Reluarea cursurilor în mod clasic, un "scenariu hibrid", care ar însemna ca o parte a elevilor sau studenților să meargă la școală, iar ceilalți să facă ore online, și cursuri exclusiv online sunt cele trei scenarii ale autorităților pentru noul an școlar, în contextul pandemiei de COVID-19. Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că aceste scenarii "sunt în lucru" și că nu știe exact când anume va putea fi luată o decizie, dar că ar trebui să fie "cât mai repede", pentru ca autoritățile locale să aibă timp să se pregătească.

Monica AnisieFoto: edu.ro

Ministrul Educației a spus marți, într-un interviu pentru Digi 24, că chiar astăzi a avut o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, ai elevilor, studenţilor şi ai părinţilor.

Ea a vorbit despre cele trei scenarii care există pentru noul an școlar, în contextul pandemiei:

  • "Într-adevăr, avem în vedere să reluăm cursurile în mod clasic, aşa cum am făcut şi până acum, însă cu respectarea strictă a unor măsuri igienico-sanitare impuse de Ministerul Sănătăţii.
  • Există un alt scenariu hibrid, îi spunem noi, atunci când unii elevi sau studenţi vor fi în sala de clasă şi ceilalţi vor urmări cursurile de acasă, urmând ca aceştia să facă o rotaţie în săptămâna sau săptămânile următoare, depinde de ceea ce Ministerul Sănătăţii ne va spune în sensul acesta.
  • În ultimul scenariu am prevăzut situaţia în care să învăţăm online, în continuare cursurile să fie desfăşurate de acasă. Asta numai şi numai dacă situaţia epidemiologică o va impune”.

Monica Anisie a afirmat că Minsterul Sănătății a transmis deja un "ghid sanitar" pentru situația întoarcerii copiilor la școală, însă nu este luată încă o decizie.

Anisie nu știe când ar putea exista o decizie legată de modul în care va începe școala, dar spune că ar trebui cât mai repede, pentru a se putea pregăti și autoritățile locale: "Ministerul Sănătăţii a transmis către Ministerul Educaţiei un ghid, un protocol sanitar i-aş spune, şi acum suntem în lucru, în aşa fel încât să definitivăm din punct de vedere educaţional, dar şi sanitar, aceste măsuri pentru începerea anului şcolar şi universitar 2020-2021. Nu ştim exact când anume putem să ne pronunţăm asupra acestor scenarii. Ele sunt în lucru, dar cred că trebuie să facem acest lucru cât mai repede pentru a se pregăti şi autorităţile publice locale de a lua măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor".