Evaluarea Națională 2020 a început luni, cu examenul la Limba și literatura română. Elevii au avut de rezolvat multe cerințe în baza unui text dat, de argumentat apartenența unui text la genul epic și de redactat o narațiune. Profesoara de Limba română Cristina Tunegaru a explicat într-un material video cum se rezolvă corect subiectele.

Evaluarea Nationala - Scoala 80 - 1Foto: Hotnews

Profesoara de Limba română Cristina Tunegaru a explicat într-un material video cum se rezolvă corect subiectele pe care elevii le-au primit luni la examen și i-a îndemnat pe elevi să urmărească punctajul pentru a se putea evalua în primă fază.

La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere - "Zborul” de Sorin Titel. La Subiectul I B, ei au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența textul la genul epic.

La Subiectul II B, candidații la Evaluarea Națională 2020 au primit un fragment dintr-un articol despre Traian Vuia publicat în Historia. Ei au avut de rezolvat mai multe cerinţe pe baza textului și li s-a cerut să redacteze o naraţiune de 150-300 de cuvinte despre o întâmplare dintr-o activitate preferată.

Absolvenții clasei a VIII-a au avut la dispoziție 2 ore pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluarea Națională 2020 - calendarul și procedura legată de depunerea contestațiilor

  • Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.
  • Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică.
  • 10.294 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține joi, 18 iunie, proba la Limba și literatura maternă.
  • Probele încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 4.337 de centre de examen.
  • Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
  • Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
  • Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.