46,30% dintre elevii de la sate care au susținut Evaluarea Națională au luat note cuprinse între 1 şi 4,99 la Matematică, în timp ce în urban procentul a fost de aproape 20%. Mai mult, elevii din rural care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Naţională sunt de peste două ori mai mulţi decât cei din urban. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenția că aceste rezultate ar trebui să fie îngrijorătoare pentru Ministerul Educaţiei.
Conform Consiliului Naţional al Elevilor, care citează datele publicate de Ministerul Educaţiei, 46,30% dintre elevii din mediul rural au luat note cuprinse între 1 şi 4,99 la Matematică, în timp ce în mediul urban procentul a fost de 19,61%.
Totodată, elevii din mediul rural care au obţinut medii cuprinse între 1 şi 4,99 la Evaluarea Naţională sunt de peste două ori mai mulţi decât cei din urban: rural - 38,03%; urban - 15,08%.
Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra acestor date: în perioada în care cursurile fizice au fost suspendate, făcându-se tranziţia la online, mulţi elevi din mediul rural nu au avut acces la aceste cursuri, fiind privaţi, în mod direct, de dreptul lor la educaţie şi şanse egale.
"Aceste discrepanţe nu pot fi trecute cu vederea, întrucât ele reliefează diferenţa calitativă dintre învăţământul din mediul rural şi cel urban. Datele evidenţiate trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi, totodată, o nevoie de accelerare a unor măsuri prin care toţi elevii vor putea ajunge la şcoală şi vor putea să recupereze conţinuturile pierdute", afirmă reprezentanții Consiliului Național al Elevilor într-un comunicat de presă transmis marți.
Ei spun însă că suspendarea cursurilor nu reprezintă factorul determinant al acestor discrepanţe, ci doar un aspect care a adâncit aceste diferenţe. "Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care aceşti factori nu trebuie trecuţi cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să îşi asume eşecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educaţie şi să conceapă măsuri concrete şi sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educaţional al acestuia".
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup, afirmă că rata de promovare a examenului de Evaluare Naţională - 76,10% - este înşelătoare şi nu trebuie folosită politic.
"Cifrele nu reflectă, în acest caz, realitatea din sistemul educaţional, un sistem în care inechitatea guvernează. O altă întrebare a cărui răspuns întârzie să apară este: ce facem cu elevii care au abandonat şcoala, cei care au refuzat să urmeze un liceu? La această întrebare aşteptăm un răspuns ferm din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Un răspuns care să nu vină sub forma unei promisiuni, ci sub forma unor politici coerente şi asumate", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
CITEȘTE ȘI: Rezultate Evaluare Națională 2020: 76% dintre elevi au medii mai mari sau egale cu 5 / Câte medii de 10 au fost
avem profesori de matematica pt ca exista facultati de matematica si din cauza asta facem matematica la un nivel prea ridicat pt ca aia sa aiba un loc de munca
dar pt un elev 80% din matematica facuta in scoala nu il va ajuta vreodata in viata.
ca materia e stufoasa si predarea e gaunoasa... e alta problema
Am discutat cu el si i-am explicat cam ce si unde se aplica matematica asta superioara si mi s-a parut ca a inceput sa ii placa, intelege ce ii explic, cel putin asa mi-a spus mama sa - deci explicatia ar trebui sa insoteasca predarea...
Testati daca unii stiu ceea ce este un triunghi sau un dreptunghi care este aria pentru fiecare - nu mai zic de cerc - si daca pot sa defineasca niste obiecte in spatiu si sa le spuna denumirea si formula ptr. Aria laterala...
Nu stiu sa citeasca un text de problema si sa il transforme in ecuatii - nu stiu sa citeasca o cerinta pentru un subiect si sa raspunda la aceasta punctual - despre ce vorbim???
O sa vedem si rezultatele de la bac.
Acolo dezastrul este si mai mare...
Nu sunt toti la fel dar unii...
Si nu este pentru ca nu ii ajuta capul - este doar o lene majora!!!!!
se trece prin materie in viteza si majoritatea copiilor nu inteleg ce invata, de ce invata ce invata si in final se tarasc prin scoala cu gandul sa ia un 5 din mila
(si 5-ul ala se da nu din mila ci pt ca au nevoie de elevi si ceilalti profesori, invatamanukl e pt profesori, nu pt elevi)
Cine o să facă blocurile și autostrăzile? Cine o să facă softurile și computerele?
Majoritatea copiilor ar trebui să-și dorească să devină ingineri.
