Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi o finanțare europeană de aproape un milion de euro pentru a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și în sisteme de date masive.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Comisiei Europene, fondurile sunt alocate pentru dezvoltarea infrastructurii CLOUDUT, care are scopul de a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanță care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud și în sisteme de date masive.

Costul total al proiectului este de 1,09 milioane de euro. Din această sumă, 930.000 de euro reprezintă finanțarea prin intermediul Programului operațional „Competitivitate” (POC) 2014-2020.

Conform sursei citate, cercetătorii universității contribuie deja la proiecte de cercetare naționale și internaționale. Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud (EOSC) și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București (ICI) pentru standardizarea, interconectarea și utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud.

"Prin configurația sa flexibilă și varietatea amplă de servicii, infrastructura CLOUDUT a universității va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor științifice și a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligența artificială, industria 4.0 și internetul obiectelor (IoT)", arată sursa citată.