Ce spune Monica Anisie despre declarația pe propria răspundere care trebuie semnată de părinți la revenirea copilului la școală

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 21 august 2020, 9:19 Actualitate | Educatie


Monica Anisie
Foto: edu.ro
Declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală ar trebui să includă și o sintagmă de tipul ”după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav, afirmă ministrul Educației, Monica Anisie. ”Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală", spune Anisie, precizând că în acest sens a primit mai multe "semnale" de la părinți îngrijorați.

Monica Anisie a fost întrebată, joi seară, la TVR, ce trebuie să facă părinţii care trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere, dar care se gândesc că se poate să nu îşi dea seama că este ceva în neregulă cu propriul copil, în cazul în care este asimptomatic.
 • ”Ştiu despre această îngrijorare a părinţilor, am primit şi noi la Ministerul Educaţiei numeroase semnale în acest sens, au sunat părinţi la minister şi au întrebat despre această declaraţie pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spaţiul şcolii elevii.
 • Această declaraţie pe care Ministerul Sănătăţii a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că şi părintele trebuie să îşi asume, alături de şcoală şi de autorităţile locale, această revenire la cursuri.
 • De fapt acea declaraţie conţine nişte informaţii care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere în vreun fel părintele dacă nu a cunoscut simptomele …. Acolo în paranteză Ministerul Sănătăţii a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a spus Anisie, potrivit News.ro.
Ea a menţionat că ar trebui introdusă în text o sintagmă de tipul ”după cum cunosc”.
 • ”Dar cred că acea declaraţie ar trebui să o completăm având în vedere că va fi supus părintele la o declaraţie pe propria răspundere şi acolo sunt şi articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă <<după cum cunosc>> sau ceva de genul acesta, care să asigure şi părintele că există posibilitatea să greşească. Nu putem să spunem că din start părintele este de rea credinţă şi aduce copilul bolnav la şcoală.
 • Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toţii, revenim în spaţiul şcolii, dar şi eu ca părinte trebuie să fiu responsabil şi să nu îmi aduc copilul la şcoală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez şi pe ceilalţi copii, îmi protejez propria familie şi propriul copil”, a afirmat Anisie.

Măsura este prevăzută în draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat de Ministerul Sănătăţii.

Ce cuprinde declarația pe propia răspundere care trebuie semnată de părinți, "cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii":
 • (În ultimele 14 zile) Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
 • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19.
 • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
 • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
Părinții trebuie să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul
 • nu a avut nicio problemă de sănătate
 • a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical.
Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în școală și va fi prezentata la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5627 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  uite delcaratia, nu e declaratia (Vineri, 21 august 2020, 9:27)

  mandalau [utilizator]

  Aceasta declaratie nu are sens, raspunderea trebuie luata de cei de sus, adica la minister!
  Aceasta raspundere nu trebuie lasata in grija parintilor/ directoril;or/inspectoratelor pentru ca o sa iasa o VARZA.


  Ce valoare are o declaratie care contine termeni:
  -dupa cum cunosc, mi se pare, s-ar putea, etc....?
  • +9 (15 voturi)    
   declaratia nu are sens juridic (Vineri, 21 august 2020, 11:26)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   atunci cand include sintagma <dupa cum cunosc>. Logic, ce sens are, cum dovedeste si ajuta la vreo clarificare sau tragere la raspundere...ca pana la urma asta e scopul unei declaratii pe proprie raspundere

   Astia fac orice, numai sa nu faca ce trebuie si ce e simplu pentru toti
   1. Scoala incepe in regim mixt la cerere.
   a) online, in care scoala semneaza contract cu parintii ca acestia din urma se asigura ca copilul are infrastructura necesara si ca urmareste lectiile online, parcurge materialele si efectueaza temele. Eventual scoala ofera online sau la sediu evaluari lunare, trimestiale, etc. Responsabilitatea cunostintelor acumulate sunt luate de parinte/copil, scoala doar asigura cadrul, ghidul si materialele
   b) scoala cu prezenta fizica, unde scoala se obliga sa ia toate masurile sanitare conform normativelor (inclusiv 15 elevi pe clasa), iar parintii iau la cunostinta ca exista riscul unei infectari comunitare si ca in caz de simptome izolare si restul, dar caz in care nu vor putea trage scoala la raspundere si participarea copilului la scoala fizic se face cu asumarea riscurilor