In rest programarea nu are nicio treaba cu matematica. Asa cum poti invata fizica fara sa stii chimie, la fel poti invata si informatica fara sa stii matematica. Am facut matematica si in facultate, as putea zice total degeaba. Analiza, statistica...la fel de bine puteau sa bage geografie sau istorie. Singurele care sunt chiar utile sunt logica matematica si criptografia (din pacate criptografia era materie optionala, culmea).
Capacitatea mentala de a lucra cu numere cred ca este importanta - sper sa nu gresesc. Sigur ca mai sunt multe altele, dar a stii sa aduni, inmulti si imparti cu capul tau cred ca este important.
Cum tot la fel de important este sa citesti un text si sa il intelegi. Imi aduc aminte cum am invatat sa ciesci si cum am reusit intai si stiu toate literele, apoit sa pun silabele impreuna si la final un cuvant. Apoi sa prind sensul dintr-o proprozitie simpla. Sunt etape, le luam gradual, dar trebuie sa le luam pentru ca altfel ramanem analfabeti. La fel este si cu mate.
Cum poti sa te dezvolti ca natie daca, asa cum spuneti Dvs. ceea ce nu este deloc adevarat - 90% nu devin ingineri???? Maica inginer inseamna si inginer constructor iar de exemplu un economist, ca sa nu spun ca analist financiar, are nevoie de matematica...
Si in final teoria cea mai scurta despre matematica - va rog sa imi spuneti cum treceti strada??? Nu cumva perpendicular pe axul drumul pentru ca distanta cea mai scurta asta este???
De ce se fac rotile au forma aceea??? de ce vine suntelul inapoi spre noi uneori??? de ce salile de concerte nu au toate un sunet asa de minunat??? de ce sta dirijorul cand conduce orchestra unde sta??? de ce o femeie/barbat are un corp/figura armonios/armonioasa si alta/altul nu???
Sunt multe lucruri pe care acum le facem natural si le admitem ca asa este cel mai bine dar in spatele lor se ascult concepte matematice - unele mai simple, altele putin mai complexe.
daca ne pastram in permanenta mintea deschisa si admitem ca suntem totusi niste si copii in ceea ce priveste cunoasterea atunci cu siguranta ne vom pastra tineretea si vioiciunea mentala, la orice varsta suntem si vom progresa.
Mult spor!
Pana la urma cine nu vrea sa faca prea multa matematica, poate sa mearga la stiinte-sociale sau la o scoala profesionala.
Eu as vrea ca fiul meu sa studieze integralele pentru stiu ca sunt sanse mari sa ii fie utile.
Orice fenomen din natura sau din societate poate sa fie desenat, modelat - asta pentru ca vrei sa stii cum sa auzi mai bine o melodie, de exemplu, sau din contra vrei sa enervezi pe cineva...
medicul de exemplu interpreteaza evolutia unei pandemii - hopa foloseste un sistem matematic, introduce niste date, analizeaza pantele, derivatele practic a unei functii in difereite momente, estimeaza total populatie afectata de pandemie folosind integrale, sau a celor pe care estimarea ii anticipeaza ca vor muri sau care vor trece pe la ATI, etc.
Alt exemplu: cum este curgerea aerului cand stau ghemuit sau daca stau drept pe bicicleta?? farurile sa fie incastrate sau iesite in afara caroseriei la o masina??? De ce este bun un porbagaj acoperit, aerodinamic plasat peste masina mai bun decat unul deschis???
Nu este numai matematica importanta.
La fel de importanta este fizica, chimia chiar in medicina, industria alimentara...
Dar la final intrebari simple - de evaluare nationala:
1. cate cutii de pateu se pot pune intr-o cutie de lemn??? este raspunsul la o problema matematica.
2 cata vopsea imi trebuie ca sa zugravesc camera - ma minte zugravul asta???
3 cate dale dreptunghiulare imi sunt necesare pentru bucatica de curte pe care vreau sa o amenajez???
4. cat de lung trebuie sa fie lantul de la fantana ca sa pot sa iau apa din fantana??? Si putin mai greu de cate ori trebuie sa rotesc tamburul de la fantana ca sa iau apa din fantana?
Toate astea nu inseamna ca muzica, desenul, dansul, teatrul, - artele in general - nu sunt la fel de importante in vietile noastre.
