Academia Română critică proiectele de plan-cadru pentru gimnaziu: Diminuarea numărului de ore de ştiinţe compromite „competitivitatea înaltă”

de D.D.     HotNews.ro
Luni, 10 august 2020, 13:38 Actualitate | Educatie


Adunarea Generala, Academia Romana, la 152 de ani de la infiintare
Foto: Agerpres
Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de ştiinţe, inclusă în cele patru variante ale planului cadru pentru învăţământul gimnazial redactate de specialişti din Ministerul Educaţiei, compromite "competitivitatea înaltă", într-un context global în care domeniile ştiinţelor de vârf constituie motorul economiei mondiale.

"Academia Română a luat act de recenta publicare a celor patru variante ale planului cadru pentru învăţământul gimnazial din România redactate de grupurile de lucru ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Constatăm cu surprindere şi cu îngrijorare că toate cele patru variante prevăd înjumătăţirea numărului de ore (de la două la una pe săptămână) pentru limbile moderne, pentru istorie, fizică, chimie şi biologie, precum şi eliminarea completă a limbii latine şi a orelor de dirigenţie ("dezvoltare personală"). Orele de educaţie muzicală, educaţie plastică şi religie rămân şi ele cu un statut incert, mai degrabă tolerate în noile programe decât aşezate la locul care li se cuvine", se arată într-un punct de vedere al Academiei pe această temă.

În document, semnat de Biroul Prezidiului acestui for, se reaminteşte că în februarie 2016, Academia Română şi 500 de membri ai comunităţii academice au făcut apel la Ministerul Educaţiei să nu elimine limba latină şi să nu reducă numărul de ore de istorie şi limba română din planurile cadru ale învăţământului gimnazial şi au găsit atunci la Ministerul Educaţiei "parteneri de dialog real, deschişi argumentelor".

"Venim, aşadar, şi acum să reamintim că reducerea numărului de ore de istorie şi geografie şi eliminarea limbii latine vor atenta grav la consolidarea în rândul elevilor a sentimentului identitar şi a stimei de sine ca români şi europeni. Fără conştiinţa rădăcinilor, a istoriei şi a trunchiului lingvistic şi civilizaţional latin comun împărtăşite de români cu celelalte naţiuni europene, poporul nostru va fi lipsit nu doar de reperele care îi asigură stabilitatea naţională, ci şi de elementele care îi facilitează aderarea la Uniunea Europeană ca spaţiu cultural şi de civilizaţie. Cultura generală, aceea pe care şcoala are menirea să o formeze, nu este altceva decât cultura comună, împărtăşită de toţi membrii unei anumite societăţi, iar societatea românească are în comun cu multe alte societăţi europene tocmai această întemeiere latină - istorică, civilizaţională - a identităţii noastre", arată Academia.

Potrivit documentului, ciclul gimnazial este cea mai importantă etapă a consolidării acestei culturi generale, este etapa situată între primii paşi ai alfabetizării şi deprinderii operaţiunilor elementare în primii ani de şcoală şi specializarea începută odată cu intrarea în liceu, (...) chiar şi din acest punct de vedere, al culturii generale, al culturii împărtăşite de toţi, al culturii liant societal, fiind "greu de înţeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie şi biologie în gimnaziu".

"În plus, reducerea numărului de ore în cazul ştiinţelor este şi mai paradoxală dacă luăm în considerare faptul că Legea educaţiei naţionale (Nr. 1 din 5 ianuarie 2011) prevede că misiunea asumată de sistemul de învăţământ românesc este de "formare, prin educaţie, a infrastructurii mentale a societăţii româneşti, în acord cu noile cerinţe, derivate din statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi din funcţionarea în contextul globalizării, şi de generare sustenabilă a unei resurse umane naţionale înalt competitive" (Art. 2, paragraf 2)", precizează Academia Română.

Având în vedere această obligaţie de a "genera" "resurse umane naţionale înalt competitive", Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de ştiinţe compromite "competitivitatea înaltă", într-un context global în care domeniile ştiinţelor de vârf, bazate pe fizică, chimie şi biologie, constituie motorul economiei mondiale.

În acelaşi timp, Academia atrage atenţia că "eliminarea sau diminuarea numărului de ore la disciplinele umaniste compromite caracterul 'naţional' al 'resursei umane'", cu alte cuvinte, "operând în planurile-cadru strâmte ale noii pedagogii, şcoala va produce în mod evident mai puţini români competenţi".

"Convinşi fiind că acesta nu poate fi scopul politicilor educaţionale ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, facem apel către conducerea Ministerului să orienteze echipele de lucru spre găsirea altor soluţii, care să nu afecteze formarea culturală, morală şi profesională a tinerilor români", se mai arată în document.

