Premierul Ludovic Orban a afirmat luni că "în mod clar" școala va începe în 14 septembrie și că nu s-a discutat oficial despre amânare. El nu a exclus ca școli din localități cu aceeași situație epidemiologică să decidă diferit legat de scenariul de începere a școlii.

Ludovic OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Orban a explicat care sunt criteriile în funcție de care fiecare școală va decide până miercuri ce scenariu va alege:

  • "În funcție de nivelul de răspândire a virusului - până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copiii în clasă; între 1 și 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învățământul mixt, o parte jumătate în clasă, jumătate online, alternativ, astfel încât să fie un timp similar petrecut în clasă și pe online pentru elevi; ce este peste 3 la mie se va începe școala online".

El a spus că în mod clar școala va începe în 14 septembrie, că nu a fost o decizie oficială de amânare și că au existat "opinii disparate" ale specialiștilor privind amânarea țnceperii școlii.

Întrebat dacă le poate explica părinţilor de ce la Guvern a fost luată decizia de a nu ţine cont de sfatul epidemiologilor care au vorbit despre amânarea începerii anului şcolar, Ludovic Orban a răspuns:

  • "Şi eu v-am spus că au fost păreri exprimate de unii medici epidemiologi privitoare la această posibilitate (amânarea începerii anului şcolar - n.r.), bazat pe faptul că revenim din vacanţe şi concedii și a existat posibilitatea ca fie cadrele didactice să fie infectate”.

  • "A fost această părere exprimată, dar evident că nu am discutat niciodată oficial. Au fost puncte de vedere exprimate disparat. Pe de altă parte, au fost păreri de la INSP sau Comisia anti-COVID nu a existat un punct de vedere exprimat clar în acest sens. Pe 14 septembrie va începe şcoala. Asta am anunţat tot timpul. Este la Parlament în dezbatere legea prin care am solicitat modificarea articolului din legea 55 care a blocat toate concursurile. Aşteptăm ca în cursul acestei săptămâni sau cât mai repede legea să fie adoptată”, a adăugat Orban.

Orban nu a exclus ca școli din localități cu aceeași situație epidemiologică să decidă diferit legat de scenariul de începere a școlii: "În principiu, au această libertate".

Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori, date esențiale pentru începerea noului an școlar. Școala va începe în scenariul hibrid în câteva orașe mari, printre care București, Iași, Brașov și Oradea, unde rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori. Scenariul hibrid înseamnă că jumătate dintre elevi merg două săptămâni la școală, iar cealaltă jumătate stau acasă și merg la școală în următoarele două săptămâni.