O decizie privind redeschiderea unităților de învățământ din septembrie, odată cu noul an școlar, va fi luată la sfârșitul lunii august, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El spune că scenariile autorităților sunt "de la cele mai sumbre, până la cele adaptate".

HotNews.roFoto: Hotnews

Nelu Tătaru a declarat, la Digi 24, că în gestionarea pandemiei în perioada verii se va face prin evaluări pentru fiecare etapă, iar în funcție de rezultatele acestora, autoritățile vor ști ce măsuri trebuie să ia în septembrie, atunci când va începe noul an școlar.

Ministrul Sănătății a spus că deciziile cu privire la redeschiderea școlilor vor fi luate spre sfârșitul verii. El a precizat că există un grup de lucru la Ministerul Educaţiei, sub conducerea vicepremierului Raluca Turcan, care va pregăti măsuri pentru gestionarea începutului anului şcolar.

"Eu am spus încă de la început: ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, iar în apropierea lunii septembrie vom vedea și cum prognozăm o următoare perioadă, inclusiv începutul anului şcolar. De o săptămână și jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan, este o comisie mixtă cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educaţiei, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar. Avem scenarii de la cele mai sumbre, până la cele adaptate”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat care ar fi recomandarea sa în acest moment, Nelu Tătaru a spus că sfatul lui ar fi unul precaut.

"În acest moment, pentru toată lumea, înseamnă să ne revenim, să respectăm... Nu mă gândesc (la începerea școlilor - n.r.), noi adaptăm evoluția. La apropierea începutului anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, o să spunem ce putem să facem în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim acest moment, cu tot ce înseamnă măsuri. Sfatul ar fi cel precaut. Noi acum avem de gestionat o a doua cocoașă a acestui prim moment pandemic. Ne-am bucurat un pic cam devreme, am trecut-o în alt registru un pic cam devreme”, a explicat Nelu Tătaru.

El a avertizat că în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor comunitare de COVID-19, ar putea fi amânate alte măsuri de relaxare așteptate, cum ar fi redeschiderea restaurantelor, a piscinelor, a teatrelor, cinematografelor, stadioanelor pentru public.