Mai mult de jumătate dintre părinți ar vrea revenirea fizică a copiilor la școală / Care ar fi cel mai puțin dorit scenariu - studiu al Ministerului Educației

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 31 august 2020, 13:43 Actualitate | Educatie


Clasa cu distantare intre elevi
Foto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images
Peste 55% dintre părinți ar vrea revenirea copiilor la cursurile față în față, iar cel de al treilea scenariu - cursuri exclusiv online - ar fi cel mai puțin dorit, conform unui studiu anunțat luni de Ministerul Educației.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului anul școlar:
 • Față-în-față: Reluarea cursurilor așa cum s-au desfășurat până la instituirea stării de urgență în România, în luna martie
 • Mixt: Alternarea cursurilor în unitățile de învățământ cu cele ținute online
 • La distanță: Desfășurarea cursurilor exclusiv online
Ministerul Educației a anunțat luni rezultatele unui studiu intitulat „Back to School Post-Covid” și realizat în rândul părinților copiilor din învățământul preuniversitar.
Concluziile studiului:
 • Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față, acordând cel mai crescut nivel de încredere acestui scenariu (4.6 puncte din 7)
 • Aproape o treime (31%) dintre părinți optează pentru cursurile mixte, acasă și la școală, cu un grad moderat de încredere (3.6 din 7)
 • Doar 14% dintre părinți optează pentru cursuri exclusiv la distanță, această variantă având cel mai scăzut scor de încredere (2.7 din 7)
Cursurile față în față sunt preferate, mai ales, în cazul preșcolarilor și elevilor de liceu. Chiar dacă se arată precauți în privința acestei opțiuni, părinții consideră că desfășurarea cursurilor față în față este relativ adecvată pentru copiii lor (4,6 puncte din 7) și o consideră cea mai adecvată, în comparație cu varianta mixtă sau cea la distanță, conform studiului citat.

Principala îngrijorare a părinților este legată de neatenția copiilor față de regulile de distanțare fizică și igienă (mai mult de 6 din 10 părinți), dar și de faptul că unii părinți și-ar putea trimite copiii la școală, chiar dacă prezintă simptome.

Pe locul al doilea în opțiunile părinților se află varianta mixtă, în care copiii alternează învățarea la distanță cu școala tradițională. Această variantă este preferată de aproape o treime (31%) dintre părinți, în special, pentru elevii din ciclurile gimnazial și liceal, precum și pentru cei care locuiesc în orașele mari și foarte mari ale țării.

Părinții consideră cursurile mixte mai puțin potrivite pentru copiii lor, comparativ cu cele față în față (3,6 puncte din 7). Doar 14% dintre părinți aderă la cea de-a treia variantă de desfășurare a cursurilor în noul an școlar, respectiv continuarea cursurilor exclusiv online, așa cum s-a întâmplat în timpul stării de urgență.

Conform opiniei părinților, această variantă este și cel mai puțin adecvată pentru copiii lor (2.7 puncte din 7). Părinții elevilor de gimnaziu și din clasele mai mici tind totuși să accepte mai ușor această formă de desfășurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu.

Reticența părinților a fost generată de lipsa socializării (65% dintre părinți), a timpului prelungit petrecut în fața calculatorului (58%). Aceasta este reflectată în dificultatea asimilării informațiilor predate în cadrul cursurilor la distanță (62%) ori de faptul că elevilor le lipsește concentrarea (54%), neavând un program clar și o anumită rutină de învățare (52%).

Specificații metodologice:

Studiul a fost realizat în perioada 26 iulie - 3 august 2020, de către MKOR Consulting în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, pe un eșantion de 1.067 de respondenți, reprezentativ pentru populația părinților care au cel puțin un copil înregistrat în sistemul educațional din România în anul școlar 2020-2021, după ciclul de învățământ al copilului, mediul de rezidență (rural - urban) și distribuție geografică (regiuni de dezvoltare).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2983 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  Mai mult de jumatate din parinti (Luni, 31 august 2020, 14:08)

  clint [utilizator]

  nu inteleg situatia cu care ne confruntam.

  Da, spre asta trebuie sa tindem, dar nu este cazul, ar trebui sa mai asteptam 1-2 luni. Masurile care trebuiau luate, dupa mine, ar fi:

  1. Amanarea anului scolar cu 2 sapt - 1 luna.
  2. Inceperea in format electronic, bazat pe predare online - ar necesita schimbarea programei.
  3. Sesiuni de evaluare, online sau cu nr. foarte redus de copii, 1 data sau de 2 ori pe semestru. Fiecare copil vine la scoala cam 1 saptamana / sesiune, eventual cu un test PCR facut in prealabil, i se corecteaza temele si este ascultat.

  Evident, atat programa cat si mindsetul copiilor si mai ale al profesorilor ar trebui schimbat, de la o comunicare sincrona ( fata in fata ) catre o comunicare asincrona ( gen email, primit tema, trimis rezultatul ), care este mult mai adaptata realitatii pe care o va experimenta in viata reala, cu cat va presta o munca mai calificata, cu atat comunicarea va fi mai asincrona.
  • -1 (3 voturi)    
   Cine suporta costurile testului saptamanal? (Luni, 31 august 2020, 15:06)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Eu nu am gasit test mai ieftin de 300 lei, daca ai 2 sau 3 copii inseamna aproape 1000 lei setul de teste. Asta este per semestru. O cheltuiala foarte mare pentru mai mult de jumatate din cei care "nu inteleg situatia cu care ne confruntam". Cei care nu isi permit test covid probabil nu au nici conditii pentru scoala online (tehnica de calcul, conexiune la internet de buna calitate, conditii de lucru acasa etc). Transformam educatia in ceva doar pentru cei favorizati de soarta, pentru clasa medie si de sus? Plus ca testul la inceputul saptamanii de venit la scoala e semi inutil - iti spune ca nu ai covid atunci, dar poti sa te fi infectat imediat dupa ce ai facut testul, ca doar nu iti dau rezultatele pe loc si imediat te si duci la scoala cu ele. Intr-o saptamana devii contagios si dai la toti.
   • -2 (2 voturi)    
    Testele, o data sau de doua ori pe semestru (Luni, 31 august 2020, 17:30)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