   Bah...deci simplu....tradus pentru "pepsiglass":
   Vrei sanatate -> inveti online, dar tu iti asumi ca inveti si cu ce cunostinte ajungi la final de an...Nu te plangi ca vai nu am luat bacul
   Vrei scoala ca inainte -> te duci la scoala, si daca iei ceva boala....cum zice initiatorul programului o Romanie Educata: GHINION! e pe barba ta!
   • +5 (5 voturi)    
    platiti degeaga (Vineri, 21 august 2020, 12:04)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Nu mai vor on line pentru ca toata lumea a vazut ca profesorii sunt incompetenti si ministerul e aerian.
   • +4 (6 voturi)    
    niste incompetenti (Vineri, 21 august 2020, 12:13)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Citat:

    "Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)."


    Acel "etc." E probabil mana aceluiasi "jurist" care a elaborat si monstruozitatea juridica numita "contract de scolarizare" - care contine ideea funambuleasca a "dreptului de a avea obligatii" :-)))
   • 0 (0 voturi)    
    Scopul declaratiei e de a responsabiliza parintii (Duminică, 23 august 2020, 7:16)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Je__

    Nu neaparat de a-i trage la raspundere ci de a-i determina sa urmareasca in permanenta factorii de risc specifici infectarii Covid.
 • +8 (10 voturi)    
  De ce acest circ (Vineri, 21 august 2020, 9:31)

  Vaka [utilizator]

  Cu hartii fara sens? Doar ca sa acopere incompetenta si impotenta sistemului (politic, de invataman, sanitar, etc).

  La fel ca sin lock-down. Stiu lume care avea la ea 5-6-7 declaratii ready made si care s-a plimbat prin toata tara dupa bunul plac. Politia a amendat doar niste babe amarate si cativa smecherasi. Cine a vrut sa umble a umblat nestingherit.
 • +9 (11 voturi)    
  Cu alte cuvinte, (Vineri, 21 august 2020, 9:32)

  Ulad [utilizator]

  in cazul in care copilul are o raceala sezoniera il tinem acasa pana cand ii trece, apoi il mai tinem acasa inca 15 zile, dupa care semnam declaratia si il lasam sa mearga la scoala.
  Acesti maestri in solutii optime care servesc astazi tara, prin voia electoratului, probabil n-o vor mai face pentru multa vreme. Exceptand cazul in care, printr-un miracol, nu se vor trezi azi sau maine, pana nu e prea tarziu.
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt maestri in a fugi de raspundere. (Vineri, 21 august 2020, 12:04)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ulad

   Doar asta fac de 30 de ani in educatie.
 • +8 (12 voturi)    
  eu zic sa nu o semneze nimeni (Vineri, 21 august 2020, 9:34)

  Mistrelutz [utilizator]

  sunt obligati sa primeasca copii la scoala,nu pot conditiona dreptul la educatie printr-o declaratie..insa nu stiu cati ii vor duce..si care ii vor duce ii vor duce cu retineri mari.
  • 0 (0 voturi)    
   Dreptul de merge nestingherit pe strada (Duminică, 23 august 2020, 7:19)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui Mistrelutz

   E suspendat atunci cand porti o boala deosebit de contagioasa si esti plasat in carantina.
 • +11 (11 voturi)    
  >>> (Vineri, 21 august 2020, 9:44)

  GemstonePig [utilizator]

  Juridic vorbind declaratia este nula. Intentia este de a speria parintii care isi aduc copii la scoala chiar daca sunt raciti le curg mucii etc pentru ca nu au cu cine sa-i lase acasa. Se intampla de la gradinita pana la clasa a 5-a.
 • +11 (13 voturi)    
  primul semn al semidoctului (Vineri, 21 august 2020, 9:46)

  cucuveauamov [utilizator]

  cand ar trebui sa spuna "nu stiu", iti raspunde solemn "nu cunosc"
 • +11 (13 voturi)    
  asadar (Vineri, 21 august 2020, 9:48)

  nikita11 [utilizator]

  inca o birocratie. La ce ajuta in realitate declaratiie astea? Nici macar declarata(adeverinta) medicala pentru intrare in comunitate nu inseamna nimic... asta cu parintii nici atat. Ce ne place sa dam declaratii(adica statului sa ia.
 • +10 (12 voturi)    
  O scaldam (Vineri, 21 august 2020, 9:52)

