Premieră: Rezultatele la examenele naționale vor fi publicate cu anonimizarea numelui și prenumelui pentru respectarea GDPR

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2020, 11:53 Actualitate | Educatie


Elevi cu masca
Foto: Jean-Christophe Milhet / AFP / Profimedia
Rezultatele la examenele naționale vor fi publicate, în premieră, cu anonimizarea numelui și prenumelui candidatului, a anunțat Ministerul Educației. Măsura este luată pentru respectarea Regulamentului general privind protecția datelor. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel. Elevii vor putea vedea rezultatele cu ajutorul unui cod. Măsura ar putea fi aplicată și la admiterea în învățământul superior, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

”În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel”, a anunța Ministerul Educației.

Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului: Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene.

Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

”Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului”, a comunicat Ministerul.

Reamintim că astăzi se desfășoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Rezultatele finale se vor fi afișa sâmbătă, 27 iunie.

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru HotNews.ro că măsura va fi aplicată inclusiv la admiterea la facultate.

”Măsura a fost luată pe baza sesizărilor făcute de către părinți și a regulamentului GDPR. Trebuia luată de acum 2 ani de zile. Purcedem la respectarea legii. Elevii care au ieșit de la examenul de azi au primit și codurile, fiecare are un bonuleț cu codul pe care trebuie să-l urmărească la afișarea notelor. Se va applica și la Evaluarea Națională și la BAC și la admiterea în învățământul superior”, a declarat Iulian Cristache.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5056 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Anonimizate (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:01)

  Beta Alfa [utilizator]

  Daca listele publice sunt total anonimizate care mai este rostul lor ? sa vezi o lista searbada de cifre ?
  • 0 (6 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:23)

   emilm [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   1. Sa isi poata vedea fiecare elev media
   2. Sa poata vedea pe ce loc este si ce sanse are de a aplica la un profil sau la altul
   • +2 (4 voturi)    
    Ce anume este secret in procesul de invatamant? (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:49)

    Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui emilm

    Materia este publica. Modul de evaluare e public. Inteleg perfect faptul ca elevului nu trebuie sa i se publice datele personale (telefon, adresa, poza) pentru ca acestea sunt irelevante dpdv al procesului de evaluare (sunt evaluate cunostintele elevului nu numarul de telefon sau figura superba) si pentru a preveni hartuirea din partea unui tert.

    Numele si prenumele insa ar trebui sa fie public pentru a se vedea cand Golanul Scolii (Scolii fiind numele de familie) ia 10 pe linie la acelasi profesor desi in clasa nu a spus niciodata nimic - aceea este frauda. Iar procesul scolar ar trebui sa aiba ca inamic numarul 1 frauda.

    PS: Evident, vorbesc despre o lume utopica in care ministrii nu se intrec in plagiate ale lucrarilor de doctorat. In Romania, fireste, plagiatul si frauda sunt conditii de baza pentru angajarea in aparatul de stat si ele trebuie incurajate si, fireste, anonimizate astfel incat sa nu poata fi descoperite. Da, teza doctorandului 64543 este 90% plagiata insa actualul doctor 64543 nu poate fi identificat. Este secret.
  • +2 (4 voturi)    
   daca inveti bine, nu te mai poti bucura (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:56)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Beta Alfa

   ca nu care cumva sa se simta prostii raniti.
   Stai lin, doctrina asta nu e deloc progresista, si pe vremea comunismului, la gradinita primeai bulina albastra daca indrazneai sa razi de cei care nu-si faceau temele sau nu invatau poezia.
 • +8 (16 voturi)    
  Hmm (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:04)

  Gabr [utilizator]

  Alta Nebunie cu Protectia lor de date... dacă imi văd numele pe lista ce se întâmpla? Totul a devenit secret in 2020... oricum lumea e pe dos in orice domeniu
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:06)

  [anonim]

 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:08)

  [anonim]

 • +1 (13 voturi)    
  Perfect ! (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:10)

  Razvan002 [utilizator]

  Prostia este la putere.
  Sunt mult mai multi copii de care parintilor le este jena (ma refer la rezultatele scolare) decat cei care se mandresc cu propriile odrasle.
  In curand o sa se anonimizeze totul. Cei care aveau ca motivatie suplimentara mandria de a fi primi, de a arata tuturor cat de bine invata, cei care doreau sa se laude cu rezultatele eforturilor lor vor fi demoralizati.
  Practic, ne invatam copiii ca sunt o turma in care nu conteaza daca inveti, cat de bine o faci pentru ca oricum nimeni nu va sti.
  Propun sa se desfiinteze si ceremoniile pt premiul intai, doi etc de la finalul anului scolar. Nu mai avem nevoie de varfuri ci doar de o turma de sclavi pe care s-o prostim usor cu televizorul !
  • -1 (11 voturi)    
   Razvane (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:32)

   tartoru [utilizator] i-a raspuns lui Razvan002

   Cred ca dvs confundati scoala cu un butic la care participa ghertoi cu mertane, iar care da mai mult la lautari, acela e cel mai smecher.
   Pentru ce trebuie sa stie ceilalti ce nota are un elev sau altul?

