu...
   • +10 (10 voturi)    
    Vorbesti complet aiurea, din afara sistemului (Joi, 22 octombrie 2020, 22:18)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Ca si la alegerea unui primar sau a unui deputat, pentru a fi ales ai nevoie de niste resurse. Cum te bati cu un rector in functie, iti imaginezi ???? El are deja o camarila, toti banii din universitate se distribuie cu semnatura lui, toate angajarile, in toate serviciile se fac daca el vrea, toate promovarile se fac cu semnatura lui. Consiliul de administratie si-l alege el, prorectorii ii alege el, decanii sunt numiti, in definitiv, de el. Are toata universitatea in mana, la bunul lui plac. Cel mai greu e sa fie ales odata, dupa aceea isi structureaza camarila la toate nivelurile, asa cum vrea el, si gata, orice opozitie !!! Daca-l concurezi si nu-l inlaturi s-a terminat cu cariera ta academica. Partea proasta ca daca sta 20 de ani in functie, 20 de ani o sa ramana toata camarila, o sa vezi aceleasi fete scarboase la decanat sau la rectorat care o sa faca ce vor ei acolo, te lasa fara ore, fara curs, fara promovare. O porcarie, deja si doua mandate e mult.
 • +19 (21 voturi)    
  in "antebelic" (Joi, 22 octombrie 2020, 17:16)

  codrean [utilizator]

  mandatul de rector er PE UN AN !!! El nu putea fi reinoit !
  Chiar nu ne invatam minte din experienta inaintasilor ?
 • +16 (18 voturi)    
  Tit-Liviu! (Joi, 22 octombrie 2020, 17:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Acest senator cu nume din Caragiale, este impins de la spate de unii domni care vor sa ramana pe viata sefi mari!
  Felicitari rectorului Univ. Buc . pentru pozitia sa! Poate citeste si dl. Tit-Liviu ce spune si poate intelege ca in aceasta lume exista si alti oameni ca el...care se inclina prea mult si prea des in fata sefilor.
 • +16 (20 voturi)    
  Ati luat-o razna (Joi, 22 octombrie 2020, 18:01)

  consumator2 [utilizator]

  Toti vor pe viata frate! Adica numai ei...
  Mai e unul la BNR, parca nu mai exista niciun roman deștept ca el! Nu va mai săturați
  • +10 (10 voturi)    
   Vor functii pe viata (Joi, 22 octombrie 2020, 19:41)

   POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Dar nu si parnaie pe viala cand sunt prinsi ca vand doctorate fara numar
  • +8 (8 voturi)    
   In aceiasi perioada de timp (Joi, 22 octombrie 2020, 19:49)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Elvetia au schimbat cinci( 5!) guvernatori ai BNS.
   Si ce sa vezi, in timp ce economia Romaniei ,,duduie" dar n-au bani de infrastructura iar oamenii pleaca pe capete, elvetienii au construit cel mai lung tunel rutier din lume, Gotthard Base.
   • +5 (5 voturi)    
    Și care sa vina? (Joi, 22 octombrie 2020, 22:41)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Pesedistii Voinea sau Georgescu, neica nimeni Nicolăescu sau pușcăriașul Olteanu?
    In Elveția probabil e și rușine sa fii doar șeful băncii centrale la câte învârteli financiare și salarii de 100 ori mai mari în privat.
   • +4 (4 voturi)    
    Guvernator cu contract (Vineri, 23 octombrie 2020, 2:51)

    Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Asa-i in Canada: Guvernator cu contract pe 4 ani si cu tinte/obiective de indeplinit.
    Poate fi schimbat inainte de termen sau reinoi contractul doar odata.
    Bancile canadiene spre deosebire de altele nu au simtit nici un soc in criza finaciara din 2008.
  • +3 (3 voturi)    
   La BNR a fost numit de parlament (Joi, 22 octombrie 2020, 22:43)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   A cărui componenta și majoritate s-a tot schimbat.
   Pe când decanii, pot rămâne pe perioade îndelungate sau pot face ricade formale din aceeași bisericuță.
 • +24 (28 voturi)    
  Principiu democratic? (Joi, 22 octombrie 2020, 18:16)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  "Daca el este ales, il alege majoritatea, de ce trebuie sa-l limitam?!"