Sursa: AGERPRES


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3231 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  si ce sa se reduca, daca astea nu? (Luni, 10 august 2020, 13:55)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  matematica? lb romana? dupa ce ca si asa avem procente uriase (cf testelor PISA, de min 40 %) din tineri analfabeti sau analfabeti functionali, reducerea acestora ar implica amplificarea gravitatii situatiei. Vrem sa "stie" geografie, cultura, istorie, etc, dar ei nu stiu sa citeasca sau sa inteleaga un text, nu au competente si capacitati minime de critica, de logica deductiva...?!
 • -3 (13 voturi)    
  educatia muzicala si plastica (Luni, 10 august 2020, 13:55)

  Mistrelutz [utilizator]

  ar trebui sa devina cel putin optionale. sunt discipline pentru care ai nevoie de anumite ''talente'' ,care se fac din pasiune,de catre cei interesati. NU e normal ca muzica sau desenul sa contribuie ca si celelalte discipline la media totala.
 • -6 (18 voturi)    
  Canada lui Trudeau si Romania lui Barna si Cosette (Luni, 10 august 2020, 14:09)

  cenzuratul [utilizator]

  Astia de la Academie vorbesc despre identitate nationala dar ei nu stiu de marea ambitie a celor de la USR ca sa faca din Romania, precum vrea si Trudeau cu Canada, un stat post-national, fara identitate nationala, cu oameni diversi, pentru ca, ce om cool nu stie, diversitatea e puterea noastra?
  Singura necunoscuta e ordinea cronologica in care numarul indigenilor romani va fi depasit de cel al rromilor si al subsaharienilor - copii de suflet al celor fara de copii (Barna, Ciolos, Cosette, Macron).
  • +7 (13 voturi)    
   De unde stiti ca asta vrea sa faca USR? (Luni, 10 august 2020, 16:12)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   ???
 • +10 (14 voturi)    
  ... (Luni, 10 august 2020, 14:09)

  tirolez [utilizator]

  Ma bucur ca a zis cineva, fie si dupa mai bine de o saptamana.
  Toate lucrurile care valoreaza ceva se obtin greu.
  Daca intrebi copiii, normal ca ei nu vor nici sa invete chimie, nici matematica, ei vor sa fie influenceri pe tiktok.
  De-a lungul timpului s-a vazut ca nu suntem mai prosti ca alte natii. Ce vrem, sa pregatim bodyguarzi, culegatori si altele sau sa contam la alt nivel in lumea asta.
  • +2 (6 voturi)    
   Programa scolara (Luni, 10 august 2020, 18:58)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Depinde cine e la conducere. Pentru PSD si acolitii, o natiune majoritar formata din trogloditi buni la bataie (aparare capi mafioti) e preferabila unei natiuni formata majoritar din oameni care gandesc cu capul lor si vor instaurarea meritocratiei in Romania.
 • +11 (15 voturi)    
  ce atat stiinta? (Luni, 10 august 2020, 14:16)

  thebblack [utilizator]

  le impuiati capul copiilor cu toate prostiile, fizica, chimie, biologie, ii innebuniti de cap.

  ia, scurt, 1 ora pe zi religie si o ora pe zi rromales, sa fie de suflet, si am rezolvat programa, restul sport (fotbal) si la joaca... viitorul suna bine.
  • -1 (5 voturi)    
   Corect (Marţi, 11 august 2020, 0:27)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   Si neaparat exclusiv "scoala" online, ca dracii astia mici sunt raspandaci de Covid, ori se stie ca noi nu avem decat un singur scop, rezbelul anti-Covid, acum si pururea, amin.
   Mai da-o dreak de scoala, e un moft (asa mi-a zis mie unul care parea tare destept, pe alt forum - arta, cultura, sportul, toate-s mofturi, doar Covidul conteaza).
   Am zis bine?
 • 0 (12 voturi)    
  recomandari concrete?? (Luni, 10 august 2020, 14:25)

  Negreanu David [anonim]

  Un lucru este cert: programa scolara este supra-incarcata. Ar trebui sa slabeasca cu minim o treime.
  De la Academie sunt de asteptat remomandati concrete, precise, nu indicatii cvasi-inutile" să orienteze echipele de lucru spre găsirea altor soluţii". Sunt oamenii de top ai tarii, nu birocrati mediocrii!!
  Mai retezam din matematica, mai potrivim la fizica, mai slabim la chimie, mai subtiem la biologie. La "Romana" mai taiem din comentariile alea inutile, si-i invatam pe copii sa vorbeasca/sa se exprime, sa elaboreze si sa tina o prezentare. Istoria si geografia sunt necesare - le mai modernizam putin; de muzica avem nevoie, si de sport...poate introducem si putina gimnastica de inviorare inainte de inceperea zilei? Nu uitam de IT, si de o educatie sanitara minima (inclusiv edicatie sexuala). SI stam si cu un ochi la altii: Germania, Olanda, nordicii, Elvetia, UK - sa vedem si ce se face bun pe acolo.
  • -3 (5 voturi)    
   programa scolara (Luni, 10 august 2020, 19:03)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui Negreanu David

   Negreanu David. Nu e bine samentionezi ''taierile'' ci ajustarile materiilor astfel incat sa nu contina prioritar notiuni de memorat ci de solicitare a gandirii proprii.
   Cand spui ''taieri'' conservatorii se zgribulesc: uita-te la reactii, multe negative pentru ca nu au inteles sensul demersului.
  • +1 (3 voturi)    
   Ar face recomandări,dacă ar ști. (Marţi, 11 august 2020, 8:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Negreanu David

