Sindicate din educație cer sancționarea elevilor și părinților care postează imagini din timpul orelor predate online de profesori

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 5 octombrie 2020, 14:52 Actualitate | Educatie


scoala online
Foto: pxfuel.com
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) lansează un apel public către guvern, cerând, printre altele, acces la internet de mare viteză în toate școlile, laptopuri performante pentru cadrele didactice și modificarea legislației astfel încât să existe "sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online". De asemenea, FSLI cere ca orele online să fie înregistrate numai cu acordul profesorilor.

Luni, de Ziua Mondială a Profesorilor, FSLI adresează un apel public către guvern, cerând să fie luate următoarele măsuri:
 • 1. Toate școlile să aibă acces la internet de mare viteză care să susțină numărul ridicat de elevi și cadre didactice care se loghează în sistem în același timp;
 • 2. Achiziționarea de laptopuri sau calculatoare performante, cu ajutorul cărora cadrele didactice să își poată preda materia, în timpul orelor de curs. FSLi spune că laptopurile vechi sau depășite nu pot susține platforme moderne de învățare, cursuri interactive sau cu un conținut elaborat al materiei didactice.
 • 3. Achiziționarea de camere video performante care să ofere sunet și imagine de calitate, astfel încât elevii care participă la școala online să poată înțelege tot ce comunică profesorii, FSLi precizând că sunt numeroase situații în care elevii nu aud sau nu văd ce predau cadrele didactice.
 • 4. Achiziționarea de echipamente pentru participarea la școala online a tuturor elevilor, având în vedere că există încă un număr mare de elevi care nu le posedă, între aceștia fiind și elevi care vor susține examenele naționale.
 • 5. Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online.
 • 6. Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate. De asemenea, trebuie respectate prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Reprezentanții FSLi susțin că "este revoltător" că lui Ludovic Orban "îi pare a fi o <<bazaconie>> faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene".
FSLI mai spune că, "în mod normal, actuala putere ar trebui să susțină inițiativa legislativă conform căreia personalului din învățământ ar urma să i se acorde un stimulent financiar pentru implicarea și expunerea în fața acestui risc" și să găsească bani pentru acordarea majorării salariale cadrelor didactice începând cu 1 septembrie 2020, "având în vedere și faptul că poziționarea salariilor acestora în grila de salarizare este în partea inferioară, iar creșterile salariale ar fi modice".

"Dreptul la educație al elevilor este garantat de Constituția României, iar pentru ca acest deziderat să se aplice, cei care guvernează au obligația să găsească soluții. În acest moment există un număr apreciabil de elevi care nu participă la școala online, pentru că nu dispun de mijloacele necesare. Era și este de datoria Guvernului României să asigure aceste echipamente tehnice. Școala online presupune ca toate unitățile de învățământ să posede echipamente performante, astfel încât elevii să audă la parametri normali ceea ce predă profesorul în sala de clasă și nu numai. Nu se întâmplă acest lucru, din păcate! Ba mai mult, deși nu li se asigură echipamentele necesare, profesorii sunt acum amenințați cu desfacerea contractului individual de muncă dacă nu predau online, ceea ce este un abuz. Și, în viziunea celor care guvernează, nici la protecția propriei imagini nu mai au dreptul, într-o țară care face parte din U.E. și care a stabilit reguli clare legate de această protecție", spune liderul FSLI, Simion Hăncescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4073 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Sa nu ne mai raportam la cazurile cele mai de jos (Luni, 5 octombrie 2020, 15:07)

  AndyXXX [utilizator]

  Nu exista in Romania familii atat de sarace incat sa nu-si permita o tableta si un abonament la internet.

  Orice familie in ziua de azi are pe cineva care lucreaza in strainatate. Cazurile in care nu lucreaza nici sotul nici sotia (si copiii nu sunt vagabonzi inraiti si chiar ar vrea sa invete) sunt foarte rare si de obicei sunt in atentia ONG-urilor.

  Raportarea asta la cel mai mic numitor comun e o mare ipocrizie romaneasca. Romanii sunt singurii care se plang ca sunt saraci, dar 96% din ei sunt proprietari de locuinte in Uniunea Europeana.
 • +10 (10 voturi)    
  dar de ce va e frica tovarasi?! (Luni, 5 octombrie 2020, 15:09)

  liviu_ [utilizator]

  ca vede toata tara cat de prosti profesori sunteti?!

  in strainatate se filmeaza de catre facultate cursul si se publica online. dar na... aia au cu ce sa se laude, in romania mai putin....

  imi place ca urlati ca e naspa sa se posteze imagini din timpul orelor si cei care o fac trebuie sanctionati, dar totodata urlati ca profesorii nu pot fi sanctionati pt ca nu vor sa predea online. nu sunteti cam ipocriti?!

  sunteti penibili ma. vreti doar beneficii si 0 obligatii!
  si asa daca e sa luam plata per ora de munca, profesorii sunt printre cei mai bine platiti din romania! la pregatire..... mai putin!
 • +9 (9 voturi)    
  Vai, ce mai sensibili! (Luni, 5 octombrie 2020, 15:14)

  BEDE [utilizator]

  Dacă fac unii elevi captură video și o postează pe internet, ce altceva fac decât că prezintă anumite realități. Iar dacă sunt realități, de ce să fie sancționați.
  Mai curând să fie penalizați profesorii care spun trăznăi sau fac trăznăi. Așa ar fi mai corect.
  În alte epoci nu existau înregistrări audio sau video care să poată fi prezentate ca probe, iar dacă un elev spunea ceva, iar profesorul spunea că elevul minte, automat profesorul avea dreptate.
  Dacă sunt bine pregătiți și se comportă cum se cuvine, atunci profesorilor nu trebuie să le fie deloc jenă că unul sau mai mulți elevi postează pe internet înregistrări din timpul orelor.
 • +5 (5 voturi)    
  despre (Luni, 5 octombrie 2020, 15:19)

  Mistrelutz [utilizator]

  ''fondul clasei'' nu mai ziceti nimic,nu va mai revoltati,desi e ilegal
 • +3 (3 voturi)    
  Inregistrare ore (Luni, 5 octombrie 2020, 15:45)

  Cristian_G_R [utilizator]

  Am observat ca 'sindicatele din invatamant', chiar profesorii care utilizeaza instrumente de predare online, isi fac conturi pe diverse site-uri fara a verifica termenii contractuali. De exemplu Zoom, prin politica de confidentialitate, ne spune ca isi aroga dreptul de a inregistra fluxul de date, oricand si oricum, provenit din interactiunea userilor cu produsele dezvoltate de ea. Compania este foarte clara dar 'sindicatele' nu stiu acest lucru pentru ca nimeni nu verifica termenii deschiderii conturilor pe diverse platforme. Avem nevoie de platforme dedicate, romanesti, dezvoltate de specialisti romani. UNDE SUNT ACESTI SPECIALISTI????
 • 0 (6 voturi)    
  nu e ok (Luni, 5 octombrie 2020, 15:46)

  martel55 [utilizator]

  ca inregistrarea orelor sa fie facuta doar cu acordul profesorilor, e chiar o oportunitate ca poti inregistra orele si sa revezi mai tarziu explicatiile pentru a intelege mai usor...in schimb ar trebui ca parintii sa fie obligati sa semneze ca nu vor folosi acele inregistrari decat pentru uzul personal al copiilor, nu le vor prelucra si posta in spatiul online si nu le vor distribui altor persoane


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by