Începe școala. Recomandările autorităților pentru copii: Evitați mijloacele de transport în comun, nu faceți schimb de rechizite, dezinfectați obiectele personale când ajungeți acasă

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 11 septembrie 2020, 16:09 Actualitate | Educatie


Distantare sociala la deschiderea anului scolar
Foto: Agerpres
Autoritățile au transmis vineri o serie de reguli pe care trebuie să le respecte copiii și părinții, începând de luni, când începe școala. Acestea le recomandă copiilor să evite mijloacele de transport în comun, să dezinfecteze toate obiectele personale când ajung acasă și să evite contactul direct cu persoanele vârstnice, care sunt vulnerabile în fața noului coronavirus.

Regulile pentru începutul noului an școlar, transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategică, cel care asigură comunicarea Guvernului de la debutul pandemiei de COVID-19:

3 lucruri ne țin în siguranță pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi:
 • 1. Masca trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura. Masca reduce masiv riscul de răspândire a virusului! Atunci când e purtată atât de către persoana potențial infectată, cât și de către persoana neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea măștii în spații închise (ex: o sală de clasă) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere. Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.

 • Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană.

 • 2. Distanța fizică trebuie păstrată la cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca. Păstrând distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt răspândite prin simpla vorbire, purtarea măștii și distanța fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.
 • În sala de clasă, trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri. În cazul orelor de educație fizică vor fi evitate acele activități care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipă cu mingea)

 • 3. Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață care ar putea fi infectată (ex: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafață înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.

 • În sala de clasă, așezați-vă întotdeauna în același loc și evitați să atingeți obiectele colegilor, scaunele și băncile ocupate de aceștia. Dezinfectați-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (ex: cretă, burete, tablă). Aveți grijă unde plasați ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare.
Tinerii sunt afectați într-o mai mică măsură în cazul infectării cu noul coronavirus (COVID-19), DAR ei pot răspândi virusul, chiar fără să-și dea seama, către persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (ex: părinți, bunici, profesori, persoane cu deficiențe imunologice) în cazul cărora infectarea poate avea consecințe extrem de grave, spun autoritățile.
 • Din acest motiv, este foarte important ca tinerii să respecte măsurile de protecție sanitară și să avertizeze imediat atunci când prezintă simptome (ex: febră, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală, etc).

 • Elevii cu simptome de boală NU trebuie să se prezinte la școală, iar părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ, precum și medicul de familie.

 • Părinții/ însoțitorii care conduc elevii la școală NU pot intra în instituția de învățământ decât în situații excepționale, cu aprobarea prealabilă a conducerii școlii.

 • Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitări din partea părinților, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

 • În cazul absenței de la școală pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la școală o adeverință medicală din partea medicului de familie.

 • La fel ca și în anii precedenți, elevii care intră în noul ciclu de învățământ (ex: grădiniță - grupa mică, primar - clasa I, gimnaziu - clasa IV, liceal - clasa IX, postliceal) trebuie să prezinte o adeverință de intrare în colectivitate care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de școală, dacă nu se regăsește în dosarul de înscriere.
Momente cheie pentru elevi în afara orelor:
 • Drumul până la școală. Dacă este posibil, optați pentru deplasarea pietonală și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Dacă trebuie să utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu mască, păstrați distanța față de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-vă mâinile imediat ce ați părăsit transportul în comun.