    evident decontate de stat, si presupunand o sincronizare intre scoli si clinicile care fac teste. De genul: scoala trimite din timp o lista cu programari la teste, ca atunci cand copilul vine la scoala, rezultatele sa fie "proaspete". Nu e ceva 100% sigur, dar se reduce riscul si mai mult.
    Deja Primaria s-a oferit sa faca testele gratuit pentru elevi si profesori.

    Problema e ca multi parinti nu au cu cine isi lasa copiii. Evident tot cei mai defavorizati, a caror profesie necesita prezenta fizica la locul de munca. Aici sunt de acord cu tine, ar trebui gasite niste solutii ca acei copii sa nu fie nici singuri, dar nici cate 30 in clasa.
  • +3 (5 voturi)    
   Corect (Luni, 31 august 2020, 15:10)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Plus că din cele 3 scenarii, primul, cel preferat de neînțeles de 55% dintre părinți, e unul cel puțin SF.
   Nu se mai poate reveni la școală așa cum o știam înainte de pandemie, cel puțin pînă când nu vor apărea cel puțin un vaccin și o schemă de tratament de succes pentru Covid.
   Așa și eu pot declara că prefer scenariul 1, dar nu’mi voi lăsa copiii să meargă la cursuri în școală.
   55% dintre părinți nu înțeleg că scenariul 1 e foar o himeră.
   • 0 (2 voturi)    
    multi dintre paritnti nu au cu cine sa isi (Luni, 31 august 2020, 17:24)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    lasa copilul acasa, iar bunicii nu mai sunt o solutie. Nu multi au privilegiul de a putea lucra de acasa in continuare. Trebuie sa ii intelegem si pe ei, practic nu prea au alternative si de aceea "nu vad" adevarata dimensiune a problemei.
 • +3 (5 voturi)    
  n-o sa tina mult experimentul (Luni, 31 august 2020, 14:33)

  jescu [utilizator]

  Pai 45% dintre parinti care nu vor sa mearga copii fizic la scoala e un procent mare. Nu e vorba de 90% care vor sa se mearga la scoala fizic. Si pe buna dreptate, daca un singur copil dintr-o scoala e bolnav o sa se infecteze multi alti copii(masca reduce putin, dar nu e protectie 100%). E suficient sa treaca odata pe holul scolii urmat de cateva sute de copii dupa cel infectat. Tinand cont ca majoritatea copilor sunt asimptomatici probabil o sa se prinda DSP-ul abia dupa ce copii o sa infecteze si multi alti contacti.
 • +4 (6 voturi)    
  Joaca de-a epidemia (Luni, 31 august 2020, 14:52)

  hobbes [utilizator]

  COVID fata-n fata cu mentalul colectiv autohton imi aminteste de o gluma:

  Lieutenant: If we do happen to step on a mine, Sir, what do we do?
  Captain: Normal procedure, Lieutenant, is to jump 200 feet in the air and scatter oneself over a wide area.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 31 august 2020, 16:04)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Si ce crezi ca fac medicii aia din scoli in fata (Luni, 31 august 2020, 17:37)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui

   COVID, altceva decat probabil sa se infecteze si ei, dat fiind ca majoritatea copiilor infectati vor fi asimptomatici ?

   Cum ar fi daca am incerca sa avem niste scoli hibride?

   Nici online, ca parintii nu au cu cine lasa copii, deci trebuie dusi undeva, dar nici 35 in clasa ?

   Cum ar fi daca ar sta cate 2-3 intr-o camera de hotel, in fiecare zi aceeasi, ca si asa turismul e cazut ?

   Sa aiba (cate) un laptop si o camera video iar profesorul ar fi in alta parte, iar ei ar sta doar cu niste "ingrijitori" ?

   Cum ar fi daca ar cobori pe rand la masa, tot asa, cate 2-3 ?
   • -1 (1 vot)    
    si de unde (Luni, 31 august 2020, 18:48)

    Fedora [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Si de unde iei atatea camere de hotel? Si cine sta cu ei? Ai cate un supraveghetor in fiecare camera de 2-3? Sau ii lasi singuri sa se joace pe acolo?
    • -1 (3 voturi)    
     Nu neaparat hotel propriu-zis, dar ceva de genul (Luni, 31 august 2020, 19:46)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui Fedora

     Containere, nu stiu.
 • +1 (1 vot)    
  Oameni foarte slabi la minister (Luni, 31 august 2020, 17:18)

  muvis [utilizator]

  Consultarea părinților privind participarea copiilor online sau fizic s-a făcut înainte de anunțul ministerului "sănătății" în care nu mai era indicată distanțarea elevilor. Consultarea a fost făcută după data de 3 august, când s-a transmis ordin de la minister către inspectorate. În cazul nostru s-a încheiat în 7 august, moment la care ministerul indica masca obligatorie și 1m distanță între ei. Văd că și în articol ministerul precizeaza o data anterioara pentru "studiu".
  Prin urmare, cei care au bifat prezența fizica, au făcut-o în condițiile de mai șus.

  Așa că, rușine ministrului pentru manipulare. Mai întrebați o dată, doamnă.

  PS: la ce va trebuie sondaje, daca obțineti oricum datele de la școli via inspectorate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by