Consiliul Naţional al Elevilor: Educaţie online fără acces la internet / Peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet

de DP     HotNews.ro
Duminică, 20 septembrie 2020, 15:02 Actualitate | Educatie


Tableta pentru elevi
Foto: pixabay.com
Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, duminică, că nu se poate face educaţie online, fără acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet, scrie news.ro. ”Pe data de 19 septembrie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, către inspectoratele şcolare judeţene, o adresă prin care solicită ca toate unităţile de învăţământ să fie conectate la platformele digitale de învăţare, puse la dispoziţie de către Google şi Microsoft, pentru a facilita învăţarea în mediul online a elevilor. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că această măsură este insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităţilor de învăţământ preuniversitar la platforme educaţionale nu garantează accesul elevilor la educaţie de calitate, deoarece la momentul de faţă peste 800 de mii de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet”, a transmis, duminică, Consiliul Naţional al Elevilor.

Mai mult decât atât, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, sistemul educaţional din România ar trebui să aibă două platforme proprii de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, însă acestea întârzie să apară, în ciuda faptului că sunt prevăzute în lege”, a transmis, duminică, Consiliul Naţional al Elevilor.

Potrivit elevilor, succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educaţie este achiziţionarea, în primă fază, a device-urilor conectate la internet, distribuirea acestora către elevii şi cadrele didactice care le solicită, conform Legii 109/2020, şi ulterior conectarea unităţilor de învăţământ la platformele educaţionale.

”Aceste măsuri pot fi realizate concomitent, însă această modalitate de acţiune presupune management eficient din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, management care a lipsit cu desăvârşire încă de la începutul epidemiei. Solicităm, aşadar, Ministerului Educaţiei şi Cercetării, atât inventarierea necesarului de dispozitive conectate la internet din teritoriu şi realizarea achiziţiilor publice pentru acestea, în regim de urgenţă, cât şi acordarea de asistenţă autorităţilor publice locale, pentru a putea realiza aceste achiziţii pe cont propriu”, au mai transmis elevii.

Liderul Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, afirmă că ”singura sistematizare care a avut loc de la începutul epidemiei în sistemul de educaţie a fost ignoranţa sistemică de care dă dovadă Ministerul Educaţiei şi Cercetării faţă de nevoile reale ale actorilor din teritoriu”.

”Conectarea unităţilor de învăţământ la platforme de educaţie online este esenţială, însă aceasta este eficientă doar dacă este precedată de asigurarea accesului la internet pentru toţi elevii şi toate cadrele didactice. În caz contrar, reprezintă o altă formă fără fond, aşa cum ne-au obişnuit deja guvernanţii”, a declarat Rareş Voicu.

Potrivit MEC, vineri, 12.953 de unităţi de învăţământ erau în Scenariul 1 (S1), 4.391 în Scenariul 2 (S2) şi 312 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3, respectiv ore online.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1654 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Tehnologia se cumpara (Duminică, 20 septembrie 2020, 15:10)

  Sofis [utilizator]

  Dar sa stii sa predai se invata, si din pacate profesorii nu sunt dispusi sa faca asta.

  Daca maine ar cadea whatsapp totul ar cadea, profesorii sunt obisnuiti sa dea pe whatsapp printr-un parinte toate informatiile. Pe jdemii de grupuri si informatii care se schimba, informatii si decizii care devin neangajante. Haosul li se datoreaza si lor in f. mare masura.

  Daca propui buget de laptopuri -> aaaa, pai nu mai bine ne mariti salarile si sporurile?

  Daca le maresti salarile si sporurile (fara sa ceri niciun criteriu de competenta) -> pai nu putem lucra ca nu avem infrastructura.

  Scoala asta online ar trebui sa filtreze clasa profesorala. Poti scala usor un mod de predare nou cu profesori buni, iar cei slabi si care stau pe post pana la moarte (da, nu poti da afara un profesor chiar daca a intrat pe post cu nota 2 de titularizare) s-ar cerne.

  Faceti loc la cei ce se pregatesc si care au trecut de gandirea comunista: inveti o meserie la 20 de ani o aplici pana la 70. Invatarea si imbunatatirea continua este o obligatie atat personala cat si profesionala, doar aceasta mentalitate ne poate ridica de la statutul de europeni de mana a doua. Doar asa putem ajunge din urma Cehia, Polonia, Estonia, sa nu vorbim de Austria sau statele nordice.
 • 0 (4 voturi)    
  sa fie sanatosi! (Duminică, 20 septembrie 2020, 15:15)

  cucuveauamov [utilizator]

  n-avem timp, secretarii de stat din educatie sunt in campanie. reveniti dupa alegeri (alea parlamentare).
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 septembrie 2020, 15:59)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  pai, (Duminică, 20 septembrie 2020, 17:12)

  Cezy [utilizator]

  chiar avem 800000 de elevi povenind din familii sarace?
 • 0 (0 voturi)    
  O cifră care nu este susținută de nimic. (Luni, 21 septembrie 2020, 10:38)

  asavreau [utilizator]

  La fel de bine poți să spui că sunt 600 de mii ori un milion.Interesant de știut este,câți dintre elevi ,excluzând situația COVID,sunt la sfârșitul anului trecuți clasa,cu toate că nu merită !A schimbat pandemia situația?Aceiași copii.,aceleași cauze,sunt acum tratați în alt context și problema nu se rezolvă.Pentru-că se evită discutarea cauzelor și luarea măsurilor,să nu mai fie elevi care să nu știe să scrie și citească după asbsolvirea celor 4 clase.Nu tableta și legătura la internet este cauza.Consiliul ăsta național al elevilor nu-i ce trebuie să fie.Fac ce fac oamenii mari-politică prin minciuni și ducerea discuțiilor în zone fără răspuns,inutile ,raportat la probleme.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by