​Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți că lumea ce confruntă cu o ”catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și a spus că aducerea elevilor înapoi, în siguranță, în sălile de clasă trebuie să fie o ”prioritate de top”, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gutteres a declarat că la mijlocul lunii iulie școlile erau închise în aproximativ 160 de țări, afectând peste un miliard de elevi și studenți, în timp ce 40 de milioane de copii au pierdut din cauza închiderii grădinițelor.

Cifrele se adaugă la cei peste 250 de milioane de copii deja în afara școlarizării dinainte de pandemie și trebuie să ținem cont și de faptul că doar un sfert din copiii din țările dezvoltate ies din ciclul gimnazial cu aptitudini de bază.

”Acum ne confruntăm cu o catastrofă generațională în care se irosește potențial uman incalculabil, se subminează decenii de progrese și se exacerbează inegalități deja înrădăcinate”, a spus Guterres la lansarea campaniei ”Salvați viitorul nostru”.

”Odată ce transmiterea comunitară a Covid-19 va fi sub control, readucerea elevilor și studenților înapoi în școli și unități de învățământ în cele mai bune condiții de siguranță posibile trebuie să fie o prioritate de top. Consultarea părinților, profesorilor și tinerilor este esențială”, a adăugat secretarul general al ONU.