 • Recreația alături de colegi. Dacă purtați mască, păstrați distanța de minimum 1 metru față de colegi. Dacă vă aflați în aer liber și nu purtați mască, atunci mențineți o distanță de cel puțin 1,5 metri. Evitați să faceți schimb sau să atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectați-vă mâinile după orice contact cu suprafețe comune.
 • Timpul petrecut după școală. În cazul în care, după orele petrecute la școală, mai rămâneți alături de colegi/prieteni, aveți grijă să respectați aceleași reguli sanitare, indiferent dacă persoanele alături de care vă aflați prezintă sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber să aibă loc în aer liber, dacă este permisă de condițiile meteorologice.
 • Întoarcerea acasă. Atunci când reveniți acasă aveți grijă ca, după ce lăsați încălțămintea la intrare, să vă spălați pe mâini, să dezinfectați obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), să schimbați îmbrăcămintea folosită afară și să o așezați separat de îmbrăcămintea folosită în casă. Înainte de a îmbrăca noile haine, spălați-vă/dezinfectați-vă mâinile. Acordați atenție sporită ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasați și riscul de contaminare.
 • Interacțiunea cu persoane vârstnice. Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în fața noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatală. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrățișări) și prin menținerea distanței fizice de 1,5 metri. În cazul în care vă întâlniți cu persoane vârstnice, și nu puteți păstra distanța de siguranță, este recomandată purtarea măștii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13681 vizualizari

 • -1 (19 voturi)    
  La final, (Vineri, 11 septembrie 2020, 16:29)

  Mazeta [utilizator]

  În cazul în care totul merge bine, vom avea bătrâni sănătoși și copii bolnavi.
  • +6 (12 voturi)    
   mergeti la -10 grade pe jos 10 km, evitati metroul (Vineri, 11 septembrie 2020, 17:57)

   Radoh [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   par sfaturi intelepte grav de tot

   parca si vad sirul de copii care 'evita mijloacele de transport in comun' iarna pe la -10 grade la 7 dimineata ca sa ajunga la 8 la scoala, prin jegul din Buc
  • +1 (7 voturi)    
   Corect ! (Vineri, 11 septembrie 2020, 18:54)

   Va_vedem_oricum [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...Veti avea ...
 • +8 (10 voturi)    
  Recomandari pentru ce virste? (Vineri, 11 septembrie 2020, 16:29)

  Mihai Panet [anonim]

  Ca sa te faci inteles trebuie sa vorbesti pe limba copilului si sa ai grija la formulare. Pentru ce virsta sunt aceste recomandari? 16-18 ani?

  "transport pietonal", "mijloace de transport in comun"...

  Copiii de la tara, tot pe jos ar trebui sa mearga?

  Alte intrebari: Copiii mici e bine sa umble cu dezinfectant? Cit timp ramine o recomandare in atentia lor?
 • +8 (14 voturi)    
  ... (Vineri, 11 septembrie 2020, 16:44)

  tirolez [utilizator]

  Cum se va realiza evitarea transp in comun in Bucuresti? In special la liceu unde sunt zeci de mii de elevi? Iar cei de clasa 12-a vin toti la scoala, separati in clase doar de niste plexi, o gluma. Aproape toti merg cu stb si/sau metrou.
  Ma rog, oamenii cu mintea la ei au spus de mult timp ca asta va multiplica transmiterea comunitara, ce mai conteaza, important e sa deschidem scolile, oricum, in orice conditii. Bucurestiul avand zilnic in jur de 200. Sa nu patim ca englezii in primavara cu incapatanarea asta de a deschide scolile fizic si chiar cu toti copiii in clasa.
 • +6 (12 voturi)    
  Cea mai tare gluma (Vineri, 11 septembrie 2020, 18:25)

  Vaka [utilizator]

  pe care mi-a fost dat sa o citesc in multa vreme.

  Cine a scris povestea de mai sus merita premiul "Cincinalul in patru ani" cu 100 de trandafiri si Cantarea Romaniei.

