Guvernul a aprobat în ședința de luni un proiect de OUG privind alocarea a 175 milioane de euro, din fonduri europene, pentru sprijinirea elevilor și profesorilor, în anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de coronavirus. Banii sunt pentru cumpărarea de tablete, pentru dezinfectanți și pentru containere sanitare care să fie folosite de școli cu toalete în curte.

Toaleta Școala de la Frumușina, jud IalomițaFoto: Hotnews

Mai exact, din cei 175 milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru 500 de mii de tablete, 50 de milioane pentru măști și dezinfectanți, 25 de milioane pentru containerele sanitare.

"Vorbim de un număr de 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor, din punct de vedere sanitar, ale elevilor", a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pot aplica autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile şcolare, individual sau în parteneriat, fiind permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziţii efectuate începând cu 1 august, a spus Dancă. Adică, vor fi făcute decontări inclusiv pentru tablete și materiale de protecție sanitară achiziționate deja.

Decontarea acestor cheltuieli se va face din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în limita valorii apelului de proiecte.

Decontarea echipamentelor de protecție medicală precum și a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene. Achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare, cu condiția contractării, în condițiile legii, a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării acestora, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului.

Unitățile școlare vor avea în responsabilitate utilizarea containerelor mobile sanitare și răspund de buna utilizare a acestora în bune condiții pe toată durata normată de utilizare.

Unitățile școlare vor lua toate măsurile legale necesare pentru utilizarea în condiții de siguranță pentru mediu, sănătate și integritate fizica a utilizatorilor.