Guvernul nu are bani să pună în aplicare o lege inițiată de Raluca Turcan / Tichetele pentru programul "Școală după școală" vor fi tăiate la jumătate

de C.P.     HotNews.ro
Joi, 24 septembrie 2020, 15:26 Actualitate | Educatie


Scoala
Foto: PxHere
 documente
(24 Sep 2020) PDF, 298KB
O lege despre care s-a vorbit mai puțin, dar care se află în vigoare din luna august când a fost promulgată, dă mari bătăi de cap Guvernului. Mai exact, Legea 186/2020 obligă statul să finanțeze activități de tip "Școală după școală" prin acordarea de tichete educaționale, în valoare de 400 de lei/lună pentru fiecare preșcolar și elev din ciclul primar înscris în program. Doar că acum când trebuie să pună în aplicare programul, Guvernul constată că ar fi un efort bugetar prea mare, aproximativ 3,8 miliarde lei/an. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de joi a ajuns un proiect de OUG prin care se propune înjumătățirea valorii tichetelor, dar și limitarea numărului de școli și copii.

Legea 186/2020 a fost promulgată în august și, ca un paradox, a fost inițiată în Parlament, anul trecut, de către actualul vicepremier Raluca Turcan.

Prevede că unitățile de învățământ, prin decizia Consiliului de Administrație, pot extinde activitățile cu elevii după sau înaintea orelor de curs prin programe Școala după școală. Preșcolarii și elevii din ciclul primar pot primi tichete educaționale în vederea achitării cheltuielilor din programul derulat în sistem public sau privat de tipul Școală după școală.

Valoarea tichetelor educaționale este de 0,8 ISR (Valoarea indicatorului social de referinţă care acum este 500 lei) pentru fiecare copil. Tichetele educaționale sunt bonuri de valoare
destinate exclusiv acoperirii parțiale sau integrale a costurilor aferente programului. Finanțarea acordării tichetelor educaționale se face din bugetul de stat.

Guvernul susține în motivarea proiectului de OUG că forma aprobată a legii presupune un efort bugetar de aproximativ 3,8 mld lei/an pentru un număr de 1.280.000 de beneficiari și o valoare a tichetului educațional de 400 lei/beneficiar/lună. Guvernul mai susține că o parte dintre beneficiari, respectiv pentru preșcolari activitățile de tip ”școală după școală” nu sunt potrivite cu profilul nevoilor de activități educaționale necesare formării competențelor educaționale.

Potrivit Guvernului, alocarea acestor sume în totalitatea lor din bugetul de stat pentru activități de tip ”școală după școală” ar periclita grav echilibrul bugetului de stat în perioada de criză generată de coronavirus.

Guvernul vrea să facă în așa fel încât valoarea tichetelor să fie redusă la jumătate, adică 200 lei/tichet, iar numărul beneficiarilor să scadă. Astfel, proiectul de OUG care va fi discutat joi în primă lectură prevede că doar unitățile de învățământ care dispun de infrastructura și de personalul de specialitate necesare își pot extinde activitățile cu elevii după sau înaintea orelor de curs, prin programe «Școala după școală».

Proiectul de act normativ mai prevede că statul finanțează, în limita sumelor alocate cu această destinație, programul «Școala după școală» pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv. Astfel nu vor mai beneficia de program și preșcolarii. Potrivit motivării, modificarea este justificată de faptul că pentru preșcolari activitățile de tip ”școală după școală” nu sunt potrivite cu profilul nevoilor de activități educaționale necesare formării competențelor educaționale.

Actul normativ mai prevede ca pentru anii școlari 2020 – 2021 și respectiv 2021 – 2022, valoarea tichetelor pentru educație pe suport electronic este de 0,4 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în programul «Școala după școală”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1316 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  taiati, taiati, taiati (Joi, 24 septembrie 2020, 15:40)

  cucuveauamov [utilizator]

  daca nu ne-a placut vechea vorba "invatati, invatati si iar invatati"
 • +1 (1 vot)    
  "efort bugetar prea mare" (Joi, 24 septembrie 2020, 16:01)

  blacksheep [utilizator]

  Deci guvernul spune ca doar unitățile de învățământ care dispun de infrastructura și de personalul de specialitate pot beneficia de acest program.
  Cu infrastructura si personal de specialitate trebuia inceput. Daca nu exista infrastructura atunci nici programul nu poate fi implementat.
  Asa se face economie la buget.
 • +1 (1 vot)    
  asta e din Romania Educata (Joi, 24 septembrie 2020, 16:26)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  nu? strategia mareata, prin care se taie orice cheltuiala de la Educatie si se da la servicii, structurile de securitate, sinecuri, la pensii speciale, etc...va conduce la noi generatii de analfabeti...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by