   Cand inveti inveti pentru tine, pentru viitorul tau, nu ca sa moara capra vecinului.

   Ai mentalitate de neocomunist versatil.
   • +3 (7 voturi)    
    Nu ai dreptate (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:37)

    Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui tartoru

    Gandeste-te ca jocurile olimpice s-ar desfasura mereu cu cate un singur atlet pe pista, intr-un tunel obscur si la care prin camere s-ar uita doar juriul. Tu ai participa ca spectator? Dar ca atlet?

    Scoala trebuie sa fie un antrenament pentru viata. Ca orice atlet, te antrenezi pentru tine (inveti pentru tine) dar esti aclamat de publicul spectator, poate chiar huiduit si mai ales te uiti si la cum si ce fac atletii din jur si te ajustezi astfel incat sa faci fata competitiei. Si cum in sport au introdus camere pentru transparenta, asa trebuie sa fie si in scoala. Procesul trebuie sa fie transparent si corect, nu anonim. Gandeste-te ca ai vrea sa vezi notele lui Ceausescu (pe baza carora s-a si vazut ca aveam o academiciana analfabeta) si ti se spune ca sunt secrete. WTF?!? Dar ce fac, mama, la scoala, dezamorseaza bombe?!?

    Procesul de invatamant in care totul e anonimizat este echivalentul unei finale de cupa Davis in care Halep isi trimite lovitura in plic sigilat adversarei sale anonime. Iar aceasta raspunde loviturii tot in plic sigilat. La final se deschid plicurile si una e declarata invingatoare. Cum care? Pai nu stiu! Ca rezultatul e anonimizat!
   • 0 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:02)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui tartoru

    Pentru ca si-asa la inceputul anului la liceele bune apareau copii care nu avusesera medie si nu fusesera repartizati. Acum nici nu mai trebuie sa inventeze explicatii, inainte scuza preferata era ca unii s-au retras cu cateva zile inainte sa inceapa scoala,au mers la licee private si s-au eliberat locuri. Dar vai, cum afla fix cine trebuie? Asta in cazul in care se facea un pic de zarva, de multe ori toata lumea inchidea ochii.
   • +5 (5 voturi)    
    tocmai ca asta a devenit (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:04)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui tartoru

    un loc unde se etaleaza masini, aifoane, toale de firme, arfe si alte lucruri care nu au nicio legatura cu educatia sanatoasa. Parintii dau tonul, copiii ii copiaza. Evident ca nu vrei o ierarhie pe merit, societatea nu o vrea, n-are nevoie de ea, se simte amenintata de ea. Intr-o tara de impostori, nu ma mira ca am desfiintat notele inlocuindu-le cu calificative in ciclul primar.
  • +2 (6 voturi)    
   Ceremoniile respective (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:42)

   Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Razvan002

   Ar trebi sa aiba loc insa tot in forma anonimizata.
  • +1 (3 voturi)    
   prevad (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:58)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Razvan002

   multe minusuri la comentariul tau. Asa cum zici, analfabetii sunt majoritari in societate, si toti au amintiri neplacute legate de scoala.
 • +6 (16 voturi)    
  Este o prostie (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:18)

  Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator]

  Rezultatele unui elev intr-o scoala publica sunt informatii de interes public. Tocmai pentru a asigura transparenta sistemului si pentru a se vedea faptul ca nu au fost modificate si date pe drept. In acelasi mod, tezele scrise si pastrate in arhiva ar trebui sa fie tot publice.
  • +1 (7 voturi)    
   Ca profesor (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:46)

   Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita

   Sunt obligat prin lege sa anonimizez datele insa eu cand alcatuiesc tabelele le fac in ordine alfabetica. Astfel, de fapt oricine stie lista ordonata de la inceputul semestrului sau catalogul, stie cui ii apartin notele.

   De ce fac asta? Simplu: pentru ca procesul este transparent iar un elev trebuie sa stie ca daca colegul lui ia evident nota mai mare la teste dar stie mai putin, este vorba de frauda.

   Elevii stiu ca lista e ordonata alfabetic (se prind repede), ei se fac ca eu nu stiu si eu ca ei nu stiu. Oricand insa, daca cineva se va plange eu am replica: am anonimizat datele conform cerintelor insa elevii au fost atat de destepti ca au spart algoritmul meu de anonimizare. Pana acum in cei X ani de GDPR nu s-a pland nimeni. Din contra, s-au bucurat ca procesul e transparent si corect.
 • +7 (13 voturi)    
  Sub acest paravan (Miercuri, 17 iunie 2020, 12:35)

  fokerul [utilizator]

  va creşte exponenţial numărul de mânăreli. Astfel, progeniturile analfabete ale politicienilor vor fi admise fără nicio problemă, chiar cu notă mare, dacă mami şi/sau tati mişcă din urechi cum trebuie şi pe lângă cine trebuie.
  • +2 (8 voturi)    
   PNL (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:17)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   Inca o combinatie marca PNL, daca era o decizie a Vioricai Dancila vuia tot internetul
  • +2 (2 voturi)    
   bingo (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:11)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   dar sa stii ca asa a fost intotdeaua, as putea spune chiar ca acum hotia si manaria e la un nivel rezonabil fata de jaful din anii 90.
 • +5 (7 voturi)    
  clasamentul general (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:28)

  mandalau [utilizator]

