Evaluarea Națională 2020 a continuat joi cu proba scrisă de Limba şi literatură maternă, la care au participat peste 9.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a. Ministerul Educației precizează că nu au fost cazuri de elevi cu temperatura peste 37,3.

Colaj Evaluarea NationalaFoto: Hotnews

Absolvenții clasei a VIII-a care au studiat într-una din limbile minorităților naționale au susținut proba scrisă la disciplina Limba și literatura maternă - italiană, germană, maghiară, slovacă, sârbă, ucraineană și romani/rromani.

Potrivit Ministerului Educației, la această probă scrisă au fost prezenți 9.553 de candidați, iar 758 de candidați au absentat. Nu au fost cazuri în care temperatura candidaților să depășească 37.3 grade Celsius. De asemenea, nu s-au înregistrat eliminări din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Astăzi, conform centralizării, 18 candidați se aflau în izolare, iar 1 candidat era spitalizat/în carantină.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15.00.

Primele rezultate vor fi afișate luni, 22 iunie, până la ora 14:00.

În premieră, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, conform Regulamentului UE privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate sâmbătă, 27 iunie.