Cristina Tunegaru, profesoară de română, despre subiectele la BAC 2020: Nu au fost grele. Se poate obține nota 6 dacă elevii nu sunt analfabeți funcțional

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 22 iunie 2020, 11:59 Actualitate | Educatie


Cristina Tunegaru
Foto: Contributors.ro
Subiectele la română la BAC 2020 sunt mai ușoare față de anii trecuți, iar elevii pot obține fără probleme notă de trecere dacă nu sunt analfabeți funcțional, a declarat pentru HotNews.ro Cristina Tunegaru, profesoară de limba română. De asemenea, anul acesta au fost diferențe foarte mici între subiectele de la uman și real.

”Subiectele nu au fost grele și sunt construite în așa măsură încât dacă nu te pregătești cu partea aceasta de teorie literară și curente literare, fără să ai niciun fel de informație de teorie literară, istoria literaturii, poți să obții notă de trecere, nota 6. La subiectul I se cere doar înțelegerea unui text și rezolvarea cerințelor direct pe text, iar la partea a doua a subiectului I se cere construirea unei argumentări, elevii trebuie să-și exprime punctul de vedere cu referire la o anumită temă și să formuleze două argumente, unul dintre ele cu referire la text, celălalt cu referire la experiența proprie. Dacă au competențele de înțelegere a unui text, de argumentare, de redactare a unui text, cu siguranță pot obține nota 6 fară mari dificultăți. Se poate obține nota 6 dacă elevii nu sunt analfabeți funcțional”, a declarat pentru HotNews.ro Cristina Tunegaru.
Aceasta spune că față de anii trecuți, subiectele de anul acesta sunt mai ușoare.

”Față de subiectele de anul trecut, subiectele de anul acesta mi se par mai ușoare pentru că subiectul de la eseu este mai simplu. Dacă în anii trecuți au avut subiecte care cereau comentarea sau construirea unui eseu pornind de la un text narativ amplu, roman sau poezie, anul acesta subiectul a fost mult mai accesibil, fiind un text pe care elevii l-au studiat de două ori. Dacă nu s-au pregătit acum foarte bine, cu siguranță cunosc conținutul acestei comedii și cu siguranță au câteva informații”, a mai spus profesoara.

Diferențele dintre subiectele la real și uman au fost de asemenea foarte mici.

”Subiectul de real nu a fost foarte greu. Textul de la prima parte nu este greu de înțeles, cerințele sunt direct aplicabile pe text, în sensul că cer formularea unor enunțuri scurte în care elevii să identifice elemente din text și să facă deducții simple. Pentru eseu, elevii primesc tot 30 de puncte. La eseu s-a cerut prezentarea particularităților unei comedii. Aici elevii puteau să aleagă un text de Caragiale, de exemplu ”O scrisoare pierdută”, text studiat și în clasa a VIII-a și în liceu. Se cerea prezentarea particularităților comediei, prezentarea a două trăsături care permit încadrarea textului într-un curent literar, aici puteau selecta realismul și era ușor de argumentat. Apoi ar fi trebuit să evidențieze relațiile dintre personaje, cum sunt construite, în ce constă comicul, care sunt tipurile de comic pe care le regăsesc în text. Între subiectele la real și uman este o singură diferență și aceea apare la subiectul al treilea, la eseu. La uman li se cere să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj într-o comedie. Puteau să selecteze ”O scrisoare pierdută”. Dacă la real elevii ar fi trebuit să se concentreze pe textul integral și să prezinte trăsăturile curentului literar, relațiile dintre personaje, conflictul principal și felul în care se nasc și sunt construite conflicte secundare, la uman era nevoie să se concentreze pe personaj”, a mai explicat Cristina Tunegaru.