De aceea si curricula este gandita sa fie o armonie intre stiinte - evident ca depinde de abilitatile fiecaruia sa se decida sa urmee un anume drum dar de cand cu calculatoarele din ce in ce mai multa aplecare ar trebui sa o avem catre stiintele exacte/matematica
Poate sa nu ne placa matematica dar acum nu prea mai ai ce sa ii faci - bine este sa te adaptezi
Iar o dai cu calculatoarele: oare te referi la automatica? la programare? pt prima iti trebuie fizica si pt a doua doar informatica pura. Matematica e o materie complet diferita de info, daca vrei sa stii info, inveti direct info, nu mergi pe ocolite.
cei care au invatat sa le foloseasca nu vor sa mai culeaga sparanghelul
asa...cu toata viteza inainte...spre un invatamant cat mai mediocru
Nu ai si nu culegi sparanghel ca IT-ist si nici ca medic si nicn ca avocat
nu e vb de mediocritate ci de a face matematica necesara in viata reala, nu cea care scoate la iveala olimpicii care se cultiva ion romania pe spatele tuturor
Avocat -logica, tu-i mama ei de treaba - de unde o luam??? Dubla negatie inseamna??? Da, inseamna afirmatie... Pana si cuvintele au o matematica a lor - citeste un pic despre Solomon Marcus ///
Programatorul - logica, calculul pe drumul cel mai scurt, deci mate la greu, iteratii - tot mate...
Faptul ca un ins NU VEDE de ce este UTILA MATEMATICA este o problema speciica acelei persoane si ATAT.
The end - ca ma enerveaza prostia!
Sunt programator de peste 10 ani, nu vii tu sa imi explici cat am eu nevoie de matematica, iti zic eu ca om care ASTA FACE DE PESTE 10 ANI ca nu am avut niciodata nevoie de teorema lui Euler sau mai stiu eu ce. Vine un sclifosit si o da cu aberatii gen "calculul pe drumul cel mai scurt", nici tu nu stii ce vrei sa zici. Iteratii = mate, de unde ai scos si aiureala asta??? Omule, se vede de la o posta ca nu ai habar pe ce lume traiesti. Dar bine ca esti ocos.
Cred ca si cei din mediul urban sunt cam tot pe la 35%.
Un sistem de educatie de mare rahat in RO - daca suntem atat de redusi ar trebui ca in primele 8 clasa sa nu invatam decat l romana si matematica - insistat pe cele doua materii care sunt de baza.
Si elementarul din fizica, chimie, biologie, istorie, geografie.
Muzica, desenul si sportul - la liber.
Daca nu le faci nu ai nici o sansa sa intelegi ceva la fizica si chimie.
M-ar interesa unde au gresit sau ce nu au rezolvat elevii - asta in afara de geometria - sub. 3 care ii ucide mai pe toti.
Si este Ilfov - la o aruncatura de bat de Bucuresti...
Nu am urmarit cu capacitatea lor de exprimare in limba romana...
Daca o sa am timp o sa vad si la timis si cluj...
Constanta nu o mai pun.
Cine spune ca orele online nu pot fi verificate, nu stie ce spune.
Daca se stie link-ul sau ID-ul poate sa intre online in conferinta aceea directorul sau inspectorul de specialitate.
Nu mai zic ca elevii isi pot inregistra profesorii.
Timis 7.5% absenti si cca.24% din cei prezenti la examen cu note sub 5 la mate.
deci nu vorbim de rural vs urban - dezastrul este maxim peste tot, uniform distribuit.
Dorim mult succes profesorilor din liceu care nu prea mai au ce sa faca cu ei dar mai ales profesorilor din universitatile romanesti.
Aceasta este marfa numai buna pentru #ciumarosie si altii ca ea.
Ce mai poti sa faci cu acesti tineri???
Vezi cazul fetei de 17 ani care urcata cu forta intr-o masina si pregatita pentru o plecare in Franta dar care a fost totusi recuperata de Politie la Arad si a spus ca totul este OK.
toti o sa vrea sa fie in sistemul de la stat si doar unii vor ajunge sa mearga la sparanghel sau la tmacelaria din Germania dupa care si cei plecati vor reveni in tara sa isi faca o casa si sa munceasca in jegul comunist din aceasta tara...
Investitii straine??? Poate cand o sa mai faca parul micsunele pentru ca strainul nu asteapta sa se dezvolte profesional nu stiu ce individ de pe aici..
Vom continua sa ratam sansa dupa sansa.
Nu ma mir ci doar regret situatia - schimbarea trebuie sa fie pornita de la ciclul primar.
Este absolut catastrofic!