  CezarN [utilizator]

  daca acea declaratie nu are consecinte juridice, nu are nici un sens.
  noi o scaldam dupa stilul romanesc: ne facem ca facem.
  sa se ocupe scoala de supravegherea sanitara(teste covid prin sondaj, masurarea temperaturii la intrarea in scoala, eliminarea de la cursuri a elevilor care nu respecta distantarea sociala, etc) iar parintii sa-si dea in scris acordul.
 • +10 (10 voturi)    
  Eu nu cunosc: (Vineri, 21 august 2020, 10:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ce e aia boala „cu potential infectios”? Sa ne explice experta Anisei. Evident ca parintii vor cere sprijinul celor care ii pot apara de asemenea abuzuri si absurditati elaborate din mintea celor care plimba hartii prin minister (recte Avocatul Poporului). Luati masuri clare, angajati medici, elaborati proceduri clare, nu pasti raspunderea altora, ca de aia au fost platiti cu salarii nesimtite bugetarii miniserului, in veme ce milioane de salariati erau in somaj, iar scolile inchise.
 • +9 (11 voturi)    
  E o declaratie securista - tipic Mossad/KGB (Vineri, 21 august 2020, 10:17)

  Boham [utilizator]

  de fapt tu ca parinte declari asa: eu sunt responsabil pt moartea altor copii sau a apropiatilor acestora daca copilul meu ajunge la scoala bolnav

  dar parintii NU au cum sa stie daca propriii copii sunt bolnavi pt ca copvid NU ii afecteaza pe copii !!! copiii sunt asimptomatici, pt ei covid e ca o simpla raceala sau chiar mai putin
 • +8 (10 voturi)    
  moneda are 2 fete (Vineri, 21 august 2020, 11:38)

  vodatepes [utilizator]

  Deci parinti trebuie sa completeze o declaratie privind sanatatea copilului. OK Da madam ministra de ce nu da si ea o declaratie prin care isi asuma ca nici un copil sanatos nu se va imbolnavi la scoala,? Ca ministerul a luat toate masurile necesare sa nu existe focare in scolii? Guvernul a alocat bani pentru ecrane de pepsiglas, masti ....etc. Nu se poate da o asemenea declaratie? Daca cetateni trebuie de ce ministru nu?
  • 0 (4 voturi)    
   nu cred ca e nevoie de asa "ministru" (Vineri, 21 august 2020, 12:07)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   E foarte clar ca singurul lucru pe care il fac este sa fuga de raspundere.

   De 30 de ani fug de raspundere.

   ===

   Aveti idee de vreun profesor data afara pentru incompetenta?

   Ati vazut vreun raport al inspectoratelor cu privire la rezultatle controalelor in scoli?
 • +1 (3 voturi)    
  lansez o intrebare pt autoritati (Vineri, 21 august 2020, 11:58)

  uman [utilizator]

  Stie cineva / si-a pus cineva intrebarea: ce se intampla daca copiii vor combina gripa "clasica" sau raceala cu covid?
  Stie cineva daca asta nu va duce direct la complicatii?
  Scolile din Romania nu au cum sa fie pregatite in trei saptamani pt a preveni macar "in masura foarte mare" infectiile si epidemiile.
  Pt ca asta ar insemna ca ele sa fie dotate cu: triaj medical la intrare (cadru medical, termometru) - si nu sunt medici in majoritatea scolilor; ar insemna 15 elevi in clase, iar la noi sunt 30; ar insemna toalete suficiente pt nr de elevi - si la noi sunt doar cate 2 per etaj - baieti/fete; ar insemna separatoare la banci, chkar si pt cele cu 15 elevi - su nu exista plus ca nu va fi timp sa achizitioneze; nu este posibil ca elevii sa mearga pe rand la toaleta - ar insemna ca multi sa nu mai aiba cand sa ajunga etc.
  Nu cumva miza este cea electorala? Nu cumva dupa alegeri vor recunoaste autoritatile lu' peste ca nu e ok si ca exista risc de epidemie si cine stie ce adevaruri mai descopera atunci?
 • +5 (5 voturi)    
  nerealist (Vineri, 21 august 2020, 12:11)

  Dedalus [utilizator]

  O alta aiureala marca Anisie, sosita via Presedintele Romaniei, cel mai probabil.