Baremul de corectare a subiectelor la română la BAC 2020, uman și real, va fi publicat de Ministerul Educației în cursul după-amiezei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32966 vizualizari

 • -14 (26 voturi)    
  Care este rolul examenelor? Un model sovietic... (Luni, 22 iunie 2020, 12:11)

  Miky60 [utilizator]

  Examenele sunt absolut inutile si un stres suplimentar pentru un copil/elev. Nu arata decat o forma de moment si nu incurajeaza o invatare pe termen lung, o insusire a unor invataminte ci doar o alergare continua dupa note, o inselare a sistemului.
  Cand va veni USR-ul la putere si vom scapa de PSD cu siguranta vor elimina examenele si notele!
  • +8 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 14:43)

   [anonim] i-a raspuns lui Miky60

 • +15 (17 voturi)    
  Problema este cu au ajuns în clasa a XII-a ... (Luni, 22 iunie 2020, 12:44)

  CezarN [utilizator]

  ..dacă sunt analfabeți funcțional ??
  Noi știm, dar ne facem că nu vedem, că nu există, nu?
  • +2 (4 voturi)    
   Analfabet,analfabet (Luni, 22 iunie 2020, 21:24)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   dar macar functional. Ce facem cu analfabetii nefunctionali?
 • +4 (6 voturi)    
  felicitari pentru corectura! (Luni, 22 iunie 2020, 12:45)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  dar măcar un ”mersi” acolo....
 • -1 (13 voturi)    
  subiectele la romana sunt la fel de aberante (Luni, 22 iunie 2020, 13:06)

  Kivek [utilizator]

  te pune sa faci un eseu despre o 'comedie' studiata

  studiata la scoala sau in privat ?

  ca la scoala ti se toarna pe gat numai propaganda nationalista cu ion creanga si moara plus pamant

  poate tu ai citit opere literare ale unor autori din alte tari, poti scrie un eseu despre o opera de Shakespear si o sa primesti 0 (zero) puncte ca nu ai scris despre POVESTEA P****ovestilor alui Creanga
  • +15 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 14:47)

   [anonim] i-a raspuns lui Kivek

   • +7 (7 voturi)    
    :)) (Luni, 22 iunie 2020, 15:34)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui

    Oricat ar fi de strange, ai charm.
    Daca cuiva nu-i place viziunea ta sa-i dam un muon si sa-l photon bottom, down si up.
    :))
    • -8 (8 voturi)    
     .... (Luni, 22 iunie 2020, 16:24)

     Lawl [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     am inteles ca ai uitat lb. romana de cand te-ai dus la invartit de burgari in Anglia dar totusi...e penibil
     • +8 (10 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 18:37)

      [anonim] i-a raspuns lui Lawl

    • +5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 17:09)

     [anonim] i-a raspuns lui CezarN

    • +4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 17:13)

     [anonim] i-a raspuns lui CezarN

     • +7 (7 voturi)    
      :)) Totusi, Heisenberg a avut 7 copii (Luni, 22 iunie 2020, 17:42)

      CezarN [utilizator] i-a raspuns lui

      Smecherul, a gasit el o modalitate sa-si pacaleasca propriul principiu si sa prinda si momentul, si pozitia potrivite. :)
      • +5 (7 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iunie 2020, 18:37)

       [anonim] i-a raspuns lui CezarN

 • -4 (12 voturi)    
  Profesorii sunt din alt timp (Luni, 22 iunie 2020, 13:20)

  EuConstat [utilizator]

  Doamna Tunegaru,

  Cred ca traim in realitati diferite. Cum sa tintim la 6? (Mai era o colega a dvs care avansa 5-ul), cand nota (daca nu si cunostintele) sunt relevante pentru admiterile ulterioare? Subiectele trebuie sa fie rezolvabile in totalitate, nu doar de 6. Dar aici mai sunt si alte probleme:

  1. Din martie incoace nu s-a facut scoala. Stiu ca veti spune ca on-line si alte aiureli Nu este asa. Copiii din clasele mari (mai ales a XII-a) nu au mai invatat din martie incoace.
  2. Subiectele - cate ore ati facut doamna cu elevii in care sa ii invatati sa analizeze ei critic un subiect, dar discutandu-l liber. Cate sesiuni orale ati facut in care sa ii invatati sa vorbeasca in public si sa aiba coerenta in exprimarea ideilor. De cate ori le-ati oferit chei prin care sa poata analiza cu un ochi critic si sa formuleze pareri proprii (dar "educate") pe marginea oricarui text, chiar la prima vedere.
  3. Cate ore de literatura moderna sau de istoria literaturii ati facut cu ei? Cat de mult credeti ca este relevanta, in peisajul actual "O scrisoare pierduta"? Sau critica lui G. Calinescu? ZERO. De ce nu le explicati elevilor ca a mai durat inca 200 ani de cand a murit Dante Aligheri pana am reusit sa avem si noi o amarata de scrisoare "Scrisoarea lui Neacsu de la Campulung".
  • +10 (12 voturi)    
   "O scrisoare pierduta"... (Luni, 22 iunie 2020, 14:41)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   ...e mai relevanta decat oricand. In alta ordine de idei, fara discutie ca lipsa studierii culturii universale, mult mai bogata decat cea nationala e un mare minus al invatamantului romanesc. E o alta mostenire comunista de care nu vrem sa scapam, pretinzand ca suntem "patrioti". Oricum faptul ca invatamantul pregateste elevi care in proportie de aproape 40% nu promoveaza bacalaureatul e un dezastru pentru Romania.
  • +9 (11 voturi)    
   Zău?! (Luni, 22 iunie 2020, 14:41)

