​Fostul ministrul al Educației, Daniel Funeriu, susține într-o postare pe Facebook, că datele de la evaluarea națională demonstrează că „suntem în mijlocul unui cataclism educațional”. „L-am prevăzut din 2014, când spuneam că suntem în punctul unei rupturi ireversibile. Mulțumiți-i lui Ponta”, comentează el.

Daniel FuneriuFoto: Daniel Funeriu - Facebook

Daniel Funeriu consideră că „soluțiile sunt, din păcate, unice”, menționând între ele sancționarea, chiar cu închisoare în cazurile grave, a părinților care „își deșcolarizează copiii” sau trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial și prelungirea anului școlar cu o lună.

Soluțiile menționate de Funeriu:

  • „ultracentralizarea cu ultraduritate a controalelor și inspecțiilor pentru a asigura disciplina profesorilor, directorilor și părinților
  • obligativitatea profesorilor ”buni” să formeze profesori din rural
  • acționat necruțător cu părinții care își deșcolarizează copiii (aș face ca în Germania, pedeapsă inclusiv cu închisoarea pentru cazurile grave (nu-mi veniți cu ”oooh, dar asta e cultura unora”)). Trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial și prelungirea anului școlar cu o lună. Nu mai vreau să văd prima și ultima săptămână pierdute cu bla-blauri.
  • sancționarea foarte dură a primarilor care nu asigură un minim din punct de vedere al infrastructurii în rural. Nu mai cred în măsuri ”sociale” pentru ”defavorizați”. E momentul să tragem linie și să constatăm eșecul acestor măsuri. Aș menține doar acordarea de hrană și rechizite”.