  ===

  Sa enumeram doar cateva din problemele acestei declaratii:

  - nu pot ei medicii deosebi din privire gripa, infectia Covid si guturaiul- o vor face parintii?!

  - cand predai declaratia trebuie sa ti se semneze pe o copie - cum se va intampla asta cand nu poti intra in curtea scolii, iar copilul e prea mic pentru a o preda el?

  - declarartiile predate trebuie stranse, numarate, indosariate, verificate - cine face asa ceva?!

  ...si ma opresc aici, desi sunt inca nenumarate probleme.
 • 0 (2 voturi)    
  cerberul.. (Vineri, 21 august 2020, 12:13)

  AM1981 [utilizator]

  Se rezolva mult mai simplu daca ficare scoala era dotata la intrare cu cabinet si personal specializat. Nu intra profesor, director, maturator, portar sau elev fara ca sa fie vazut de cadrul medical. Si fiecare scoala sa aiba 1 asistent(a) la un numar de elevi sa nu se formeze cozi interminabile la intrare. Nici nu ar fi nevoie sa fie toti dupa aceea (vb. de cadre medicale) full time dupa, doar la intrarea, la inceprea cursurilor pe ziua respectiva. Apoi era destul 1-2 persoane pentru intarziati, alte evenimente. De cand s-a terminat anul scolar anterior si pana acum se puteau face angajari si alte aranjamente.. Asa o hartie fara valoare, menita sa sperie pe unul sau altul.

  Asa era si un semnal transmis tuturor ca in incinta scolii sunt doar persoane care nu prezinta semnele unei infectii si daca iti curge nasul, ai febra si/sau tusesti sa stai acasa.
 • +4 (4 voturi)    
  ce popor inapoiat !! (Vineri, 21 august 2020, 12:43)

  alfa1 [utilizator]

  declaratii birocratie si frica dar altfel se fura si au furat toata tara...
 • +4 (4 voturi)    
  Declaratie politicieni (Vineri, 21 august 2020, 12:48)

  SG68 [utilizator]

  Un nebun arunca o piatra si 10 destepti se chinuie sa o scoata. Daca tot ne-au bagat in sedinta (pe parinti) as dori sa-i bag si eu in sedinta de politicieni. Toti politicieni sau alte personaje (popi, ....) care doresc sa se plimbe prin scoli cu ocazia deschiderii anului scolar sa prezinte o declaratie pe propie raspundere cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii":, precum si un test Covid facut cu cel mult 24 de ore inainte de a participa la festivitatea de deschidere. Ce ziceti? Isi asuma raspunderea sau tot noi parintii trebuie sa semnam o declaratie ca suntem de acord ca politicienii sa participe la deschiderea scolilor? Pe propie raspundere .........
 • +1 (1 vot)    
  triajul medical in scoli/gradinite ..... (Vineri, 21 august 2020, 16:10)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Cum se va face? Ce anume va face acea persoana?
  Ce pregatire medicala va avea responsabilul?
  Luam portarii de la Kaufland?

  Va dau un scenariu, se vor uita in gatul copilului?
  folosind niste manusi. Nu vor schimba manusile si vor
  atinge fetzele copiilor. Daca vine unu bolnav, acea
  manusa va fi infectata cu potential de a da mai departe.
  Ca sa nu mai vorbesc daca le va baga si o spatula pe gat.

  Intrebarea ramana: CE SE INTAMPLA LA TRIAJ?
  Sau e doar un cuvant pus acolo ca da bine!!!!?
 • +3 (3 voturi)    
  Uite ca declaratia are sens! (Vineri, 21 august 2020, 20:39)

  Claudiu. [utilizator]

  Semnand declaratia perintele consimte sa-si trimita copilul la scoala. Daca se imbolnaveste de Covid -19 la scoala, parintele nu poate da statul roman in judecata. Pentru ca a consimtit pe propria raspundere.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by