  Si presedintele tarii a fost ales. In logica aceluiasi argument, ar trebui sa aiba dreptul de a ocupa acaesta demnitate pe viata?

  Curat, democratie!
  • +9 (9 voturi)    
   daca e organ ales (Joi, 22 octombrie 2020, 19:09)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   ...pana si Ceasca simula niste alegeri odata la 4 ani, chiar daca se punea doar pe el pe lista.
   • +2 (2 voturi)    
    Bine evidentiat! (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:24)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

    Sigur ca da, am fost de cateva ori la "alegeri" pe timpul comunismului, ba chiar intr-un an la sectorul 3 trebuia sa alegem intre DOI candidati!
    Pingelica era singur pe lista, evident, insa oficial nu era "pe viata", ci poprul il realegea, cu mult entuziasam, la fiecare patru ani ...
  • +8 (10 voturi)    
   Pai cam da (Joi, 22 octombrie 2020, 20:02)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Asta e si logica lui Erdogan, Putin, Kim Jong-Un... si ce au acestia in comun si cam din ce generatie se trag rectorii ? Hmmm...

   Ghici ciuperca ce-i !
 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 octombrie 2020, 18:51)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Claxon Brailoiu (Joi, 22 octombrie 2020, 19:07)

  mmmircea [utilizator]

  de asta s-au saturat si oamenii din organizatia lui de partid, un sobolan rosu certat cu igiena personala.
 • +8 (8 voturi)    
  mda (Joi, 22 octombrie 2020, 19:10)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  Cu alte cuvinte, o adevărată pleașcă pentru unii dintre cei care-s rectori acum.
 • +8 (8 voturi)    
  sovietizarea continua (Joi, 22 octombrie 2020, 19:24)

  levierul [utilizator]

  De ce ar fi importanti rectorii? Pentru ca suntem inca republica sovietica! De aia!
  Cine stie cine e rectorul vreunei universitati din Franta sau din UK? Si daca sa spunem ca ar stii, ce folos ar avea informatia asta?
  Rectorul de la Harvard este un fost PSD-ist, uns rector pentru faptul ca a trecut prin parlament niste legi care sa apere infractori. Traduceti asta in engleza si puneti-o titlu pe NYT.
 • +5 (5 voturi)    
  Regii catunelor academice romane (Joi, 22 octombrie 2020, 22:52)

  V. Istina [utilizator]

  Ca orice regi, au avut doar o data nevoie de putin noroc divin, la primele alegeri. La restul au ei grija sa se voteze cum trebuie.

  In loc sa se intareasca sistemele de control si performanta ale unui rector, prioritate are doar longevitatea persoanei in functie(si a tovarasilor foarte supusi).

  O aberatie care trebuie stopata, e o chestie de igiena institutionala elementara.
 • +2 (2 voturi)    
  Pe viata (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:33)

  hamurabi [utilizator]

  Nici Putin nu e ales pe viata, e reales pe viata !!
 • +1 (1 vot)    
  Foarte frumos! (Vineri, 23 octombrie 2020, 12:20)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  De ce sa nu se aplice acest superb principiu si in alte domenii:

  "Dacă e ales, de ce trebuie să-l limităm?"

  Alegeri locale, parlamentare sau pentru Presedinte, de ce sa nu aplicam aceeasi logica perfecta?

  De ce sa cheltuim la fiecare patru ani, timp si bani cu alegerile?
  Daca Poporul a decis ca un individ este bun penrtu un anumit post, sa fie pe vita, ce rost mai au alte alegeri?!
 • 0 (0 voturi)    
  O inițiativă marca slugărel (Vineri, 23 octombrie 2020, 18:01)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Super!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by