Elevii Colegiului Național ”David Prodan” din Cugir (Alba) care au participat la Bacalaureat au dat examenul la Geografie de două ori. Aceasta, după ce inițial ei au primit din partea comisiei de examen și au rezolvat subiectele de anul trecut, scrie Alba 24.

Colegiul National David Prodan din CugirFoto: Alba 24

Dan Cherecheș, șeful comisiei de examen la nivel județean, a explicat pentru Alba24 cum s-a ajuns la o asemenea situație și din ce motiv elevii au fost nevoiți să dea de două ori o probă de Bacalaureat.

Potrivit acestuia, comisia a început să printeze în ordine alfabetică subiectele care au fost extrase la proba la alegere a profilului. Când au ajuns la subiectele la Geografie, acestea nu au putut fi printate și comisia a trecut mai departe. După ce a terminat de tipărit toate subiectele, comisia a revenit la subiectele la Geografie și într-un final le-au scos la imprimantă. Numai că nu și-au dat seama că era vorba despre subiectele din 2019.

Dan Cherecheș a menționat că cei patru membri din comisie ar fi verificat lizibilitatea subiectelor, dar niciunul nu a verificat și data.

Subiectele au fost duse în sălile de examen și predate elevilor. Aceștia au început să le rezolve, dar după un timp comisia de examen și-a dat seama că sunt greșite, însă era prea târziu.

Elevii au fost duși apoi într-o altă sală de clasă, unde au primit, apă, mâncare și cafea, astfel încât să poată să reia examenul, de această dată cu subiectele de anul acesta.

La ora 14.00, potrivit metodologiei, elevii au dat din nou examenul, dar de data aceasta cu subiectele de rezervă.

Conform sursei citate, cei patru membri ai comisiei care au încurcat subiectele au fost sancționați disciplinar și, timp de 3 ani, nu vor mai avea voie să facă parte din nicio comisie de examen.