   Cei de la Academie critică pentru-că așa au primit ordin.Oricum critica lor nu poate fi numită academică.Se potrivește bine cu discursul pe această temă al PSD și știm cât//bine//au făcut aceștia învățământului românesc.
 • -2 (10 voturi)    
  punct de vedere just al Academiei (Luni, 10 august 2020, 14:30)

  cet [utilizator]

  Corect intocmit documentul Academiei, cu observatii juste si la obiect - totul e ca acei specialisti ai Ministerului Educatiei sa si tina cont de ele...
 • +5 (13 voturi)    
  Simplificati programa (Luni, 10 august 2020, 15:11)

  xolv [utilizator]

  apasatorii de ecrane n-au nevoie de toate disciplinele astea, date-le ceva usor, de vara, pe tableta.
 • +7 (15 voturi)    
  Academia din filme... (Luni, 10 august 2020, 15:34)

  Luk [utilizator]

  Nici o scoala de la noi, la niciun nivel, nu e "competitiva". PISA a aratat ca la stiinte stam cel mai prost.
  Nu stiu despre ce "competitivitate inalta" vorbeste Academia, astia sunt din alt film.
  • +2 (4 voturi)    
   programa scolara (Luni, 10 august 2020, 19:10)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Pai tocmai despre asta e vorba: neaparat trebuie facut ceva pentru a nu pierde majoritar cel putin o generatie. Nu e chiar asa de greu sa concepi programe care sa duca la absolventi competitivi pe piata muncii.
   Ceva s-a inceput cu reinfiintarea invatamantului profesional, firme mari participa -si financiar-la atragerea de tineri. Mai trebuie si minti deschise in Minister si Inspectorate, sa se uite macar in Europa, sunt sisteme de invatamant performante.
   De la Academia Romana mai mult decat recomandari n-are rost sa asteptam. Inca o institutie care va trebui reformata. De fapt, toate institutiile statului. Candva, cand se va putea. In secolul acesta sau in viitorul.
   • +3 (3 voturi)    
    Adevarat (Luni, 10 august 2020, 20:13)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui truiad

    Vad ca impartasim cam acelasi optimism.
    Cam toate institutiile ar trebuie sa fie reformate, pe rand, asa este.
    Doar ca n-are cine sa propuna si nici cine sa puna in aplicare o reforma atata vreme cat un om din doi nu pricepe ce citeste.
    Sa le facem doar "ca sa fie acolo" e o prostie, dar noi suntem specialisti in forme fara fond.
    Cred ca o cale ar fi selectia cu adevarat riguroasa in orice post al administratiei centrale si extrem de dura de la un anume palier ierahic in sus. Ne trebuie ceva simplu, asa cum a fost ideea camerelor la examenele nationale dublata de externalizarea comisiilor care decid subiectele. Noi am rezolvat problema camerelor de supraveghere reducand subiectelor, dar asta se poate schimba.
    Fara selectie nu ai conducere buna. Fara o conducere buna incepi sa te imputi.
    Cam asta e situatia azi: ne imputim pe zi ce trece.
    • 0 (0 voturi)    
     reforma institutiilor (Marţi, 11 august 2020, 16:56)

     truiad [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Reformele nu se fac de catre analfabetii functional ci de catre elite-cele politice, pe baza consultarii oamenilor de cultura (reali) din toate domeniile.
     Deci, cand vom avea aceasta simbioza, reforma institutiilor se va rezolva favorabil. Candva.
   • +3 (3 voturi)    
    Când vor face lumină în Academie? (Marţi, 11 august 2020, 8:47)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui truiad

    Pe întuneric,domnii academicieni cred că nu vedem infracțiunile făcute.Nu discută,nu le combat,nu reformează instituția.O fi normal să avem jdeacademii cu tot felul de politicieni,mai ales PSD,numiți academicieni.Academicienii nu ajung academicieni în urma unui lung proces de învățare,cercetare și practică,practic o viață?Așa cum este acum,ne facem câte o asociație și o denumim academie.Primim bani de la buget și nimeni nu ne certifică competențele și când cineva vrea să criticăm,criticăm.Nu dăm soluții,că nu-i de demnitatea unui academician să-și asume o răspundere.
 • +3 (3 voturi)    
  site cineva (Luni, 10 august 2020, 23:56)

  nash pandelica [utilizator]

  ce sunt aia, specialistii din ministerul invatamantului ?
  • +5 (5 voturi)    
   Știu eu una. (Marţi, 11 august 2020, 8:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Nevasta lui Stănescu de la PSD,fostă profesoară într-un sat din Olt.Și mai știu una,dar nu mai știu cum o cheamă-fiica unei foste deputate pe filiera Voiculescu,care nu a lucrat în învățământ și nu se știe ce studii are.Poate mai știu și alții și facem un palmares al capacităților funcționarilor din Ministerul Educației,înfipți acolo de PSD și imposibil de clintit.Ministrul Anisie și-ar face un bine publicând o listă a acestora.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by