  Sper totusi sa apara clasamentul general (asa "anonimizat"), altfel o sa fie foarte greu sa-ti alegi liceul daca nu vezi unde te clasezi fata e ceilalti.
  Practic nu conteaza nota in absolut ci pozitia ta in clasamentul general.
  Au fost cazuri in care cu 9.50 un copil era pe pozitia 500 si in alt an ar f fost pe pozitia 2500.
  • +4 (4 voturi)    
   . (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:58)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Mai ales ca anul asta vor fi note f mari, la romana sigur.
 • +5 (9 voturi)    
  ... (Miercuri, 17 iunie 2020, 13:30)

  tirolez [utilizator]

  Sa vezi acum manareli.
 • +2 (2 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 17 iunie 2020, 14:55)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  ce tareee ... si niste butonisti vivace vor putea modifica prieteneste cifrele de prin tabel ...
 • +2 (2 voturi)    
  Ha-ha-ha (Miercuri, 17 iunie 2020, 15:09)

  Magherandu [anonim]

  Economie de piata, libera concurenta, competitia toate codate? Deci lumea-i libera sa ... nu afle nimic?
 • +2 (2 voturi)    
  Astia ne cred prosti? E vorba de un CONCURS! (Miercuri, 17 iunie 2020, 21:26)

  andipetre [utilizator]

  Au gasit inca o metoda sa incurajeze coruptia clanurilor din Educatie: nu mai publica numele elevilor care concureaza la admiterea in liceu, ca sa nu poata nimeni urmari manarelile le care le fac ei in acordarea notelor. Lipsa completa de transparenta a fost de fapt introdusa treptat:
  - scolile nu mai ofera elevilor si parintilor testele scrise si tezele pentru a putea fi analizata corectitudinea acordarii notelor
  - corecturile la examenele nationale nu pot fi vazute de parinti si elevi, se pot doar "contesta" in orb. Orice abuz e astfel ascuns
  - acum se invoca GDPR pentru a ascunde complet manevrele hotilor din invatamant

  Atentie: GDPR nu are nimic de a face cu afisarea numelor la examenele nationale. Acestea sunt niste CONCURSURI, pe baza carora se face admiterea in scoli, iar afisarea transparenta a rezultatelor ierarhiei e obligatorie pentru a putea verifica daca nu cumva s-au facut fraude! E vorba de afisarea unui clasament intre concurenti, nu de date personale! Coruptia s-a generalizat si coruptii se protejeaza total.
 • 0 (0 voturi)    
  anonimizare=anormalitate (Vineri, 19 iunie 2020, 10:56)

  Daniel Simion [anonim]

  Aceasta anonimizare a persoanei este o anormalitate. Ce era gresit cand iti aparea numele langa nota obtinuta ca rezultat al muncii tale, ca rezultat al cunostintelor pe care le-ai dobandit (sau nu ?!) ?! Eu cred ca cei cu rezultate foarte bune si bune, cei care reusesc, chiar si cu note mai slabe, sa treaca probele ar fi mandri sa-si vada numele pe lista rezultatelor la examen. I-a intrebat cineva pe elevii seriosi, care inteleg ca educatia este foarte importanta in dezvoltarea lor, daca vor sa nu le apara numele pe liste, daca nu cumva sunt jigniti ca in loc de nume sa le apara un sir de caractere ?! Iar celor care nu au reusit, de ce sa nu le fie afisat numele ? Le-ar fi jena, rusine de rezultatul obtinut de ei ? Dar e constructiv sa-ti mai fie si rusine atunci cand ai gresit, cand nu ai muncit suficient de mult sau de bine, cand nu ai dat tot ce era mai bun in tine; te face sa incerci sa te imbunatatesti, daca nu din alt motiv, macar sa nu mai traiesti acea stare de rusine. Oricum, rusinea (aia buna, nu ce se intelege azi prin rusine !) este un sentiment pe cale de disparitie in societatea umana actuala. Incepem sa devenim din ce in ce mai depersonalizati, mai anonimi. Devenim niste numere, un sir de caractere. Devenim coduri de bare. Am ajuns sa ne fie jena de ce suntem, cine suntem, ce ne defineste ?! Suntem o societate fatarnica, ne aratam oripilati de crimele din fostele lagare de exterminare, din temnitele comuniste, dar facem abstractie ca ocolo oamenii erau redusi tot la niste numere. Pe cand competitii sportive la care sa nu mai cunosti numele competitorilor si rezultatul confruntarii sa fie anonimizat ? Notele de la clasa vor deveni si ele anonimizate, ti le va spune profesorul la ureche, doar tie? Urmuz n-a murit, Urmuz traieste, e printre noi. Somnul ratiunii naste, cu siguranta, monstrii !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by