   Bolsevicul [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   ”O scrisoare pierdută” este mai relevantă acum decât atunci când a fost scrisă.
  • +5 (5 voturi)    
   Ai dreptate, dar ce conteza? (Luni, 22 iunie 2020, 22:04)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Andersen, Erich Kastner, Dickens, Hemingway, Jules Verne, Lewis Carrol,Kipling..doar cativa scriitori care ar trebui cititi si studiati pana la clasa a VIII-a.
   Bietii copii nici nu stiu ce pierd.
   Intr-adevar, Caragiale nu e pentru copii. Sigur,nimeni nu propune Thomas Mann sau Bocaccio, dar studiul doar a literaturii romane e un fel de saracie lucie.
   Ajungem la intrebarea: La ce echipă joacă Kafka?
  • +6 (6 voturi)    
   90% din absolventi nu au citit nici macar 50% (Luni, 22 iunie 2020, 22:10)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Din operele pe care trebuie sa le "analizeze"
   Au citit niste sumarii ale unor comentarii scrise de critici literari si atat.
  • +3 (5 voturi)    
   dimpotriva (Luni, 22 iunie 2020, 22:12)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Doamna Tunegaru a facut mai mult pentru elevi decat multi colegi ai sai. Si chiar mai mult decat ministerul.

   Doamna Tunegaru a avut - si are, din cate stiu - una dintre cele mai solide abordari privind actualizarea predarii limbii romane.

   ===

   Nu exista text literar de valoare a carui relevanta sa fie zero. Este insa o alta discutie, mult in afara subiectului articolului.
 • -6 (10 voturi)    
  Cine si de ce o tot promoveaza pe antisistema asta (Luni, 22 iunie 2020, 17:48)

  jolian [utilizator]

  Cine si cu ce scop o tot promoveaza pe fatuca asta? Ce o recomanda sa fie citata ori de cate ori zice ceva? E vreo discipola de a lui Spiru Haret si nu s-a aflat?

  Sigur, e libera sa se exprime dar nu vad de ce e HN atat de aprig in a o cita.
  • +6 (8 voturi)    
   si? (Luni, 22 iunie 2020, 19:19)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui jolian

   Daca nu stii de ce, abtine-te de la comentat pentru ca inseamna ca parerea ta este irelevanta.

   Daca ar fi fost mai multi ca ea, ar fi fost mai putini ca tine.
  • +6 (8 voturi)    
   ssssit (Luni, 22 iunie 2020, 19:31)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui jolian

   mai bine factuca asta decat o fosila incremedinta in timp.
 • +1 (5 voturi)    
  Saracia literara (Marţi, 23 iunie 2020, 11:32)

  EuConstat [utilizator]

  Asa cum a precizat si ipolitic mai sus, daca ne incapatanam sa ne rezumam doar la ce avem (pentru ca atat avem), nu facem decat sa promovam o saracie literara lucie.

  Ce propuneam eu este in felul urmator:

  1. Diversificare. Deschide mintile copiilor folosind opere interesante din alte literaturi. Dezvolta-le simtul literar cu opere si scriitori cu greutate universala.

  2. Mai mult dialog si mai putina memorare. Majoritatea literaturii este predata prin prisma unor critici de lemn pe care trebuie sa le memorezi si dupa aceea sa le reproduci pentru o nota. Invatat copilul cum sa isi expuna ideile si incurajat sa o faca in discutii libere. Si atunci nu va avea nici o problema sa sustina orice tema "libera" primeste la examen.

  Iar pentru insistentele referitoare la "O scrisoare pierduta" ca subiect de analiza pentru 18 ani. Generatia on-line si T inder credeti ca rezoneaza cu ea?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by