Guvernul are pe ordinea de zi a ședintei de miercuri un proiect de OUG privind alocarea de fonduri europene pentru sprijinirea elevilor și profesorilor, în anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de coronavirus. Mai exact, deși mai sunt nici patru săptămâni până la începerea școlii, abia acum este creat cadrul legislativ necesar finațării achiziției de echipamente pentru desfășurarea cursurilor online, de dezinfectanți și de containere mobile sanitare. Ar urma să fie achiziționate tablete pentru 400.000 elevi.

TableteFoto: msit asia

UPDATE Vicepremierul Raluca Turcan a spus la începutul ședinței că vor fi achiziționate 500.000 tablete.

Suma alocată este de 175 de milioane de euro: 100 de milioane de euro pentru 500 de mii de tablete, 50 de milioane pentru echipamentele de protecţie sanitară şi 25 de milioane pentru containerele sanitare şi de suport educaţional.

Vor fi achiziționate prin fonduri europene tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu online pentru 400.000 elevi.

De asemenea, vor fi achiziționate echipamente de protecție medicală de tip dezinfectanți și containere mobile sanitare în cadrul unităților școlare.

Astfel, Guvernul propune achiziționarea de echipamente de protecție medicală de tip dezinfectanți și containere mobile sanitare din cadrul unităților școlare, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, în limita valorii apelului de proiecte.

Decontarea echipamentelor de protecție medicală precum și a containerelor mobile sanitare se va face cu respectarea Regulamentelor Comisiei Europene. Achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă și canalizare, cu condiția contractării, în condițiile legii, a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării acestora, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului.

Unitățile școlare vor avea în responsabilitate utilizarea containerelor mobile sanitare și răspund de buna utilizare a acestora în bune condiții pe toată durata normată de utilizare.

Unitățile școlare vor lua toate măsurile legale necesare pentru utilizarea în condiții de siguranță pentru mediu, sănătate și integritate fizica a utilizatorilor.