  Stiam ca toata conducerea tarii este de o incompetenta ilustra, dar asta depaseste orice imaginatie... Suntem pierduti, iremediabil pierduti. 1000 de cazuri pe zi este cea mai mica problema pe care o avem in acest moment.
 • +2 (8 voturi)    
  Niste recomandari (Vineri, 11 septembrie 2020, 20:17)

  Milka Man [utilizator]

  facute de oameni care nu gandesc deloc, relicve care nu au avut vreodata nevoie sa gandeasca. Cu ce dracu sa mearga copiii la scoala? Sau se asteapta ca toata lumea sa isi cumpere SUV si sa isi duca odraslele pana in clasa? Cum ii convingi pe copiii mici sa nu bea dezinfectatul pentru maini, cum se vor dezinfecta manualele trecute de la o generatie la alta, cum vor pastra distantarea sociala la sport de exemplu? Niste politicieni si "experti" de doi bani...Nu e nici o diferenta intre adunatura de plosnite a lui Orban si privirea tampa a lui Ciolacu care nu se intelege pe sine insusi...
 • +5 (9 voturi)    
  Evitati metroul dar stati 6 ore aglomerati in sali (Vineri, 11 septembrie 2020, 21:32)

  andipetre [utilizator]

  Desteapta logica au "autoritatile" astea strategice. Evitati cele 30-40 minute de transport in comun, dar stati ingramaditi in clase timp de 6-7 ore pe zi. Virusul se transmite numai in metrou, tramvai si autobuz, are interdictie in salile de clasa din Romania, e ordin de la GCS.
 • 0 (0 voturi)    
  niste incompetenti (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 10:51)

  martel55 [utilizator]

  adica e o problema sa mergi 15 minute in transportul public dar nu e nici o problema sa stai 5-6 ore intr-o sala de clasa?inca o dovada ca deschiderea scolilor nue pregatita deloc, se face doar pentru a raporta partidul ca s epot tine si alegeri, totul fiind un experiment cu finbal anuntat care s ebazeaza pe naivitatea unor pairnti care au impresia ca prin simpla prezenta a copiilor in sala de clasa au rezolvat problema educatiei...in curand o sa iasa consiliera lui Nelutzu sa ne anunte ca nu mai sunt locuri in spitale in ritmul in care se impune deschiderea cu prezenta fizica a scolilor care au peste 30 de elevi in clase si nici o posibiolitatea sa asigure distanta minimia de separare
  • -1 (3 voturi)    
   Cine le-a interzis copiilor (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 12:46)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   mijloacele de transport in comun? A evita nu inseamna a interzice. Fiecare se descurca dupa posibilitati. Daca e scoala online nu e bne, daca e face-to-face iar nu e bine. Nici hibrid, nici intr-un fel! Doar n-o veni ministrul sa-i spuna copilului prescolar sau de invatamant primar sa nu bea dezinfectant, sa-si sufle nasul in batista, sa foloseasca stiloul sau sa mearga la toaleta si sa-si faca nevoile in locul special amenajat. Se vede treaba ca lipseste tatucul suprem care sa dirijeze oile. Sunt lucruri neprevazute care trebuie discutate si rezolvate cu inspectorii si directorii de institutii, dar si cu acei consilieri din primarii care iau vagoane de bani degeaba. De zeci de ani nu sunt autobuze scolare speciale si vreti acum sa le rezolve guvernul asta pe toate!
   Ce-ar fi facut dancila, dragnea, pamblica, genunche si alti titani ai bolsevismului?
 • +1 (1 vot)    
  Mai tin minte cum... (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 14:19)

  Teszzt [utilizator]

  era recomandat acum cateva luni sa se foloseasca transportul in comun versus masina proprie. Mai dadeau si amenzi, daca sotul ducea sotia la munca. :)
 • 0 (0 voturi)    
  Scoala (Sâmbătă, 12 septembrie 2020, 22:53)

  GICOMANU [utilizator]

  Criterii indeplinite numai de elevii de la tara.Nu au transport in comun,nu au ce sa imparta pentru ca nu au mai nimic,nu au ce sa dezinfecteze pentru ca nu au ce.
 • 0 (0 voturi)    
  Nici eu (Luni, 14 septembrie 2020, 13:01)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  nu inteleg de ce sunt atrasi copii de tramvai in loc sa-si foloseasca fiecare elicopterul personal!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by